În această dimineaţă s-au produs trei seisme în România. Cel mai puternic a avut 3 grade pe scara Richter

România a fost uşor zuguită în această dimineaţă de trei cutremure monitorizate de INFP.

Distribuie pe:

Autor: Elena Popescu

România a fost uşor zuguită în această dimineaţă de trei cutremure monitorizate de INFP.

În dimineaţa zilei de luni, 2 noiembrie 2020, au avut loc în România, trei cutremure cu magnitudini mici. Cel mai puternic dintre ele, având magnitudinea de 3 grade pe scara Richter.


In articol:

foto
Foto ilustrativ[Sursa foto: INFP]

Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au informat că primul cutremur s-a produs în zona Moldova, Vaslui, la ora 03.32, având magnitudinea de 2,4 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de șase kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 43 de kilometri sud de Iași și la 48 de kilometri nord-est de Bacău.

Următoarele două cutremure s-au produs în zona seismică Vrancea. Primul seism s-a produs la ora 03.58 și a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la o adâncime de 100 de kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 72 de kilometri est de Brașov și la 88 de kilometri nord-est de Ploiești. Al doilea cutremur din zona seismică Vrancea s-a produs la ora 04.34 și a avut 2,1 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 75 de kilometri, iar epicentrul seismului a fost localizat la 81 de kilometri est de Brașov și la 93 de kilometri sud de Bacău.

Citeste si: A fost găsită marea comoară a lui Maradona. Era ascunsă într-un depozit - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Citeste si: Un tânăr a surprins imagini înfiorătoare din timpul cutremurului din Turcia. Ce reacții au avut internauții

De ce sunt atâtea cutremure în zona Vrancea?

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa EstEuropeană și Subplăcile Moesică și IntraAlpină. Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta. Blocul provine dintro veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru, relatează INFP.

Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore (în speţă, cea EuroAsiatică, cea Africană și, întro manieră indirectă, cea IndoAustraliană), se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare (între 60 și 180 de km). Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea, informează INFP.

Citeste si: Un super taifun a lovit estul Filipinelor

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop 6 Decembrie 2020: astăzi Racii se lovesc de o problemă de sănătate

Se vor bucura de mai multa LIBERTATE! Raed Arafat, anunțul pe care toți românii trebuie să-l știe

Mircea Badea, jignire absolut șocantă la adresa Andreei Esca. Umilință fără precedent: ce a dezvăluit despre vedeta Pro Tv este extrem de jenant

”Pot să vă asigur că vom pierde Ardealul”! Profeție neagră pentru România făcută de Maria Ghiorghiu, femeia care a prevestit incendiul din Colectiv

Bianca Nuțu a prezis cutremurul devastator care a afectat Turcia și Grecia: ”Se anunță o energie zguduitoare, un cutremur destul de mare”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies