In anii 2000, a fost desemnat de patru ori drept “Cel mai bogat roman”! Miliardarul Dragan, la un pas de faliment din cauza unor vagoane de conopida!

Unul dintre cei mai bogati romani din istorie, Iosif Constantin Dragan, si-a inceput ascensiunea in lumea afacerilor incercand sa vanda legume si maturi. Ulterior, Dragan a facut avere, peste 1,5 miliarde de dolari, din distributia si productia produselor petroliere si transporturi.

Distribuie pe:

Autor: Petru Luca, Matei Vaihan

fara descriereMagnatul nascut la Lugoj si decedat in 2008, la 91 de ani, marturisea intr-un interviu ca a tras din greu pana a ajuns bogat si ca a incercat tot felul de afaceri. “Munca este o obligatie. Asa am importat si exportat tesaturi si fibre din Italia in Romania, pentru panzele de avion din care se realizau aripile avioanelor la IAR Sibiu. Am gandit afaceri cu banalele, dar utilele maturi. Am facut marketing in pietele de desfacere din Elvetia, Belgia si Anglia, facand comert cu produse alimentare, am afaceri imobiliare...", declara Dragan. Un moment pe care viitorul miliardar avea sa-l tina toata viata si care i-a pus in pericol afacerile a fost relatat chiar de mama acestuia, Cornelia Murariu Dragan, in cartea autobiografica “Radacini”, publicata in anul 1981.

fara descriereDoamna Dragan si-a amintit cum a ratat fiul sau o afacere cu un transport de conopida, legumele inghetand in cele 100 de vagoane, la granita dintre Italia si Elvetia, din cauza unor formalitati vamale. Mai mult, conopida se stricase, iar oribilul miros ce iesea din vagoane l-a coplesit pe Iosif Constantin Dragan: “Atata ura o prins de-atunci Constantin pe conopida, ca nici nu mai voia s-o manance. Cumparam conopida s-o dau la masa si el zicea sa lepad conopida, sa n-o mai vada la masa…Am mancat-o eu cu servitoarea, cu bucatareasa.” Ulterior, Dragan s-a imbogatit din producerea si transportul gazului petrolifer lichefiat, in Europa si Orientul Mijlociu, extinzandu-se apoi si in alte afaceri de anvergura, in energie, imobiliare, mass-media si industria navala. In anii 2000, Dragan a fost desemnat de patru ori drept “Cel mai bogat roman”, averea sa fiind estimata la 1,6-1,8 miliarde de dolari. Magnatul a murit pe 21 august 2008, la 91 de ani, in vila sa din Palma de Mallorca, vegheat de sotia sa, Veronica Gusa de Dragan, si de cei trei copii ai lor.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate