Înălțarea Domnului 2021. Semnificația acestei zile și rugăciunea pe care e bine să o spui astăzi

Ce rugăciune se rostește la Înălțarea Domnului?

Înălțarea Domnului 2021. Semnificația acestei zile și rugăciunea care se rostește
Înălțarea Domnului [Sursa foto: shutterstock]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Anul acesta o sărbătorim pe 10 iunie, și este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.

Înălţarea Domnului la Ceruri are loc la 40 de zile de la Învierea Domnului, adică Sfintele Paşti.

Înălțarea Domnului Iisus Hristos

Înălțarea Domnului Iisus Hristos la cer este sărbătoarea ce marchează încheierea perioadei pascale şi venirea Cincizecimea. Duhul Sfânt s-a pogoarât peste ucenici pentru că Mântuitorul a înălţat firea omenească în lumina şi slava de nepătruns a Sfintei Treimi.

Între Învierea Domnului şi Pogorârea Duhului Sfânt, grupul ucenicilor a trecut printr-o etapă pregătitoare, în care mintea le-a fost deschisă, prin arătările minunate ale Domnului Iisus Înviat, pentru a înţelege taina Învierii.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Marea sărbătoare se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Treptat, ucenicii au fost vindecaţi de necunoaştere şi necredinţă şi au fost deplin încredinţaţi că Hristos Cel Înviat din morţi nu este o nălucă sau o fantasmă, ci este Mântuitorul care mai înainte fusese răstignit şi îngropat.

Mărturia ucenicilor despre Domnul Iisus Hristos Înviat a ajutat la constriurea Bisericii.

În popor se mai spune că a mai fost un martor la Înălţarea Domnulu i, un cioban, pe nume Ispas, care a fost ascuns după pietre şi apoi a povestit ce a văzut. Se spune că era om bun şi vessel, iar oamenii ar trebui ca în această zi să fie bine dispuşi şi să nu caute motive de supărare.

Potrivit credinţei populare, cel care moare de Ispas sau de Înălțarea lui Iisus Hristos ajunge direct în Rai. “ Hristos s-a înălţat ” şi replica „Adevarat c-a înviat!” se spune doar în ziua Înălţării, dar credincioși folosesc acest salutul timp de zece zile, până în ajunul Rusaliilor.

Înălțarea Domnului 2021. Semnificația acestei zile și rugăciunea care se rostește

Rugăciune care se spune la Înălțarea Domnului

“Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă

de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri.

Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Citeste si: Înălțarea Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri care aduc noroc şi sănătate

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie, Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când, dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Înălțarea Domnului 2021. Ce este INTERZIS să faci în această zi și ce poți da de pomană pentru sufletele celor adormiţi

Calendar Ortodox IUNIE 2021. Sărbătoarea Rusaliilor, printre cele mai importante evenimente ale lunii

Calendar 10 iunie 2021. Înălțarea Domnului și ziua dedicată pomenirii Eroilor neamului

Începând cu noaptea aceasta, 6 zodii vor avea parte de succes pe planul sentimental și pe cel profesional

Horoscop luni, 27 septembrie. Zodia care crede că se pricepe la toate. Ar fi bine să ceri un sfat competent

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc. FOTO

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies