Înălțarea Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri care se respectă la sărbătoarea de pe 10 iunie 2021

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Înălțarea Domnului?

Tradiții și obiceiuri care aduc noroc şi sănătate
Înălțarea Domnului[Sursa foto: shutterstock]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Denumită în popor Ispas, Înălțarea Domnului este sărbătorită, în calendarul creștin-ortodox, la 40 de zile de la Paşte, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Învierea Domnului.

Înălţarea Domnului la Ceruri are loc la 40 de zile de la Învierea Domnului, adică Sfintele Paşti.

Sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos

Sărbătoarea Înălţării Domnului  este considerată din timpuri străvechi o zi de împăcare cu cei apropiaţi, dar şi cu prietenii, vecinii şi alte cunoştinţe. Potrivit tradiţiei, în familia care respectă aceste tradiţii va domina veselia, iar necazurile şi ghinioanele se vor îndepărta imediat.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Marea sărbătoare se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Această sărbătoare este una dintre cele mai frumoase din an, dar și una dintre cele care au o dată schimbătoare, care variază în funcție de momentul sărbătoririi Învierii Domnului.

După 40 de zile de la Învierea Domnului, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor Săi pentru ultima dată și le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt.  Apoi a mers la marginea orașului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălțat la cer, sub privirile lor.

Modesta capelă de unde s-a înălțat Hristos este un loc de rugăciune toți creștinii și păstrează o dovadă a trecereii Lui pe acolo, o piatră pe care este imprimată urma piciorului Său.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

La sărbătoarea Înălțării Domnului, creştinii folosesc formula de salut “Hristos s-a înălţat!” iar răspunsul este „Adevarat c-a înviat!”.

Între sărbătoarea Învierii și cea de Înălțare, Cerul este deschis, iar  cei care mor în această perioadă se spune că ajung direct în rai.

Nu se împrumută sare, bani și nu se da focul din casă, deoarece se spune că își dă toată averea casei, iar vacile nu vor mai da lapte.

Tradiții și obiceiuri care aduc noroc şi sănătate

Se poartă flori din nuc la brâu sau pe cap, în formă de coroniță, ca să ai parte de lucruri bune în viitor.

Și Iisus Hristos purta astfel de flori și se spune că cine urmează acestă tradiție va avea parte de binecuvântarea cerească și va fi ferit de primejdii.

Citeste si: Calendar 10 iunie 2021. Înălțarea Domnului și ziua dedicată pomenirii Eroilor neamului

Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Din spusele bătrânilor aflăm că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

Tot în această zi se sfinţește leuşteanul, paltinul și alunul. În unele zone oamenii se bat cu leuştean ca să fie feriţi de boli şi de rele.

Înălțarea Domnului este ultima zi din an în care se mai pot înroși ouă, și se spune că cine vopsește ouă în această zi, dimineața, înainte de slujbă, va avea parte de sănătate, iar familia va fi ferită și ea de boli. Este bine să mănânci un ou roșu împreună cu prescura luată de la biserică.

Tot în acestă zi, nu se spală, nu se calcă, nu se coase, nu se face curățenie și nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură cuiva.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Înălţarea Domnului 2021. Ziua eroilor, sărbătoarea naţională a României

Înălțarea Domnului 2021. Ce este INTERZIS să faci în această zi și ce poți da de pomană pentru sufletele celor adormiţi

Calendar Ortodox IUNIE 2021. Sărbătoarea Rusaliilor, printre cele mai importante sărbători ale lunii

Dana Budeanu, previziuni despre următorul val de Coronavirus

"Moartea ne bate la ușă!" MOLIMA cumplită care tocmai a lovit sute de mii de oameni

IMAGINI INTERZISE! Andreea Esca și fiica ei Alexia au pozat GOALE! Fotografiile sunt pe tot internetul: "Valeleuu valeleuu"

Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies