Înălțarea Domnului 2023: Sărbătoarea mare în calendarul ortodox!

Pe ce dată sărbătoarea Înălțării Domnului 2023, în calendarul creștin ortodox.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Înălțarea Domnului 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea pentru creștinii ortodocși, dar și ce obiceiuri de practică la români în ziua Ispasului.

Pe ce dată este Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ziua Eroilor sau Ispas, este sărbătorită în România la 40 de zile după Paște.

În acest an, sărbătoarea Înălțării Domnului pică într-o zi de joi, 25 mai. Înălțarea Domnului marchează sfârșitul prezenței fizice a lui Isus Hristos pe pământ și deschide drumul pentru coborârea Duhului Sfânt în ziua Cincizecimii.

Creștinii ortodocși consideră Înălțarea Domnului ca o mărturie a învierii și a vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citește și: Calendar Ortodox MAI 2023. Data la care are loc sărbătoarea Sf. Constantin și Elena

Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului

[Sursa foto: Shutterstock]

Obiceiuri românești la Înălțarea Domnului 2023

 • Participarea la slujba religioasă în biserici sau mănăstiri, este cel mai mare obicei creștin, la Înălțarea lui Iisus Hristos în ceruri. De asemenea, se spune că în această zi cerurile se deschid și sufletele celor decedați urcă la Tatăl Ceresc.
 • O altă tradiție este vizitarea cimitirelor și aprinderea lumânărilor la mormintele celor dragi. Oamenii aduc flori și se roagă pentru sufletele celor plecați. Aceasta este o ocazie de a onora memoria eroilor și a persoanelor decedate.
 • În unele zone, se practică obiceiul "cocorului" sau "zburătorului". Copiii confecționează păsări de hârtie, numite „cocți” și le aruncă în aer, simbolizând înălțarea lui Iisus în ceruri.
 • La Î nălțarea Domnului se dau de pomană ouă roșii, cozonac, pască și alte bunătăți ca în ziua de Paște.
 • La sărbătoarea Înălțării Domnului, salutul principal este „Hristos S-a Înălțat!”, iar răspunsul este „Adevărat S-a Înălțat!”.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023 este zi liberă de la stat? Vezi câte zile libere au salariații din România în luna mai

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului

[Sursa foto: Shutterstock]

Mesaje creștine la Înălțarea Domnului 2023

 • Hristos S-a Înălțat! Înălțarea Domnului să ne aducă bucurie și speranță în sufletele noastre. Să-L lăudăm pe Iisus pentru biruința Sa asupra morții și pentru promisiunea vieții veșnice alături de El.
 • La Înălțarea Domnului, amintim de puterea și măreția lui Iisus, care S-a ridicat la cer și a deschis calea pentru noi către Tatăl. Să avem încredere în promisiunea Lui de a fi mereu cu noi și să ne înălțăm și noi în credință și iubire.
 • Cu ocazia Înălțării Domnului, să ne ridicăm și noi din lumea noastră pământească și să căutăm lucrurile de sus. Să-L lăudăm pe Iisus pentru jertfa Sa și să ne amintim că avem un Mântuitor care ne iubește și ne poartă de grijă în fiecare zi.
 • La Înălțarea Domnului, să ne gândim la misiunea pe care ne-a încredințat-o Iisus: să ducem vestea Evangheliei până la marginile pământului. Să fim mărturisitori ai iubirii Lui și să răspândim lumina și speranța în lumea întunecată.
 • Înălțarea Domnului ne amintește că Iisus este Regele slavei și puterii. Să ne închinăm înaintea Lui și să-L lăudăm pentru domnia Sa veșnică. Să-L căutăm în rugăciune și să trăim în conformitate cu voia Lui în fiecare zi.
 • La Înălțarea Domnului, să ne ridicăm și noi din păcatele noastre și să-L urmăm pe Iisus pe drumul sfințeniei. Să-L rugăm să ne întărească credința și să ne îndrume în călătoria noastră spirituală. Să fim mărturisitori ai harului și iubirii Lui în lume.
 • Înălțarea Domnului este dovada că El este Fiul lui Dumnezeu și că Împărăția Lui nu are sfârșit. Să trăim cu bucurie și încredere în promisiunea Lui de a ne pregăti un loc în ceruri. Să fim recunoscători pentru darul mântuirii și să ne angajăm să-L urmăm pe Iisus în fiecare zi.
 • Hristos S-a Înălțat! Sărbătorim biruința Sa asupra morții și triumful vieții veșnice. Să ne bucurăm și să-L lăudăm pe Domnul pentru marea Sa putere și iubire neîntreruptă.
 • Hristos S-a Înălțat! Înălțarea Domnului ne amintește de speranța pe care o avem în Iisus. El ne deschide porțile cerului și ne oferă promisiunea unei vieți noi alături de El. Să ne încredem în El și să trăim în lumina învierii Sale.
 • Hristos S-a Înălțat! Să ne amintim că El este calea, adevărul și viața. Prin înălțarea Sa, ne-a arătat că puterea Lui depășește orice obstacol și ne invită să ne ridicăm și noi din păcat și să trăim în biruința Sa.
 • Hristos S-a Înălțat! Să ne bucurăm și să ne împărtășim bucuria cu ceilalți. Înălțarea Domnului este o mărturie a victoriei Sale asupra întunericului și ne dă certitudinea că, prin credință în El, putem avea viață veșnică.
 • Hristos S-a Înălțat! Această veste minunată ne aduce speranță și alinare în mijlocul necazurilor și încercărilor noastre. Să-L lăudăm pe Iisus pentru mântuirea pe care ne-a adus-o prin jertfa Sa și să ne încredem în puterea învierii Sale.

Surse: crestinortodox.ro, traditii-superstitii.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când are loc Înălțarea Domnului în 2023. Ziua Eroilor este sărbătorită în aceeași zi

Sărbători ortodoxe luna MAI 2023. Vezi pe ce dată pică sărbătoarea Sf. Constantin și Elena, Înălțarea Domnului, dar și celelalte sărbători creștine

Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO

Cine va boteza copilul lui Theo Rose și al lui Anghel Damian: „Îl așteptăm cu bucurie”. Artista urmează să devină mamă pentru prima oară în câteva zile

O femeie a fost grațiată după 20 de ani de închisoare. Ea și-a ucis cei patru copii pe care îi avea

„Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate

Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies