Înălțarea Domnului 2023: Află care este semnificația sărbătorii dedicată Mântuitorului

Înălțarea Domnului 2023. Conform tradiției, Ziua Eroilor este sărbătorită în aceeași zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Înălțarea Domnului 2023. Află ce semnifică una dintre cele mai importante sărbători, pentru creștinii ortodocși. Tot în această zi este sărbătorită Ziua Eroilor.

Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului este o sărbătoare cu dată schimbătoare, notată în calendar cu cruce Roșie.

Această zi Sfântă este sărbătorită întotdeauna la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi.

În 2023, Paștele a avut loc duminică, pe 16 aprilie, astfel că Înălțarea Domnului va fi sărbătorită joi, la data de 25 mai. 

Înălțarea Domnului este specificată în Simbolul Apostolilor și în Crezul niceeano-constantinopolitan. Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât și în Apus. Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era comemorat la Rusalii.

Potrivit Faptele Apostolilor 1:1-1:11, Isus, după Înviere, S-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care S-a înălțat la cer, de față cu ei.

Conform Sfintei Scripturi, Iisus Hristos s-a ridicat la cer, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi, cărora le-a spus să propovăduiască Evanghelia în toate colțurile lumii. În timpul Înălțării, un nor a apărut și l-a făcut nevăzut pe Mântuitor.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Pentru creștini, Înălțarea Domnului semnifică așezarea lui Iisus Hristos, în dreapta Tatălui, după ce a fost printre noi, ca om și a trecut prin mai multe chinuri, în apărarea creștinismului.

Faptul că Iisus s-a Înălțat la cer după cele 40 de zile de la Înviere, semnifică speranța credincioșilor în viața după moarte, în liniștea dumnezeiască a sufletului, pe care o pot avea dacă duc o viață plină de smerenie și rugăciune.

Înălțarea Domnului cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om.

Citește și: Rugăciune la Înălțarea Domnului 2023. Acatistul care se citește în această zi

Înălțarea Domnului 2023 Semnificația acestei sărbători din calendarul creștin

Înălțarea Domnului 2023 Semnificația acestei sărbători din calendarul creștin

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: FOTO/VIDEO- Șerpii pun stăpânire pe România! Imagini halucinante din Drobeta și Cluj, acolo unde reptilele se simt ca la ele acasă: „Șarpe de peste 150 de cm!”- stirilekanald.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Ziua Eroilor sărbătorită de Înălțarea Domnului 2023

În România, Ziua Eroilor este sărbătorită odată cu Înălțarea Domnului. Acest lucru s-a stabilit în anul 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920. În această zi sfântă, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.

Apoi, la ora 12, în această zi de sărbătoare națională, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

În ziua Înălțării, se vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an. Credincioșii merg la biserică, participă la slujbă și împart pachete cu ouă roșii, colaci, pâine, fructe, dulciuri, oamenilor nevoiași, celor din biserică sau celor pe care îi întâlnesc pe stradă, la întoarcerea acasă.

De asemenea, în ziua Înălțării Domnului, oamenii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În unele zone, credincioșii folosesc aceste formule timp de 10 zile.

Surse: pravila.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului 2023. Iată care sunt obiceiurile creștine din această zi sfântă

Calendar Ortodox IUNIE 2023. Sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox

Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO

Cine va boteza copilul lui Theo Rose și al lui Anghel Damian: „Îl așteptăm cu bucurie”. Artista urmează să devină mamă pentru prima oară în câteva zile

O femeie a fost grațiată după 20 de ani de închisoare. Ea și-a ucis cei patru copii pe care îi avea

„Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate

Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies