
In articol:
Înălțarea Domnului 2023. Află ce semnifică una dintre cele mai importante sărbători, pentru creștinii ortodocși. Tot în această zi este sărbătorită Ziua Eroilor.
Înălțarea Domnului 2023
Înălțarea Domnului este o sărbătoare cu dată schimbătoare, notată în calendar cu cruce Roșie.
În 2023, Paștele a avut loc duminică, pe 16 aprilie, astfel că Înălțarea Domnului va fi sărbătorită joi, la data de 25 mai.
Înălțarea Domnului este specificată în Simbolul Apostolilor și în Crezul niceeano-constantinopolitan. Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât și în Apus. Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era comemorat la Rusalii.
Potrivit Faptele Apostolilor 1:1-1:11, Isus, după Înviere, S-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care S-a înălțat la cer, de față cu ei.
Conform Sfintei Scripturi, Iisus Hristos s-a ridicat la cer, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi, cărora le-a spus să propovăduiască Evanghelia în toate colțurile lumii. În timpul Înălțării, un nor a apărut și l-a făcut nevăzut pe Mântuitor.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Pentru creștini, Înălțarea Domnului semnifică așezarea lui Iisus Hristos, în dreapta Tatălui, după ce a fost printre noi, ca om și a trecut prin mai multe chinuri, în apărarea creștinismului.
Faptul că Iisus s-a Înălțat la cer după cele 40 de zile de la Înviere, semnifică speranța credincioșilor în viața după moarte, în liniștea dumnezeiască a sufletului, pe care o pot avea dacă duc o viață plină de smerenie și rugăciune.
Înălțarea Domnului cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om.
Citește și: Rugăciune la Înălțarea Domnului 2023. Acatistul care se citește în această zi
Înălțarea Domnului 2023 Semnificația acestei sărbători din calendarul creștin
Ziua Eroilor sărbătorită de Înălțarea Domnului 2023
În România, Ziua Eroilor este sărbătorită odată cu Înălțarea Domnului. Acest lucru s-a stabilit în anul 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920. În această zi sfântă, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.
Apoi, la ora 12, în această zi de sărbătoare națională, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
În ziua Înălțării, se vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an. Credincioșii merg la biserică, participă la slujbă și împart pachete cu ouă roșii, colaci, pâine, fructe, dulciuri, oamenilor nevoiași, celor din biserică sau celor pe care îi întâlnesc pe stradă, la întoarcerea acasă.
De asemenea, în ziua Înălțării Domnului, oamenii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În unele zone, credincioșii folosesc aceste formule timp de 10 zile.
Surse: pravila.ro, ro.wikipedia.org