Încep Zilele Clujului, Ediția 9! Care e programul evenimentelor

Clujul se pregătește de sărbătoare! Primăria Cluj-Napoca anunță desfășurarea ediției a IX-a a Zilelor Clujului în perioada 27-30 septembrie 2019 

Zilele Clujului Afis
Clujul se pregateste sa sarbatoreasca Zilele Clujului
Autor: I.A.

In articol:

Zilele Clujului Afis
Clujul se pregateste sa sarbatoreasca Zilele Clujului

Devenit un eveniment de referință pentru clujeni și turiști, Zilele Clujului reprezintă o sărbătoare a întregii comunități.

Primăria Cluj-Napoca subliniază faptul că implicarea comunității în conturarea programului este elementul cheie căruia i se datorează creșterea festivalului din ultimii ani.
În același timp, anul 2019 are o însemnătate istorică profundă pentru o parte dintre cele mai importante instituții clujene și, implicit, pentru ceea ce reprezintă municipiul Cluj astăzi.

"În fiecare an, pentru câteva zile, orașul nostru se transformă prin Zilele Clujului în sărbătoarea fiecărui clujean, o efervescentă manifestare a multiplelor valențe ale comunității noastre. Anul acesta, Cluj Napoca sărbătorește centenarul unor instituții clujene remarcabile, care au contribuit activ la dezvoltarea orașului în ultimul secol. Universitățile, școlile, instituțiile și cluburile sportive clujene au dat lumii figuri emblematice, oameni care prin inteligenșa lor, prin forța gândirii și prin viziune au contribuit la conturarea identității locale, regionale și naționale, au edificat cultura clujeană și au modelat parcursul comunității în incursiunea sa prin paginile istoriei. De aceea, ediția 2019 a sărbătorii orașului e dedicată aniversării unor instituții cheie pentru substanța Clujului, în An Centenar.

Municipalitatea a investit și continuă să susțină domeniile care contribuie la creșterea calității vieții, în primul rând pentru cei care numesc Cluj-Napoca "acasă", dar și pentru cei  care doresc să revină în România, într-o comunitate dezvoltată și prosperă. Împreună am reușit să devenim un pol european de referință în domenii precum cultură, educație, inovare și IT, medicină, sport.

Vă invit, așadar, cu drag, să ne bucurăm împreună de atmosfera din aceste zile și să aniversăm cum se cuvine orașul în care am ales să muncim, să studiem, sp întemeiem o familie", a declarat

Emil Boc, primarul Clujului.

Emil Boc Cluj
Primarul Emil Boc se pregateste sa sarbatoreasca Zilele Clujului

În 1919, Vasile Pârvan rostea în deschiderea anului universitar celebrul discurs „Datoria vieții noastre”, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (atunci Universitatea Românească), punând astfel bazele noii identități pe care universitatea clujeană avea să o dezvolte. În același an, Facultatea Românească de Medicină și Academia de Agricultură au început să contureze profilul actualelor universități: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

De asemenea, trei instituții de învățământ preuniversitar sărbătoresc în 2019 o sută de ani de activitate: Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național „Emil Racoviță” și Colegiul Național „George Barițiu”.
Tot în 1919 își începeau activitatea culturală cele două instituţii: Teatrul Național Cluj-Napoca și Opera Română Cluj-Napoca, având un rol semnificativ în dezvoltarea culturală a municipiului. În același an, este inaugurată la Cluj actuala Academie de Muzică „Gheorghe Dima”. Unul dintre cele mai importante cluburi sportive din România, atât prin diversitatea sporturilor practicate și a rezultatelor obținute, cât și prin constanță, Universitatea Cluj își serbează de asemenea centenarul. De asemenea, Jandarmeria Ardeleană și-a început activitatea în 1919.

Astfel, Zilele Clujului 2019 vor marca, prin evenimente și acțiuni aparte, sărbătorirea unor instituții clujene remarcabile, care au contribuit activ la dezvoltarea orașului în ultimul secol:
Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Teatrul Național Cluj-Napoca, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Clubul Sportiv Universitatea Cluj, Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „George Barițiu”, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj și Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

Iată programul evenimentelor

Zilele Clujului 2019 încep în 27 septembrie, și timp de câteva zile vor fi concerte, evenimente și degustări de mâncare în diverse puncte ale orașului. Vor fi evenimente pentru toate vârstele:

Zilele Clujului: Vineri 27 septembrie

În Piața Unirii vor fi multe evenimente, între care, de la ora 17.00, va fi Rhythm of the City, un sincron realizat de copii prin muzică și sport. De la ora 21.00, tot în Piața Unirii va avea loc spectacolul ”Chirița în concert”, realizat de Teatrul Național Cluj-Napoca.

Pe strada Mihail Kogălniceanu va debuta, în paralel, Festivalul de gastronomie, care va fi deschis pe durata a 3 zile. Pe lacul Chios, persoanele cu dizabilități se vor putea da cu caiacul, între orele 11.00 și 19.00, dar vor fi și instruiri de folosire a caiacului, realizate de Asociația Club Sportiv Caiac SMile, deschise publicului larg. Acest eveniment se va derula pe toată durata Zilelor Clujului.

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cei care vor dori să învețe tainele tangoului argentinian vor putea face acest lucru între orele 19:00- 23:00 în zona Casinoului din Parcul Central.

Vineri vor fi organizate și tururi ghidate, de la ora 11.00, cu plecare de la Centrul de Informare Turistică, de pe Bulevardul Eroilor nr. 6-8, dar și din alte puncte ale orașului. Aceste tururi vor avea loc în fiecare zi a evenimentului.

Pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu vor cânta vineri, 27 septembrie, Le Minion (ora 16.00), Straight from the Bottle (ora 19.00), Koszika&Thehotshots (ora 20.00). Pe scena din Piața Muzeului vor cânta Roland Miklos (ora 17.00), Mariș Rareș (ora 19:30), Radu Fărcane (ora 20.30), Trupa Reea (ora 21.30) și Estrada Youth Orchestra (22.30).

Zilele Clujului: Sâmbătă 28 septembrie

Parada Zilelor Clujului are loc abia sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 17.00, în Piața Unirii. Tot aici, de la ora 20.00 vor cânta Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, iar de la ora 21.30 va avea loc Gala Operelor Clujene, unde se reunesc Opera Națională Română Cluj-Napoca și Opera Maghiară din Cluj. 

Pe scena din Piața Muzeului vor mixa Digitalove (18:30), DJ Wicked (19:30), Danaga (20:30), Blănilă+ Quartet (21:30). Pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu vor cânta Dex (12.00), Valeria Marcu (19.00) și Astrogenerale (20.00).

În Parcul Central, vor fi prezenți salvamontiștii clujeni care vor organiza evenimentul ”Provocări la înălțime”, pentru amamtorii de senzații tari, spațiu deschis pe toată durata Zilelor Clujului.

De asemenea, la cinematografele clujene, Dacia și Mărăști vor rula filme gratuite pe toată durata Zilelor Clujului.

Zilele Mănășturului au loc în zona ”La Terenuri”, din același cartier, iar în Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu” vor avea loc competiții de înot, la bazinul UBB.

”Midnight Snack” are loc în 28 septembrie, de la ora 19.00, pe strada Iuliu Maniu, unde zeci de clujeni pot lua masa împreună.

Festivalul Gastronomic Internațional are loc pe strada Mihail Kogălniceanu, zilnic. Vineri programul este între orele 13.00- 23.00, sâmbătă de la 11.00 la 23.00, iar duminică, de la 11.00 la 20.00.

Zilele Clujului: Duminică 29 septembrie

Pe scena din Piața Unirii va fi un regal folcloric, de la ora 13.00, cu zeci de artiști care vor cânta. 

În Piața Muzeului vor cânta Matei Sax (18:30), Daniel Spencer, Elision Faria, Arlindo Barbarosa Rudrigues (19:30), Văzduh & Dao 809 & Roxana Niculescu (20.30) și Swing Electric (21:30).

Pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu va cânta un invitat surpriză, între orele 17.00 și 21.00, la momentul Picuri de folk, alături de Magda Puskas și Rareș Suciu. 

Pe strada Potaissa vor fi spectacole medievale, ateliere și demonstrații de luptă pe parcursul tuturor celor trei zile.

Zilele Clujului: Luni 30 septembrie

Pe scena din Piața Unirii vor cânta Jo, de la ora 18.00, trupa Hara, de la ora 18:45, Compact B, de la ora 19:30, Vița de vie, de la ora 20:30, Vama, de la ora 21:30. De la ora 22:30 va avea loc un spectacol de video mapping, tot în Piața Unirii.

De asemenea, luni 30 septembrie, de la ora 11:30 va avea loc marșul aniversar al universităților clujene, pe strada Mihail Kogălniceanu, ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la înființarea UBB Cluj și a 150 de ani de la fondarea USAMV Cluj. La marș vor participa toate universitățile din Cluj-Napoca

 

Programul complet al evenimentului poate fi găsit AICI

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Imagini sexy cu Ligi de la Puterea Dragostei! Cum îi place blondei să se pozeze

Vin banii pentru români! Unde și cum se vor putea folosi tichetele sociale în valoare de 250 de lei. Lista magazinelor din țară | EXCLUSIV

Compensarea la pompă a prețurilor la carburant, o măsură eficientă sau praf în ochi pentru români?! Analistul economic Adrian Negrescu explică ce impact ar avea și ce soluții...

Veşti deosebite. Zodiile care vor intra sub protecția astrelor

Informație de ultimă despre DELIA! Anunțul venit chiar acum despre vedeta TV

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Ungurii dau o nouă lovitură în Transilvania. A fost creată o structură completă de învățământ în limba maghiară

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies