Incepe postul Craciunului! Ce semnificatie are si ce nu ai voie sa faci lunea, miercurea si vinerea

De vineri, 14 noiembrie, credincioşii au intrat în Postul Crăciunului, perioadă care va dura pănă pe 25 decembrie, ziua de Ajun fiind o zi de post aspru.

Distribuie pe:

Autor:

fara descrierePentru a ţine Postul Crăciunului nu trebuie să ne oprim de la mâncarea de dulce, dar şi de la gândurile rele.

Timp de şase săptămâni nu se mănâncă produse din carne, ouă şi brânză, în schimb, sâmbăta şi duminica avem dezlegare la peşte.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paştelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

În schimb, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin decât dacă se sărbătoreşte vreun sfânt mare menţionat în calendar cu cruce roşie.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului 24 decembrie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.

În ziua de Ajun se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Naşterea lui Hristos.

Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual.

Conform Calendarului crestin ortodox pe anul 2014, zilele din Postul Craciunului cu dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului; 23, 24 si 25 noiembrie, in aceasta din urma zi fiind sarbatoriti Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si Sfantul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei; 4 decembrie- ziua Sfantului Mare Mucenic Varvara si Sfantului Cuvios Ioan Damaschin; 6 decembrie - Sfantul Nicolae; 7 decembrie; 9 decembrie -Zamislirea Sfintei Fecioare Maria, 13 si 14 decembrie si, ultima zi, 18 decembrie - ziua Sfantului Daniil Sihastru.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate