Incredibil! Romii care muncesc in Franta castiga de 8 ori mai mult decat in Romania!

Romii romani care lucreaza in Franta castiga de opt ori mai mult decat ar fi castigat in Romania, desi venitul lor reprezinta mai putin de jumatate din salariul minim din tara-gazda, si trimit peste 40% din acest venit in tara de origine, informeaza incont.ro.

Distribuie pe:

fara descriereConform studiului "Aritmetica migrarii romilor in Franta - jumatate din salariul minim de acolo, castiguri de opt ori mai mari decat aici", realizat de Centrul Roman de Politici Europene, realizat pe un esantion de 500 de cetateni romani de etnie roma care au emigrat in Franta, 93% dintre persoane castigau in Romania 70 de euro pe luna. In Franta obtin un venit mediu de 561 de euro, din care trimit in tara in medie 235 euro pe luna.

Astfel, cei 15.000 de romii din Franta trimit in Romania 3,5 milioane de euro pe luna si 42,3 milioane de euro pe an.

Dintre persoanele participante la studiu, 94% lucreaza la negru.

Intrebati cu ce se ocupa in Franta, procente semnificative din comunitatile studiate au indicat doua directii: colectarea metalelor (40 la suta) sau statutul de independent (30 la suta). Cele mai importante procente care urmeaza sunt cele alocate lucratorilor in constructii (6 la suta), salubritate (6 la suta), menaj (3 la suta), comerciant (3 la suta), persoane care se ocupa cu vanzarea ziarelor (2 la suta) (job-uri facilitate prin politica de integrare a asociatiilor frantuzesti), persoane casnice (2 la suta), procente foarte mici avand alte ocupatii (initierea unei afaceri, baby sitter, culegator, gradinarit, mass-media, mediator sanitar, sofer, zidar, zugrav), scrie incont.ro.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate