Incredibila poveste de viață a româncei care a învins bătrânețea! Ana Aslan a revoluționat medicina și a adus toate celebritățile lumii la București

Ana Aslan a fost o figură proeminentă a secolului trecut, când descoperirile ei din domeniul medicinei au marcat o întreagă epocă.

Distribuie pe:

Autor: Petru Luca

fara descriere

Ana Aslan a fost o figură proeminentă a secolului trecut, când descoperirile ei din domeniul medicinei au marcat o întreagă epocă. Născută la Brăila, în 1897, cercetătoarea a descoperit vitamina H3 şi a creat creme miraculoase anti-îmbătrânire, folosite astăzi pe tot mapamondul. 

Ana Aslan s-a născut la Brăila, pe 1 ianuarie 1897. A fost cel mai mic copil al sotilor Sofia şi Margarit Aslan. Şi-a pierdut tatăl la 13 ani şi s-a mutat cu mama la Bucureşti. Aici a absolvit în 1915 ”Şcoala Centrală”. La vârsta adolescenţei visa să se facă pilot şi chiar a zburat cu un mic aparat, tip Bristol - Coandă. Când s-a decis să devină medic şi şi-a anunţat mama că vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină, mama ei s-a opus. Ca să-şi înduplece mama, Ana a intrat în greva foamei. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti între 1915 si 1922. În perioada Primului Război Mondial, Ana Aslan a îngrijit soldaţi în spitalele militare din spatele frontului de la Iaşi. După război s-a întors în Bucureşti şi a lucrat alături de neurologul Gheorghe Marinescu.

A lucrat ca  preparator la clinica II din Bucureşti, unde şi-a pregătit teza de doctorat. A lucrat la spitalele Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, Clinica Medicală din Timişoara şi  Spitalul CFR. În 1949 a fost numită şef al Secţiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti. A început să experimenteze procaina în afecţiunile reumatice. Şi-a aplicat cercetarea pe cazul unui student care era ţintuit la pat din cauza unei crize de artroză. Şi-a continuat mai apoi cercetările la un azil de bătrâni. Studiile şi cercetările sale  au relevat importanţa procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Invenţia sa a reuşit să încetinească procesul de îmbătrânire cu aproape 40%, potrivit unui studiu citat de ziarul Adevărul. 

fara descriere

Ana Aslan a inventat în 1952 Gerovitalul, un produs minune menit să combată bătrâneţea. Produsul a ajuns celebru în întreaga lume. Tot în 1952 a amenajat un institut dedicat problemelor vârstei a treia. Aceasta a fost prima instituţie din lume dedicată cercetării geriatrice. În 1952, Ana Aslan a primit premiul international si medalia "Leon Bernard", distincţie acordată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei. În 1980 cercetătoare a inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, produsul geriatric Aslavital. La clinica Anei Aslan au ajuns cele mai mari personalităţi ale vremii. În istoria medicinei româneşti nici un alt medic nu a fost atât de solicitat de oameni importanţi, de la regi, şefi de stat, scriitori celebri, vedete. Printre pacienţii Anei Aslan s-au numărat Pablo Neruda, Salvador Dali, Miguel Asturias, Charlie Chaplin, Mareşalul de Gaulle, Indira Ghandi, regele Arabiei Saudite, generalul Franco, mareşalul Tito, Marlene Dietrich, Lillian Gish, Aristotel Onassis sau Jaqueline Kennedy.   

fara descriere

"Nu se moare de bătrâneţe, ci de boala" a fost crezul în slujba căruia Ana Aslan şi-a pus toată viaţa şi pe care l-a demonstrat prin propria ei experienţă de viaţă. Cel mai cunoscut medic geriatru român a inventat primul medicament capabil să întâzie procesul de îmbătrânire. Pentru invenţia sa a fost supranumită ”femeia care a învins bătrâneţea”. A creat Gerovitalul H3, produs biotrofic  de origine românească şi a înfiinţat primul institut dedicat luptei contra bătrâneţii şi bolilor vârstei a treia. A muncit 12 ore pe zi, a renunţat la viaţa personală şi a nu a regretat nici o secundă sacrificiul. ”Eu nu trăiesc în trecut. Eu în general trăiesc în prezent şi viitor. Nu mă gândesc la trecut, nici măcar nu îmi amintesc de trecut. Cred că altă trăsătură care m-a ajutat este aceea că nu regret nimic. Aşa am fost în viaţă şi aşa sunt acum. Nu regret nimic, nici lupta pe care am avut-o, nici că sunt singură, nimic! Da, eu aşa sunt!”, aşa se descria Ana Aslan, potrivit ziarului Adevărul. 

fara descriere

Toată viaţa Anei Aslan a stat sub semnul eleganţei. ”Când eram tânără îmi dădeam salariul de internă pe o lună pentru o rochie frumoasă”, mărturisea cercetătoarea. Pasionată de modă, atentă la siluetă, iubitoare de haine de firmă şi bijuterii, Ana Aslan a rămas în amintirea celor care au cunoscut-o drept o prezenţă impecabilă. Lua întodeauna masa la aceeaşi oră, îmbrăcată elegant şi purtând bijuterii. A fost toată viaţa atentă la alimentaţie şi a dus un trai echilibrat. Cercetătoarea muncea 12 ore pe zi. Şi-a sacrificat viaţa personală în scopul atingerii crezului său.

fara descriere

Se spune că invenţiile Anei Aslan au adus venituri de 17 milioane de dolari ţării, în vremea lui Nicolae Ceauşescu. În ciuda meritelor ei, comuniştii nu au plăcut-o. Aversiunea i-a venit din partea Elenei Ceauşescu care era deranjată de popularitatea celebrului medic. ”Când ajungi să faci mai mult decât ceilalţi într-un domeniu orecare eşti întodeauna suspectat. Ţi se cer din ce în ce mai multe probe că ai avut dreptate”, povestea Ana Aslan.   

Ana Aslan a murit la 90 de ani, răpusă de boală. A fost convinsă că nu bătrâneţea a răspus-o, ci boala. Şi-a dorit să fie înmormântată creştineşte, cu preot şi să fie depusă alături de mama şi fratele ei. Comuniştii i-au refuzat dorinţa. De la morga spitalului Elias unde a murit, a fost dusă la cimitirul Bellu, unde a fost înmormântată fără preoţi. Noaptea, pe mormânt, i s-a pus o cruce pe care a fost scris: Ana Vasilichia Aslan (1897-1988), notează adevărul.ro. 

fara descriere

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate