INSP cere carantina în Capitală! Raed Arafat convoacă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă: „Impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar”

Este pentru prima dată în acest val al pandemiei când Institutul Național de Sănătate Publică cere carantina.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Situația epidemiologică este extrem de gravă în România. Zeci de mii de cazuri sunt raportate zilnic și sute de decese, iar pe secțiile de ATI ajung în stare gravă tot mai mulți bolnavi. Nu mai există paturi libere la Terapie Intensivă, iar în unitățile medicale se fac lise de așteptare pentru pacienții care au nevoie de o gură de aer.

Incidența cazurilor de COVID-19 crește de la zi la zi în mai toate județele, iar în Capitală și în județul Ilvov a atins cote alarmante. Din acest motiv, reprezentanții INSP au transmis o propunere de carantinare către șeful DSU, Raed Arafat, Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, direcțiilor de sănătate publică din Bucureşti şi Ilfov şi prefecturilor. 

În urmă cu puțin timp, pentru Antena 3, Raed Arafat a declarat că a convocat CNSU vineri, 15 octombrie 2021 și vor fi luate analizate propunerile venite din partea specialiștilor INSP. Totuși, șeful DSU nu crede că se va ajunge la carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov. 

„În primul rând, carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului.

Este un lucru de înţeles.

A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore.

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

Încă suntem în termen. Maine am convocat comitetul pe acestă temă, după care vom supune deciziei dacă poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că se va ajunge la a carantina Bucureşti în sensul de a închide Bucureștiul şi Ilfov, în aceste condiţii.

Poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii virusului, dar fără a implementa o carantină zonală", a declarat Raed Arafat. 

INSP cere carantină pentru București și Ilfov

Potrivit documentului, timp de 14 zile se propune interzicerea tururor activităților, cu excepția:

Citeste si: Patriarhul Daniel, mesaj pentru români în ziua cu cei mulți pacienți COVID la ATI: „Patriarhia îndeamnă toţi credincioşii să...”

 • 1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice din interiorul centrelor comerciale doar pentru prepararea şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor în regim take-away.
 • 2. Activitatea din creşe şi grădiniţie, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
 • 3. Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective care se vor desfăşura în afara lăcaşurilor de cult.
 • 4. Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi şi doar în regim room-service.
 • 5. Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală în intervalul 8-18, doar pe bază de programare.
 • 6. Activitatea de comerţ pentru produse alimentare şi cea de prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice sau private, se va desfăşura în intervalul 5-20. În intervalul 20-5 operatorii pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu livrare la domiciliu.
 • 7. Activitatea în unităţile farmaceutice, benzinării, la operatorii cu livrare la domiciliu, precum şi operatorii transportului rutier de persoane şi de mărfuri se poate desfăşura în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
 • 8. Activitatea pieţelor agroalimentare, inclusiv a pieţelor volante, se va desfăşura în intervalul 8-17, cu respectarea măsurilor sanitare. 

  Citeste si: Răzvan Cherecheş, avertisment pentru români! Ce spune despre o carantinarea Capitalei: „Nu există altă opțiune”

                                                                                                                                                         
 • Potrivit documentului, în perioada carantinei este interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu următoarele excepții:
 • 1. Deplasarea în interes profesional.
 • 2. Deplasarea pentru asistență medicală.
 • 3. Deplasări în afara localităților are persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenuri, autocare sau alte mijloace de transport.
 • 4. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru al familiei.
 • 5. Părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea sistemului unic pentru apeluri de urgență 112.

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

O copilă de 12 ani a murit de COVID-19 la șase zile după ce a fost diagnosticată și plimbată prin trei spitale

Elena Merișoreanu, una dintre cele mai iubite interprete de muzică populara din România, face dezvăluiri despre experiența cu virusul COVID-19

Mihai Morar a fost naș la un botez, deși se află în autoizolare! Una dintre gemenele sale a fost diagnosticată cu COVID-19

Horoscop Zilnic Marţi 19 Octombrie 2021 Săgetătorii vor avea parte de sprijinul celor apropiaţi pentru a ieşi din impas

Anunţul făcut de Ungaria a şocat întreaga Europă! Ar fi cea mai mare lovitură dată pandemiei

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”

Chin nesfârșit pentru o mare campioană a României: ”Izolare și abuz de medicamente. Simt că-mi pleznește inima și nu mai pot merge”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies