Întâmpinarea Domnului. Ce rugăciune trebuie rostită pe 2 februarie de orice creștin

Această sărbătoare este sărbătorită la 40 de zile de la Nașterea Domnului Iisus Hristos. În credință populară, ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului.

intampinarea domnului rugaciune
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine din calendarul ortodox și este prăznuită la data de 2 februarie, împreună cu o serie de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate.

Ziua de 2 februarie reprezintă cumpăna dintre anotimpul rece și cel cald și se fac predicții calendaristice încă din cele mai vechi timpuri. 

Ce reprezintă sărbătoarea Întâmpinarii Domnului

Ziua de 2 februarie este foarte importantă, fiind notată cu cruce roșie în calendarul creștin. Iisus Hristos a fost dus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru a împlini legea, care spunea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie dedicat lui Dumnezeu în cea de-a 40-a zi de la naștere. Dreptul Simeon şi prorociţa Ana sunt cei care i-au întâmpinat la Templul din Ierusalim.

Primele izvoare scrise despre Întâmpinarea Domnului datează din anii 382-384, scrise de pelerina Egeria, care a participat la sărbătorirea acestui praznic în Ierusalim.

Rugăciunea care se rostește la Întâmpinarea Domnului

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în

a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Citeste si: Rugăciunea care te scapă de boală. Ce să rostești dacă te afli în necaz

Citeste si: Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce fostul iubit a confirmat despărțirea: „L-am prins la un party interesant cu domnișoare”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru.

De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești, și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare, și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei, și să-l înfrumusețezi pe el ca pe un mire.

Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte, să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșata zi a venirii tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Tradiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului

1. Se spune că puterea animalului este transferată la copii, dacă sunt unși cu grăsime de urs.

Citeste si: Sărbători calendarul ortodox 2022. Cele mai mari sărbători ale anului

2. Se spune că dacă este cald în ziua de Stretenie va fi o vară caldă și bogată, iar dacă este frig, vara va fi una răcoroasă și neroditoare. În această zi „se strâmbă pârtia”, adică zăpada începe să se topească.

3. Mamele care cu copii bolnavi ar putea dărui îmbrăcăminte copiilor nevoiași ca să aibă parte de bucurii și să vindece bolile din familiile generoase.

4. Se spune că cine lucrează în această zi se va îmbolnăvi și i se va strâmba gura.


surse: crestinortodox.ro, avantaje.ro, fanatik.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Paștelui 2022! Vezi când se încheie Postul Mare al Sfintelor Paști

Când NU se fac nunți în 2022? Zilele în care NU se organizează cununii religioase

20 de poezii haiku pentru amatorii acestui gen

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin a decis: Rusia se va retrage! Anunțul nopții de la Moscova

De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul

Primești bani să pui benzină! Poți primi până la 400.000 de euro. Care sunt condițiile

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies