Întâmplare sau semn divin? Stejarul de 100 de ani, plantat de Arsenie Boca, s-a prăbușit din senin, în Postul Crăciunului

Copacul a căzut, după ce în ultima vreme începuse să se usuce.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului "Avram Iancu" din Brad, acolo unde a fost elev, s-a prăbușit după aproape 100 de ani. Pentru că a devenit deja un fel de monument al județulului Hunedoara, localnicii au cerut ca din lemnul stejarului să fie realizate două troițe, în amintirea legendarului teolog.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 12 decembrie 2021. Astăzi este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni

"Gorunul era uscat de mai mulți ani"

Copacul care a vegheat zeci de generații de elevi fusese plantat în anul 1929 de către Părintele Arsenie Boca, împreună cu alți colegi. Se pare, însă, că din cauze naturale, gorunul nu a mai rezistat și s-a prăbușit după ce pe parcursul ultimilor ani începuse să se usuce, puțin câte puțin.

Gorunul plantat de Arsenie Boca avea aproape 100 de ani

Gorunul plantat de Arsenie Boca

[Sursa foto: servuspress.ro]

Citeste si: Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

Acum, credincioșii își doresc să realizeze două troițe din lemnul stejarului, pe care să le amplaseze în curtea liceului și la mormântul lui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop: "Gorunul era uscat de mai mulți

ani, probabil din cauze naturale sau din cauza unor infiltrații de la un rezervor vechi de combustibil aflat în apropiere. Intenția conducerii liceului, administrației publice locale în colaborare cu Biserica și un grup de credincioși este de a se confecționa din lemnul recuperat cel puțin două troițe care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop și una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul.", a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, potrivit servuspress.ro.

Părintele Arsenie Boca a învățat la Liceul Avram Iancu din Brad, județul Hunedoara

Părintele Arsenie Boca

[Sursa foto: https://www.fundatiaarsenieboca.ro/]

Părintele Boldor, despre momentul în care Părintele Arsenie Boca a plantat celebrul gorun

Odată cu trecerea timpului, istoriologii nu au găsit prea multe documente care să confirme faptul că Părintele Arsenie Boca (Zian Boca) a învățat în cadrul Liceului "Avram Iancu" din municipiul Brad, județul Hunedoara.

Totuși, o mărturisire a Părintelui Boldor, făcută cu ani în urmă, redă exact momentul plantării gorunului, de către legendarul teolog: "Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piața orașului, când promoția de absolvenți din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinței, intrat în tradiția poporului român. Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă oprește: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul».

Citeste si: Cum arată mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop

M-am uitat cu ciudă la diriginte și cu aceeași ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. Zian ținea și scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropește cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toții atunci am hotărât că stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, șeful promoției de absolvenți a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseții, al înălțimii idealului spiritual-moral pe care educatorii noștri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalități proeminente în slujba patriei și neamului.", se arată în povestirea Părintelui Boldor, regăsită pe despre-arsenie-boca.blogspot.com, potrivit sursei amintite.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

20 versete biblice de încurajare pentru tine și cei dragi

Apariție neașteptată la mormântul lui Arsenie Boca. Credincioșii s-au întâlnit cu două vedete la pelerinaj

Profețiile cutremurătoare ale marelui părinte Arsenie Boca pentru anul 2021

Horoscopul zilnic aduce momente de tensiune. Taurii vor asista la mai multe bârfe fără voia lor

CRESC PENSIILE în România! Au stabilit PROCENTUL EXACT. Se întâmplă de la 1 (Surse)

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Marcel Ciolacu, vești bune pentru pensionari. La ce trebuie să se aștepte seniorii

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies