Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2021, tradiţii și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Vovideniei

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021, tradiţii şi obiceiuri, care se respectă la sărbătoarea de pe 21 noiembrie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021, tradiţii şi obiceiuri. Superstiții care se țin pe 21 noiembrie 2021 la sărbătoarea Vovideniei.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare care se celebrează în fiecare an la dat de 21 noiembrie, fiind unul dintre Praznicele Împărătești închinate Sfintei Fecioare Maria.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 21 noiembrie 2021, tradiţii și superstiții

În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, credincioșii merg la Sfânta Liturghie cu preparate de post, dar și din pește, pentru a fi sfințite și împărțite celor sărmani. Totodată, la sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică se împart nuci, colaci și turte de mălai. 

Citeste si: Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021, semnificație. Cea mai puternică rugăciune ACATIST

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

La sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, există tradiția ca la sate, fetele să meargă la o fântână cu o lumânare albă în mână, ca să-și afle ursitul.

Se spune că la cântatul cocoșului, fecioarele care se așează pe marginea fântânii pot vedea în luciul apei, chipul ursitului.

Tot în ziua de 21 noiembrie 2021, copiii pun crenguțe de măr în vase cu apă. Acestea se țin în lumina și căldură ca să înmugurească și să înflorească, ca mai apoi să fie folosite în noaptea de Anul Nou, drept sorcove, potrivit crestinortodox.ro.

La sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, cunoscută și ca Vovidenia, se aprind lumânări pentru copiii nebotezați, dar și pentru cei morți, pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume.

O altă tradiție veche care se ține în dimineața Intrării Maicii Domnului în Biserică, este cea a bătrânelor care iau din livadă: o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere și una cu 7 alune, pe care le pun în cămară, pentru a se proteja de friguri tot anul.

Citeste si: Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

Citeste si: Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Dezlegare la peşte, ulei şi vin. Mare sărbătoare în calendar

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Ce NU ai voie să faci

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică NU trebuie să te prindă certat cu aproapele tău. Cine se ceartă în această zi de sărbătoare atrage ghinionul asupra sa.

Vovidenia sau Intrarea Maicii Domnului în Biserică  este zi de odihnă, NU se muncește la câmp sau prin case fiindcă altfel te îmbolnăvești și atragi relele.

Ca și la alte sărbători, în ziua de sărbătoare a Intrării Maicii Domnului în Biserică, NU se spală, nu se calcă și nu se mătură în casă.

La sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, NU se consumă alimente de dulce, dat fiind că sărbătoarea pică în Postul Crăciunului. Însă, se poate consuma pește, fiindcă biserica a rânduit să se dea dezlegare la acest aliment.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021. Semnificație, tradiții, obiceiuri și superstiții care se țin în Postul Nașterii Domnului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Rugăciune

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2021, semnificație. Cea mai puternică rugăciune

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 21 noiembrie 2021. Cruce roșie și dezlegare la pește în calendarul creștin ortodox

7 rețete delicioase fără carne pentru Postul Crăciunului

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Se întâmplă chiar la granița cu România! Au trimis soldații la frontieră. Ultimă oră

Câți copii are Laurențiu Reghecampf. Detalii neștiute din viața antrenorului de fotbal

Alertă medicală în România! Explozie de de infecţii digestive. Copiii sunt grav afectați

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies