Ion Besoiu: "Cu Dinu Cocea dispare unul din ctitorii filmului nostru românesc"

Actorul Ion Besoiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Dinu Cocea a făcut câteva filme de referinţă în cinematografia română, odată cu el dispărând unul din ctitorii filmului românesc.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriere"Cu Dinu Cocea dispare unul din ctitorii filmului nostru românesc, în special filmul istoric. Îmi pare nespus de rău că-l pierdem, că a plecat dintre noi, ar mai fi avut multe să ne spună în cinematografie. Am avut bucuria să lucrez cu el primul meu film, era regizor secund în 1956 la filmul 'Vultur 101'. Pe urmă a fost regizor secund la "Haiducii". Mi-a fost regizor secund la 'Tudor din Vladimir', filmul în două serii, şi pe urmă mi-a fost regizor la primul film care a avut ca subiect viaţa haiducească, un film foarte bun, un film consistent care s-a rulat şi anii ăştia cu foarte mult succes. Face parte dintr-o familie de intelectuali vechi români, frate actor, Dina Cocea, rudă apropiată, şi era un om cu aplicaţii intelectuale deosebite. Îmi pare nespus de rău. A făcut câteva filme de referinţă în cinematografia română, şi trebuie menţionat întotdeauna cu respect şi tânăra generaţie de cineşti ar avea câteva lucruri de învăţat de la probitatea lui profesională. Regret foarte mult că a plecat şi că nu mai este cu noi", declarat Ion Besoiu.

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate