IPS Pimen s-a așezat în sicriu cu o jumătate de an înainte să moară: „Am văzut că încap”

IPS Pimen s-a așezat în sicriu, pe care și l-a pregătit din vreme.

Distribuie pe:

Autor: Matei Vaihan


In articol:

IPS Pimen s-a așezat în sicriu, după cum a dezvăluit chiar el. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, a încetat din viaţă miercuri, la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus şi a fost adus la Institutul ”Matei Balş” din Capitală Conform agenţiei de presă a Patriarhiei, arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0:50, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a fost confirmat cu coronavirus în 20 aprilie, când a fost transferat de la Spitalul Judeţean Suceava la Institutul "Matei Balş", cu un elicopter, el având simptome severe de pneumonie. (vezi ce isterie s-a creat în jurul sicriului lui IPS Pimen)

Citeste si: Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen a murit

Citeste si: Klaus Iohannis, scrisoare de condoleanțe, la moartea ÎPS Pimen: „Este un moment de tristeţe”

Citeste si: Narcisa Guță, din nou în fața judecătorilor. De data asta cine o mai scapă? - evz.ro

Citeste si: ÎPS Pimen a murit. Ce a făcut înainte să moară

În noiembrie 2019, IPS Pimen a acordat un interviu în care a vorbit despre înmormântarea sa. “Să fiu înmormântat în Bucovina. Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței. Și am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest lor de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii... Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc... Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, a declarat Pimen Monitorului de Suceava.

IPS Pimen s-a așezat în sicriu înainte să moară: "Mi l-am pregătit. Este din lariță"

„Când am auzit „Balada” lui Ciprian Porumbescu, am zis că nu poate să fie un cântec mai frumos decât această baladă. Arată durerea ocupației austriece, dar arată și o rază de bucurie pentru un viitor mai luminos pentru bucovineni. Este istoria Bucovinei pe coardele unei vioare”, a mai spus acesta. Apoi, el a mărturisit: “Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că, după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca și va rămâne doar groparul, să se audă mai încet, așa, în surdină, „Marșul funebru”, de Chopin, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, ceva din „Rapsodia” lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume.”

„Să fie... Să cânte așa, mai în surdină... Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”, a încheiat IPS Pimen.

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Arhiepiscopia Tomisului repetă slujba de Înviere. Credincioşii sunt chemaţi să ia, din nou, Lumină

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Amintirile lui ÎPS Pimen cu Patriarhul Teoctist, din timpul Facultății de Teologie

IPS Teodosie, apel catre autoritati: "Am tacut pana acum! Ajunge! Biserica inchisa e o blasfemie"

Cazul primarului mort din Deveselu! Cum s-au ”evaporat” mai multe case din declarația de avere a lui Ion Aliman? EXCLUSIV

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies