Istanbul și Iznik, două locații de poveste pentru cei pasionați de religie și de istorie

Autor: Amalia Florea

Am începe articolul prin a spune că nu ai voie să ratezi o șansă de a vizita Turcia iar asta datorită experiențelor minunate pe care acest popor le are de oferit turiștilor. Odată ajuns, călătorul este impresionat încă de la primul pas de arhitectura, istoria și nu în ultimul rând, ospitalitatea poporului turc.

Clădirile construite într-un stil original, în armonie cu religia pe care o promovează, vitrinele care luate separat, spun fiecare câte o poveste, mirodeniile și gastronomia în sine care nu pot fi ignorate, alcătuiesc pastelul perfect pentru un tablou care se

creionează ușor în mintea ta și pe care nu vei avea cum să-l uiți.

Însă, înainte să începem să povestim despre o parte din locațiile pe care nu trebuie să le ratezi, vrem să conturăm un mic instructaj pe care să-l ai în vedere înainte de a te urca în în primul avion cu destinația spre Turcia.

În primul rând ai nevoie de pașaport cu o durată minimă de 6 luni. Autoritățile din România se mișcă bine iar acum te poți programa online iar taxa o poți achita pe ghișeul.ro.

După ce ai rezolvat treaba cu actele îți menționăm faptul că spre deosebire de alte destinații pe care le-ai avut, în Turcia recomandăm să ai cash la tine, iar asta pentru că prin piețele și bazarurile din marile și micile orașe, nu se folosesc prea des, metodele de plată moderne (card, wallet, ceas digital).

Mai mult, moneda lor națională este lira turcească și acesta se folosește cel mai mult. Astfel, recomandăm să-ți schimbi lei în euro și apoi în liră turcească odată ce ajungi în Turcia. 

Istanbul

Hagia Sophia

Construită la ordinul Impăratului roman Iustinian, Hagia Sophia a servit, la început, drept catedrală creștin-ortodoxă, pentru ca în 1453 să fie convertită în moschee.

Câteva sute de ani mai târziu a fost transformată în muzeu, iar în 2020 muzeul s-a reconvertit în moschee. Imaginile cu Iisus și cu îngerii au fost păstrate în moschee drept respect pentru popoarele de dinainte, cu toate acestea, au fost acoperite cu pânze albe întrucât religia islamică consideră înfățisările umane ale divinului drept idolatrie.

Citeste si: Șerban Huidu, momente de sinceritate. Mesajul pe care i l-a transmis lui Găinușă, după ce relația lor s-a răcit- kfetele.ro

Basilica Cistern

Construite în vremea lui Iustinian I, cisternele subterane reprezentau principala alimentare cu apă a orașului. Astăzi, ,,Palatul scufundat” are puțină apă și este deschis publicului pentru vizitare iar printre coloane se află opere de artă contemporane. Pe lângă statuia cu Medusa întoarsă, Basilica Cistern oferă o atmosferă unică, nemaîntâlnită, cu jocuri de lumini, care te transpun într-o epocă istorică misterioasă.

Topkapı Palace

Este unul dintre cele mai vizitate muzee din țară și reprezintă vechea reședință a sultanilor otomani. Astfel, pe lângă expoziții de ceasuri și arme vei avea ocazia să te plimbi printr-un

vechi sat otoman și să admiri coloanele de marmură, frumusețea inscripțiilor, dar și strâmtoarea Bosfor. Este un loc căruia merită să îi dedici o zi întreagă, întrucât este imens și plin de frumuseți și curiozități.

Iznik

Hagia Sophia

Inițial, acest lăcaș a fost construit ca o basilică de epocă bizantină. După cucerirea orașului de către Otomani, aceasta s-a transformat în muzeu, iar acum servește drep moschee. Multă istorie și multe religii se adăpostesc între aceste ziduri, de aceea vei putea chiar vedea ceea ce a fost odată o frescă cu Iisus Hristos, încă păstrată în moschee drept respect pentru istoria altor popoare.

Încă din secolul XIV, la Iznik localnicii făceau vase din ceramică și le pictau în culorile albastru, verde, roșu și galben. Acestea sunt recunoscute în întreaga Turcie pentru frumusețea lor, iar dacă te decizi să vizitezi magazinele locale, vei găsi chiar vase nepictate și culori, pentru a putea să le decorezi chiar tu.

Iznik Lake

Lacul Iznik este un lac de origine tectonică și nu este interesant doar pentru frumusețea și sporturile pe care le găzduiește, ci și pentru că nu de mult s-au descoperit rămășițele unei bazilici pe fundul acestui lac, autoritățile având în plan restaurarea și crearea unui muzeu subacvatic. Lacul are apă dulce și poți fie să faci plajă pe malul acestuia, fie să te plimbi cu barca sau canoe sau chiar să iei pranzul și să deguști pești din lac, în special catfish, un pește ușor de consumat.

Edirne

Complex of Sultan Bayezid II- Health Museum

Muzeul este dedicat descoperirilor din medicină de pe vremea otomanilor și prezintă în mai multe încăperi atât modul în care erau tratate diverse boli, cât și activitățile de bază ale locuitorilor din zonă. Un lucru interesant la acest muzeu este că, întrucât otomanii considerau că diverse tipuri de muzică pot vindeca boli, aceasta se aude pe fundal și era exact linia melodică ascultată de pacienții de la acea vreme care sufereau de boli psihice. De asemenea, poți cumpăra din incinta complexului, muzică în funcție de zodia sau de problemele pe care le ai.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Saga Festival 2023. Au fost anunțați primii artiști care vor urca pe scenă la festivalul care se ține la ROMAERO

Horoscop 2023 Săgetător. Dragostea devine prioritatea lor principală

Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă

Zodia vedetă a zilei! Află cine sunt nativii foarte greu de oprit. Reușesc orice își propun și au planuri mari de viitor

Vestea anului în România! Toți românii vor fi notificaţi. Guvernul a decis chiar acum

„M-am umflat tot.” Cum s-a afișat Liviu Vârciu pe rețelele de socializare. Greșeala pe care a făcut-o în vacanță

Va fi lansat un nou serviciu de streaming. Cu ce va fi diferit de Netflix

Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies