Istoria salatei de Boeuf. Cum a ajuns acest preparat nelipsit pe masa românilor de Crăciun

Fie că se prepară de Crăciun, fie de Revelion, salata de boeuf este nelipsită de pe mesele românilor. Puțini știu însă care este istoria salatei de boeuf și de unde provine acest preparat delicios.

Autor: Georgiana Anton

In articol:

Salata de Boeuf se numără printre cele mai cunoscute preparate specifice sărbătorilor de iarnă. Fie că se prepară de Crăciun, fie de Revelion, salata de boeuf este nelipsită de pe mesele românilor.

Puțini știu însă care este istoria salatei de boeuf și de unde provine acest preparat delicios.

Care este originea salatei de Boeuf

Deși termenul de „boeuf” provine din limba franceză și înseamnă „vită”, salata de boeuf își are, de fapt, originea în Rusia. În secolul XIX, un renumit chef francez, pe nume Lucien Olivier, a înființat un celebru restaurant în inima Moscovei, unde salata de boeuf se număra printre cele mai spectaculoase preparate. La acea vreme, rușii numeau salata de boeuf „Salat Stolinchny” (salată capitoliu).

Citește și: Rețetă salată de boeuf pentru Crăciun 2022. Vezi ingredientele necesare pentru un preparat de nota 10

Astfel, Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei boeuf, atât de cunoscută în zilele noastre. În secoul XIX, salata boeuf conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet.

Alte ingrediente cu care se prepara salata boeuf erau trufe, piept afumat de raţă sau aspic.

De-a lungul timpului, rețeta de salată de boeuf a fost modificată. Astfel, ingredientele pe care le preferau aristocrații în salata de boeuf au fost înlocuite cu piept de pui, castraveți, morcovi și cartofi.

Istoria salatei de Boeuf. Cum a ajuns acest preparat nelipsit pe masa românilor de Crăciun

Istoria salatei de Boeuf. Cum a ajuns acest preparat nelipsit pe masa românilor de Crăciun

[Sursa foto: Shutterstock]

Rețetă salată boeuf

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi roșii
  • 750 gr rasol de vițel cu os
  • 750 gr morcovi
  • 750 gr castraveciori murați
  • 500 gr gogoșari în oțet
  • 500 gr albitură( țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel)
  • 250 gr mazăre congelată
  • 1 ceapă( pentru supă)
  • sare, după gust

Pentru maioneză:

  • 2 gălbenușuri fierte
  • 1 gălbenuș crud
  • 2 linguri de muștar clasic
  • 750 ml ulei de floarea soarelui
  • zeama de la 2 lămâi mai mici
  • 1 lingură apă minerală

Pentru decor:

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

  • castraveți murați
  • gogoșari
  • albușuri de ouă fierte
  • măsline negre
  • morcovi fierți

Istoria salatei de Boeuf. Cum a ajuns acest preparat nelipsit pe masa românilor de Crăciun

Istoria salatei de Boeuf. Cum a ajuns acest preparat nelipsit pe masa românilor de Crăciun

[Sursa foto: Shutterstock]

Mod de preparare

Primul pas este să punem rasolul de vită la fiert în 3 l de apă rece. Pe parcursul fierberii, înlăturăm spuma care se formează pe parcurs, iar după ce supa se limpezește și carnea începe să se pătrundă, adăugăm o ceapă curățată și tăiată pe jumătate, pentru a da gust supei, dar și ingredientelor. Adăugăm și morcovii întregi, dar curățați, la fel și țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel.

Lăsăm zarzavaturile să fiarbă împreună cu carnea până se pătrund bine. Apoi le vom scoate din supă cu o spumieră și le vom lăsa la scurs într-o sită. Ceapa o lăsăm în supă, nu se folosește la salată.

Citește și: Cele mai ciudate tradiții de Crăciun din întreaga lume. În Groenlanda, preparatul tradițional de Crăciun constă în piele crudă de balenă

Adăugăm în supă mazărea congelată și o lăsăm să fiarbă 10-12 minute, apoi o scoatem și pe aceasta și o scufundăm în apă rece pentru a nu se îngălbeni.

Carnea o lăsăm în continuare să fiarbă până se desface de pe os și este bine pătrunsă. Abia apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească.

Cartofii bine spălați, îi fierbem nedecojiți, în apă cât să fie bine acoperiți. Îi fierbem până se pătrund la testul cu furculița, apoi îi scurgem, îi trecem printr-un jet de apă rece și îi lăsăm să se răcească pentru a-i putea curăța și toca. După ce toate ingredientele s-au răcit, le tocăm în cuburi mici și le amestecăm într-un vas. Adăugăm și mazărea și castraveciorii tocati și bine scurși, dar și gogoșarii.

Citeste si: Scandal între Antonia și Elena Chiriac! Cele două s-au lovit în văzul tuturor, într-un club din Capitală! Ce s-a întâmplat, de fapt- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Salman Khan, iubitul Iuliei Vântur, amenințat cu moartea de unul dintre cei mai periculoși interlopi din India- radioimpuls.ro

Următorul pas este prepararea maionezei pentru salata de boeuf. Mai întâi, fierbem cele două ouă, tari, le curățăm și le tăiem în două, transversal. Scoatem gălbenușurile, iar albușurile le păstrăm pentru decor.

Strivim bine gălbenușurile fierte, le amestecăm cu gălbenușul crud și muștarul, adăugăm și 1/2 linguriță de sare și începem să le mixăm, adăugând continuu ulei.

Când compoziția se îngroașă, adăugăm zeamă de lămâie și continuăm mixarea, picurând în continuare ulei. Continuăm până obținem o textură densă și gustul optim, adăugând zeamă de lămâie și sare, iar spre final, adăugăm și apă minerală, pentru cremozitate.

La final, decorăm salata de boeuf cu maioneză și legume în forma dorită.

sursă: eva.ro

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun 2022. Vezi care este semnificația zilei de 24 decembrie

Cum ne menținem de sărbători? Carmen Brumă are soluția pentru a nu ne îngrășa în această perioadă: „Poți să te apuci de acum, de dinainte de Crăciun...”

Rețetă prăjitură Albă ca Zăpada. Desertul ideal care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun în 2022

Ce presupune proiectul de plafonare a prețurilor RCA pe jumătate de an. A intrat în dezbatere publică

Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!

Soția lui Mădălin Ionescu, în culmea fericirii după ce a ieșit de la medic! Vedeta a ieșit din cabinet și a vorbit despre sarcină, iar bucuria i se poate citi pe chip

Ofertă uriașă pentru Clara Chia Marti din partea unei publicații pentru un interviu despre Shakira și Pique

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies