
In articol:
Salata de Boeuf se numără printre cele mai cunoscute preparate specifice sărbătorilor de iarnă. Fie că se prepară de Crăciun, fie de Revelion, salata de boeuf este nelipsită de pe mesele românilor.
Care este originea salatei de Boeuf
Deși termenul de „boeuf” provine din limba franceză și înseamnă „vită”, salata de boeuf își are, de fapt, originea în Rusia. În secolul XIX, un renumit chef francez, pe nume Lucien Olivier, a înființat un celebru restaurant în inima Moscovei, unde salata de boeuf se număra printre cele mai spectaculoase preparate. La acea vreme, rușii numeau salata de boeuf „Salat Stolinchny” (salată capitoliu).
Citește și: Rețetă salată de boeuf pentru Crăciun 2022. Vezi ingredientele necesare pentru un preparat de nota 10
Astfel, Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei boeuf, atât de cunoscută în zilele noastre. În secoul XIX, salata boeuf conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet.
Alte ingrediente cu care se prepara salata boeuf erau trufe, piept afumat de raţă sau aspic.De-a lungul timpului, rețeta de salată de boeuf a fost modificată. Astfel, ingredientele pe care le preferau aristocrații în salata de boeuf au fost înlocuite cu piept de pui, castraveți, morcovi și cartofi.
Istoria salatei de Boeuf. Cum a ajuns acest preparat nelipsit pe masa românilor de Crăciun
Rețetă salată boeuf
Ingrediente
- 1,5 kg cartofi roșii
- 750 gr rasol de vițel cu os
- 750 gr morcovi
- 750 gr castraveciori murați
- 500 gr gogoșari în oțet
- 500 gr albitură( țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel)
- 250 gr mazăre congelată
- 1 ceapă( pentru supă)
- sare, după gust
Pentru maioneză:
- 2 gălbenușuri fierte
- 1 gălbenuș crud
- 2 linguri de muștar clasic
- 750 ml ulei de floarea soarelui
- zeama de la 2 lămâi mai mici
- 1 lingură apă minerală
Pentru decor:
- castraveți murați
- gogoșari
- albușuri de ouă fierte
- măsline negre
- morcovi fierți
Istoria salatei de Boeuf. Cum a ajuns acest preparat nelipsit pe masa românilor de Crăciun
Mod de preparare
Primul pas este să punem rasolul de vită la fiert în 3 l de apă rece. Pe parcursul fierberii, înlăturăm spuma care se formează pe parcurs, iar după ce supa se limpezește și carnea începe să se pătrundă, adăugăm o ceapă curățată și tăiată pe jumătate, pentru a da gust supei, dar și ingredientelor. Adăugăm și morcovii întregi, dar curățați, la fel și țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel.
Lăsăm zarzavaturile să fiarbă împreună cu carnea până se pătrund bine. Apoi le vom scoate din supă cu o spumieră și le vom lăsa la scurs într-o sită. Ceapa o lăsăm în supă, nu se folosește la salată.
Adăugăm în supă mazărea congelată și o lăsăm să fiarbă 10-12 minute, apoi o scoatem și pe aceasta și o scufundăm în apă rece pentru a nu se îngălbeni.
Carnea o lăsăm în continuare să fiarbă până se desface de pe os și este bine pătrunsă. Abia apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească.
Cartofii bine spălați, îi fierbem nedecojiți, în apă cât să fie bine acoperiți. Îi fierbem până se pătrund la testul cu furculița, apoi îi scurgem, îi trecem printr-un jet de apă rece și îi lăsăm să se răcească pentru a-i putea curăța și toca. După ce toate ingredientele s-au răcit, le tocăm în cuburi mici și le amestecăm într-un vas. Adăugăm și mazărea și castraveciorii tocati și bine scurși, dar și gogoșarii.
Următorul pas este prepararea maionezei pentru salata de boeuf. Mai întâi, fierbem cele două ouă, tari, le curățăm și le tăiem în două, transversal. Scoatem gălbenușurile, iar albușurile le păstrăm pentru decor.
Strivim bine gălbenușurile fierte, le amestecăm cu gălbenușul crud și muștarul, adăugăm și 1/2 linguriță de sare și începem să le mixăm, adăugând continuu ulei.
Când compoziția se îngroașă, adăugăm zeamă de lămâie și continuăm mixarea, picurând în continuare ulei. Continuăm până obținem o textură densă și gustul optim, adăugând zeamă de lămâie și sare, iar spre final, adăugăm și apă minerală, pentru cremozitate.
La final, decorăm salata de boeuf cu maioneză și legume în forma dorită.
sursă: eva.ro