Italia cântă Bella Ciao la ferestre de Ziua Eliberării! Imagini emoționante surprinse în plină pandemie de coronavirus

Închişi în case de o lună şi jumătate, italienii au ieşit sâmbătă la ferestre, cu ocazia Zilei Eliberării, pentru a cânta imnul ţării, dar şi cântecul partizanilor "Bella Ciao", relatează AFP.

Distribuie pe:

Autor: M.B.

fara descriere

Avioane de vânătoare au lăsat în urma lor culorile tricolorului, pe cerul însorit al Romei, ale cărei străzi sunt goale din cauza izolării pe timpul pandemiei COVID-19.

Însă, înainte de survol, mii de locuitori au intonat "Bella Ciao", cu ocazia acestei sărbători care marchează eliberarea oraşelor Milano, Torino şi Genova şi înfrângerea naziştilor în peninsulă.

Alegerea acestui cântec - foarte de stânga - i-a făcut pe italienii care nu se consideră de stânga să strângă din dinţi.

fara descriere

”Îi respect pe cei care şi-au dat viaţa în trecut pentru libertatea ţării noastre, dar eu consider prioritar în acest moment ca, în loc să se cânte „Bella Ciao”, să fie ajutaţi cu bani cetăţenii care au nevoie”, a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), cel mai important partid din ţară.

Citeste si: Echipa medicală s-a întors din misiunea din Italia. Ludovic Orban: „Le mulţumesc pentru faptul că au transmis o imagine extrem de frumoasă pentru România”

”De dimineaţă, un preot mi-a spus că este împiedicat să oficieze” slujba în public, ”în timp ce alţii pot să petreacă”, a continuat el.

Primarul oraşului Milano Giuseppe Sala, un ales de de stânga într-o regiune dominată de Liga lui Salvini, l-a invitat pe un prieten, muzicianul Saturnino, să cânte "Bella Ciao" în balconul Primăriei Milano, în faţa unor rari trecători.

 

Preşedintele republicii Sergio Mattarella a depus o jerbă de flori la Mormântul soldatului necunoscut, unde s-a dus cu masca pe faţă, în cadrul unei ceremonii restrânse. Inclusiv escorta sa a rămas departe de monument.

Un aliat al Germaniei hitleriste, dictatorul fascist Benito Mussolini a fost înlăturat de la putere în iulie 1943, iar apoi a fost arestat, după care a fost eliberat de un comando german şi a instituit, la Salo (nord), un regim marionetă, susţinut de trupele naziste, care şi-au consolidat atunci prezenţa în peninsulă, unde partizanii erau tot mai activi.

sursa foto: Twitter

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate