Izvorul Tămăduirii 2022. Semnificaţie, tradiții, obiceiuri şi superstiții românești, la sărbătoarea din Vinerea Luminată

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Care sunt superstiţiile care se ţin la sărbătoarea închinată Maicii Domnului.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 29 aprilie, la sărbătoarea închinată Maicii Domnului.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare celebrată anual de către Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști.

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie şi se face sfinţirea apei, care se mai numeşte şi aghiasmă mică.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii aminteşte de o minune. Tradiţia bisericească spune că un orb şi-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidită pe locul unde se găsea acel izvor din porunca împăratului a primit numele de "Izvorul Tămăduirii" și multe minuni au continuat să se petreacă acolo de-a lungul timpului, potrivit orthodoxwiki.org.

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea din Săptămâna Luminată

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 29 aprilie

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 29 aprilie

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Izvorul Tămăduirii, tradiții și obiceiuri

În ziua sărbătorii, credincioşii merg la biserică la Sfânta Liturghie şi participă la slujba de sfinţire a apei, Aghiasma Mică, pe care o pot bea tot anul, spre deosebire de Aghiasma Mare, care se bea doar câteva zile după Bobotează.

Preoţii sfinţesc izvoarele, fântânile şi stropesc casele şi credincioşii cu Aghiasma Mică, care se sfinţeşte în această zi.

Cu aghiasma de la Izvorul Tămăduirii se stropesc pereţii caselor, animalele din ogradă, grajdurile şi pământurile.

Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Credincioşii pot consuma aghiasma pe nemâncate, dimineaţa, imediat după ce s-au trezit.

Citeste si: Când sunt Moșii de vară 2022? Sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta Morților

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 29 aprilie

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 29 aprilie

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Izvorul Tămăduirii, superstiţii

În ziua de Izvorul Tămăduirii, tinerii adolescenţi din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil- în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

Persoanele „legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce, se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii. După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.

În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se pun pe picioare.

Se mai spune în popor că apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate de Izvorul Tămăduirii. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

Femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Cea mai puternică rugăciune care se citeşte la sărbătoarea din Săptămâna Luminată

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 29 aprilie

Izvorul Tămăduirii, semnificaţie, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 29 aprilie

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciune Izvorul Tămăduirii

„Preacurata, preanevinovata, preamilostiva, prealaudata, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Mărie, izvor al dumnezeieștii tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruita a cres­tinilor, mijlocitoare statornică către făcătorul, na­dejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la ține, îți cer dumnezeiască ta înțelegere. Nimeni din cei ce au venit la ține nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos.

Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către ține, scăparea noastră, apa­ratoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, că Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostiva asculți cererile noastre.

În aceste zile viclene, când, după cum profetul David zicea, cel cuvios pe pământ nu mai este și tot omul este mincinos, iar cei ce fac binele au pierit, căci până la unul cu toții s-au sfârșit; când a fugit dragostea celor mulți, pentru că s-a înmulțit faradele­gea, credința s-a micșorat și după cuvântul de-Dumnezeu-propovaduitorului Pavel, gură lui Hristos, oa­menii au devenit – unii mai mult, iar alții mai puțin – iubitori de șine, iubitori de argint, înșelători, trufași, hulitori, nemulțumitori, neștiutori, neînfrânați, neiu­bitori de bine, trădători, iubitori de plăcere, având doar chip de evlavie și nu și lucrare a acesteia; deci în această stare de plâns a oamenilor din această ge­neratie vicleană și păcătoasă, a găsit prilej potrivit in­cepatorul întunericului, adâncul urâciunii, șarpele cel din vechime, stricatul, vicleanul și prearaul diavol că să-și arunce toate puterile lui, toate oștile lui, toți slujitorii lui văzuți și nevăzuți asupra Bisericii Orto­doxe, asupra preacuratei și nenuntitei mirese a lui Hristos, că fiarele cele sălbatice urlând și că lupii cei sălbatici apucând și sfâșiind și împrăștiind oile.

Iar cei rânduiți de Domnul pentru a se îngriji și a păzi oile, cu puține excepții, s-au făcut ajutători ai stăpânului întunericului, îngrijindu-se cum să predea tur­ma lupilor celor eretici. Alții, văzându-i pe lupi apu­cand și sfâșiind oile, fiind năimiți, au fugit și au lăsat oile, iar corabia bisericii, din cauza vânturilor celor puternice și a valurilor celor furioase, a multelor raz­boaie văzute și nevăzute, dinăuntru sau dinafară, este în pericol să se scufunde.

Maică noastră duhovni­ceașcă, izvorule al tămăduirilor, noi cei mici, cei pă­catosi, cei nevrednici robi ai tăi și fii ai tăi duhovnicești, mădularele cuvantatoare ale turmei lui Hristos, ale acestei alese a Lui Biserici Ortodoxe, că niște bolnavi și neputincioși, cu frică de a nu fi sfasiati de lupii cei turbați, că niște oameni cu puțînă credință, neputând să ne impotrivim mâniei valurilor sălbatice ale ereticilor, scăpăm cu pocăînță și cu lacrimi la aju­torul tău cel nebiruit și la acoperământul tău cel tare. Întinde, Stăpână, acoperământul tău cel tare și ocrotește-ne pe noi, fiii tăi, sub acoperământul aripi­lor milostivirii tale și al dragostei tale de maică și păzește-ne de incornoratii cei nevăzuți, care caută să ne sfâșie pe noi.

Păzește și mănăstirea ta și fiii tăi de toată erezia cea deșartă, de toată rătăcirea și de orice alt rău. Mijlocește către Fiul tău și Dumnezeul nostru pentru iertarea păcatelor noastre, pentru lumînarea sufletelor și a cugetelor noastre, pentru călăuzirea pe calea adevărului, pentru întărirea noastră în adevăra­ta credință ortodoxă și pentru predaniile cele aposto­lice și patristice. Ține-ne pe noi in dragostea cea ade­vârâtă și curată către această și către aproapele nos­tru, întărește-ne pe noi in ține, spre mărturisirea și spre lupta virtuțîi și descoperă-ne nouă voia lui Dum­nezeu cea preabună, cea desăvârșită.

Mijlocește către Fiul tău să-i lumineze pe arhierei, să se pocaiasca, să se spovedească, să fie apărătorii viteji ai canoanelor și predaniilor apostolice și patristice, și nu înșelători și calcatori ai acestora. Să-i lumineze pe mai-marii țării acesteia că să lase necuviința, certurile dintre ei și ambițiile politice, să se înțeleagă, să se împace cu mai-marii bisericii, căci unde sunt trufiile, ambițiile și luptele, acolo este toată stricăciunea. Să îi unească pe toți întru una sfânta, sobornicească și apostolească biserica, într-o singură credință, într-un botez, pre­cum ne-au predanisit de-Dumnezeu-purtătorii Părinți la cele șapte sfinte sinoade ecumenice. Să ne ierte și să ne mântuiască pe noi toți după marea și bogată Să milă și să ne învrednicească de bună pocăînță, de sfârșit bun și de Împărăția cerurilor". Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Izvorul Tămăduirii 2022. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea cu cruce roșie din Săptămâna Luminată

Când sunt Moșii de vară 2022? Sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta Morților

Izvorul Tămăduirii 2022. Cea mai puternică rugăciune. Se citeşte la sărbătoarea din Săptămâna Luminată

HOROSCOP IUNIE! Ce schimbări majore vor fi în luna Iunie pentru toate zodiile

Este informația serii despre ELENA UDREA! S-a întâmplat chiar astăzi în Bulgaria

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Fără vize în Statele Unite? Anunțul așteptat de România de decenii

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies