Joe Cocker, instalatorul cu o mare sensibilitate, decorat de regina Marii Britanii

Joe Cocker, autorul unor piese celebre precum "Unchain my Heart" şi "You Can Leave Your Hat On", care a încetat luni din viaţă, a devenit dintr-un instalator cu voce gravă, dar sensibilă, o veritabilă legendă a muzicii rock şi blues, câştigând premii Grammy şi fiind decorat de regina Marii Britanii.

novalue
Autor: V.P.

John Robert "Joe" Cocker, care a decedat la vârsta de 70 de ani, din cauza complicaţiilor generate de un cancer pulmonar, a fost un cântăreţ de rock şi de blues, care şi-a câştigat popularitatea în anii 1960 şi a rămas în memoria publicului graţie vocii sale răguşite, a mişcărilor sale spamodice din timpul concertelor şi a coverurilor unor piese celebre, în special a unor cântece din repertoriul trupei The Beatles.S-a născut pe 20 mai 1944 în Crookes, un orăşel din apropiere de Sheffield, într-o familie de funcţionari. A adoptat numele de scenă "Joe" de la un joc din copilărie, denumit "Cowboy Joe", sau, potrivit unor declaraţii ale membrilor familiei sale, de la numele unui spălător de geamuri din cartierul în care locuia.

În adolescenţă, principalii artişti care l-au influenţat au fost Ray Charles şi Lonnie Donegan. A susţinut primul său concert cu public la vârsta de 12 ani, alături de fratele său mai mare Victor, care l-a invitat să urce pe scenă alături de trupa sa. În 1960, alături de trei buni prieteni, a înfiinţa primul său grup, The Cavaliers. Trupa s-a destrămat însă după doar un an, iar Joe a părăsit şcoala pentru a deveni ucenic instalator şi a practicat această meserie în paralel cu cariera muzicală.


A cântat în numeroase cluburi şi baruri din Sheffield în anii '60, înainte de a dobândi statutul de star internaţional cu o versiune proprie a unei piese a trupei The Beatles, "With A Little Help from my Friends", care a ajuns pe primul loc în topul britanic în 1968.

Acel cover al său a devenit tema muzicală a serialului de televiziune "The Wonder Years".

În 1969, Joe Cocker a fost unul dintre artiştii invitaţi să susţină un recital în cadrul celebrului Festival Woodstock.


Cântecul său din 1975 "You Are So Beautiful" a ajuns pe locul al cincilea în topul american.

Joe Cocker este deţinătorul mai multor premii prestigioase, inclusiv un premiu Grammy, obţinut în 1983, pentru cântecul "Where We Belong", un duet cu Jennifer Warnes, care a ajuns pe primul loc în topul american Billboard. Acelaşi cântec a fost recompensat şi cu premiul Oscar.

În 1993, a fost nominalizat la Brit Award la categoria "cel mai bun cântăreţ britanic", iar în anul 2008 a devenit membru al Ordinului Imperiului Britanic în rang de
Ofiţer, pentru servicii deosebite aduse industriei muzicale.

A lansat 40 de albume şi a susţinut numeroase turnee în lumea întreagă. Cele mai cunoscute piese ale sale sunt "You Are So Beautiful", "With a Little Help from my Friends", "Unchaine My Heart" şi "You Can Leave Your Hat On".

Anul trecut, şi-a doborât propriile recorduri cu ocazia unui turneu pe stadioane în Europa, susţinut pentru a-şi promova ultimul album de studio, "Fire It Up", lansat în 2012. A susţinut ultimul său concert la Londra, în iunie 2014.

Ultimul concert al lui Joe Cocker în România a avut loc în 2013, la Sala Palatului.

Citeste si: A MURIT! Mulţi nici nu ştiau că este bolnavă... E doliu în muzica populară românească!- bzi.ro

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Ce l-a trimis să cumpere Viviana Sposub pe George Burcea. Adina Halas i-a dat de gol: ”Grăbește-te că-mi trebuie neapărat”

”Kim Kardashian a Poloniei” îl regretă Alex Bodi! De ce a părăsit-o milionarul român: ”Nu am spus adevărul, am crezut că voi scăpa”! Dezvăluiri exclusive

Drama politicianului pentru care a lucrat Lidia Buble! De ce a acceptat artista să fie filmată non-stop? Dezvăluiri exclusive

2022 va fi un an plin de SUCCES pentru tine!

Horoscop luni, 6 decembrie! Zodia care trebuie să ţină cu dinţii de bani. Nu cumpăra şi nu vinde nimic

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Cum arată femeia care a consumat doar fructe timp de 30 de ani: „Copiii mei nu au fost interesați niciodată de dulciuri” FOTO

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies