Joia Mare 2021. Semnificaţie, tradiţii şi obiceiuri. Ce este INTERZIS să faci în Joia Patimilor

Joia Mare 2021. Semnificaţie, tradiţii şi obiceiuri care se ţin la Denia celor 12 Evanghelii.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Joia Mare 2021.

Semnificaţie, tradiţii şi obiceiuri. Ce NU este bine să faci în Joia Neagră, atunci când are loc Denia celor 12 Evanghelii. 

Joia Mare 2021. Semnificaţie Joia Neagră

Joia Mare, care se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă pentru creştinii ortodocşi, atunci are loc Denia celor 12 Evanghelii, care aminteşte de momentul în care Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi.

Citeste si: Paștele Ortodox 2021. Programul slujbelor din Săptămâna Mare, Înviere şi ziua de Paşte

Joia Mare 2021. Cina cea de Taină
Joia Mare 2021. Cina cea de Taină[Sursa foto: MediaFax Foto AP]

Denia de Joi din Săptămâna Patimilor

Denia de Joi din Săptămâna Patimilor sau Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.

La denia de joi seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.

La cina cea de taină are loc momentul când Iisus prin folosirea vinului şi a pâinii le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit. „Cina Domnului a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut” , spune apostolul Pavel făcând referire la momentul în care Iuda îl va trăda pe Iisus.

Citeste si: Ce semnificație are ciocnitul ouălor de Paște și care sunt regulile acestei tradiții

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Sărutul lui Iuda
Sărutul lui Iuda[Sursa foto: Shutterstock]

Joia Mare 2021. Tradiţii şi obiceiuri în Joia Neagră

În Joia Mare se vopsesc ouăle roşii, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca şi cozonacul.

La Denia celor 12 Evanghelii se aprind 12 lumânări, care pot fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, potrivit tradiţiei.

Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbăta Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile si puii aveau sa fie păziţi de păsările prădătoare peste vară, conform creştinortodox.ro

Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

În Joia Mare, există superstiția conform căreia fetele obişnuiesc ca, în timpul slujbei, să facă pe o sfoară câte un nod, după fiecare evanghelie, apoi îşi pun sfoara sub pernă ca să-şi viseze alesul, potrivit traditii-superstitii.ro.

Joia Mare 2021. Ce NU este bine să faci în Joia Neagră 

În Joia Mare nu ai voie să consumi urzici şi oţet. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.

În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor strămoşeşti.

Joia Mare 2021. Iisus în Grădina Ghetsimani
Joia Mare 2021. Iisus în Grădina Ghetsimani[Sursa foto: Shutterstock]

Joia Mare 2021. Rugăciunea din Grădina Ghetsimani  

Rugăciunea lui Iisus din Grădina Ghetesimani, o grădină frumoasă de măslini unde Iisus obișnuia să se roage în liniște, este considerată cea mai nobilă dintre toate rugăciunile. Această rugă fierbinte a lui Iisus către Dumnezeu este redată în Ioan, capitolul 17, versetele 1-26.

„Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta, dar nu precum voiesc Eu, ci precum voiești Tu“.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Paşte 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă în ziua de Paşti

Paștele Ortodox 2021. Programul slujbelor pentru zilele de Paşti

Ouă de Paşte 2021. Ce semnificație are ciocnitul ouălor de Paște și care sunt regulile acestei tradiții

Horoscop Zilnic Marți 21 Septembrie 2021: întreaga perioadă este favorabilă pentru planul profesional și, implicit, pentru cel financiar

BANCNOTA care ar putea fi INTERZISĂ! Scapă urgent de ea dacă o ai. Ar putea să dispară în curând

DEZASTRU! S-a aflat adevărul despre ce le-a făcut Toni Iuruc primelor două soții. Familia Simonei Halep devine îngrijorată

SE LĂFĂIE ÎN LUX. Imagini din avionul cu care Klaus și Carmen Iohannis au zburat la New York

Ultima lovitură dată de Gică Popescu în sportul românesc: ,,Am investit împreună cu mai mulţi parteneri”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies