Joia Mare! Tot ce trebuie să știi despre Joia Mare, ziua în care Iisus Hristos a luat Cina cea de Taină! Tradiții și obiceiuri românești de Joia Mare! Rugăciunea zilei face minuni

Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și ziua în care se înroșesc ouăle în majoritatea zonelor țării, cu excepția Banatului. În această zi sfântă, credincioșii respectă mai multe obiceiuri.

Distribuie pe:

Autor: Radu C. Munteanu


In articol:

În această zi, se prăznuiește spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii (Euharistia), rugăciunea din gradina Ghetsimani și prinderea Domnului de către farisei. Seara, se oficiază slujba celor 12 Evanghelii.

Citeste si: Rugăciunea împotriva coronavirusului, făcută publică de Patriarhie! Rugăciune specială pentru încetarea epidemiei

Citeste si: Miercurea Mare! Tot ce trebuie să știi despre Miercurea mare, ziua în care Iuda L-a Vândut pe Iisus Hristos! Tradiții și rugăciuni pentru Miercurea Mare

Citeste si: Marțea Mare! Tot ce trebuie să știi despre Marțea Mare! Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Marțea Mare, tradiții și obiceiuri românești

În România, dar mai ales în Banat, o mare importanţă o are Joia Mare. Exista credinţa că, în această zi, un personaj mitologic feminin, Joimăriţa, umbla prin sate şi le pedepsea pe fetele care nu îşi terminau de tors lâna. Pe fetele leneşe, conform legendei, le lua la ea acasa şi le mânca. Până la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frică Joimăriței care, în imaginarul popular, era o femeie cu o înfățișare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat, conform crestinortodox.ro.

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Uneltele de tortură ale Joimăriței erau căldura, oala cu jăratec, vătraiul sau cârligul pentru foc. Această ființă mitologică folosea mijloace cumplite de tortură: ardea degetele și mâinile fetelor și femeilor leneșe, le pârlea părul și unghiile și incendia fuioarele de cânepă găsite netoarse. De multe ori nici flăcăii leneși, cei care nu terminau de reparat gardurile sau nu îngrijeau bine animalele pe timpul iernii, nu erau iertați de aceste pedepse. De fapt, Joimărița era, la origini, o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare și care, treptat, a devenit un personaj justițiar ce pedepsea lenea și nemunca.

În sudul țării, fetele fac câte 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorința și dezlegându-le când dorința s-a împlinit. Acesta ață și-o pun sub pernă seară, crezând că-și vor visa ursitul. Tot aici se păstrează obiceiul de a spală picioarele celor din casă (copii) de către femeile mai în vârstă după modelul Mântuitorului, Joia Mare fiind ziua în care se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos.

Citeste si: Tu știai ce simbolizează ouăle roșii de pe masa de Paște? WOW!

În unele locuri (în Ardeal, dar mai ales în zona Clujului) de Joia Mare se strigă peste sat. Dar strigarea o făcea Voevoda Țiganilor - un flăcău căruia i se comunicau abaterile fetelor și feciorilor din Postul Mare.

În unele zone ale țării, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaţilor, care se spune că vin şi se aşază la streaşină. De aceea, în această zi, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morţilor. Joi seara se ţin Cele 12 Evanghelii la care participă femeile. Tot în zona extracarpatică, femeile merg cu o sfoară cu noduri şi se tot desface câte un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei, femeile gravide, ca să nască uşor.

 

Rugăciunea din Joia Mare face minuni pentru cel care o spune

 

“Dumnezeule și Părinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu și m-ai îndrumat până în acest ceas al rugăciunii, da-mi harul Tău, deschizindu-mi gura. Călăuzește-mă cu Duhul Tău cel Sfânt și învață-mă îndreptările Tale. Câte ți-am greșit până în acest ceas, cu cuvântul, cu faptă sau cu gândul, cu voie ori fără de voie, slăbește, lasă, iartă, după mare milă Ta. Că, dacă Te vei uită la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Ține este izbăvirea. Tu ești Unul Sfânt, ajutător puternic și apărător al vieții noastre și pe Ține Te lăuda toată zidirea în veci. Amin”, este rugăciunea din Joia Mare din Săptămâna Patimilor.

Galerie foto 
Citește și:

Gabriela Firea a dezvăluit ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor locale! Florin Pandele l-a sunat pe Ludovic Orban! "Această politică este murdară!"

Bilanț Covid-19, 29 septembrie! Peste 1.000 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Gabriela Firea, mesaj dur pentru Nicușor Dan după ce a câștigat alegerile locale! "Primarul general ales spune că..."

Polițiști, amenințați cu bătaia și jigniți de un grup de scandalagii beți. Imagini șocante din seara alegerilor locale 2020

Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri în premieră, după ce a pierdut alegerile la sectorul 1! ”Dan Tudorache e un tip rigid și speriat, Clotilde Armand nu știe administrație publică”...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies