Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern: „Singurul tren către un drum mai bun este educația”

Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern în care Executivul își va asuma prin memorandum proiectul "România Educată".

Autor: Ioana Stan

In articol:

Klaus Iohannis a ținut un discurs înainte de începerea ședinței în care a spus că proiectul are drept scop scăderea ratei de analfabetism, reducerea abandonului școlar.

Discursul lui Klaus Iohannis din ședința de Guvern

Klaus Iohannis și Florin Cîțu, la ședința de Guvern
Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Ministrul Educației, anunț de ultimă oră. Primul examen de Bacalaureat bazat pe competențe va avea loc în 2026

„Astăzi este o zi extrem de importantă pentru viitorul educației din țara noastră. Împreună, înaintăm decisiv către implementarea Proiectului „România Educată”.

Vă mulțumesc pentru colaborarea de până acum și sunt convins că veți depune toate eforturile astfel încât să schimbăm în bine sistemul de învățământ românesc. Reforma acestuia este obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pentru a fi competitivi pe o piață a muncii în continuă și rapidă schimbare.

„România Educată” este un proiect cu legitimitate democratică, un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă.

Avem toate premisele pentru a prioritiza investițiile în educație și pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învățământul românesc are atâta nevoie.

Proiectul „România Educată” are deja un sprijin financiar important prin intermediul PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 3,6 miliarde de euro – atât este prevăzut.

O țară pe deplin dezvoltată și cu o democrație consolidată are o populație educată și corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcțional și științific. În fața acestor probleme, „România Educată” propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase, dar realiste.

Citeste si: Granițele Maltei rămân deschise pentru călătorii nevaccinați anti-Covid. Ce măsură le este impusă celor care vor dori să intre în această țară

Citeste si: Cornel Palade a recunoscut motivul rupturii de Romică Țociu. „Ne-am certat de la..."- bzi.ro

Dintre țintele concrete pe care ni le propunem, reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea ratei de analfabetism funcțional, asigurarea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor, dezvoltarea

învățământului profesional, precum și creșterea numărului de absolvenți de studii superioare.

Proiectul „România Educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar și o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral.

Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situații și crize complexe. Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaționalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă și eficientă. Este important, în același timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislației necesare.

Stimați membri ai Guvernului,

Românii așteaptă un plan coerent de implementare, cu responsabili și cu termene realiste, care să pună sistemul de educație pe făgașul necesar: unul al coerenței, al responsabilității, al stabilității și al profesionalismului.

Citeste si: Pe ce țări a pus stăpânire noua tulpină Delta a virusului SARS-COV-2? Ce spun autoritățile din România despre această tulpină

Singurul tren către un viitor mai bun este educația. Doar astfel putem oferi copiilor și tinerilor din România șansa de a profita pe deplin de oportunitățile pe care le oferă o economie modernă și o societate democratică.

România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă!

Trebuie să acționăm acum!

Eu vă rămân alături în faza de implementare a Proiectului „România Educată”, vă doresc mult succes și vă mulțumesc pentru implicare!”

Florin Cîțu afirmă că e nevoie de reformă

Discursul lui Klaus Iohannis din ședința de Guvern
Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern în care Executivul își va asuma prin memorandum proiectul "România Educată"[Sursa foto: MediaFax Foto]

Florin Cîțu, premierul României a afirmat că se bucură că în mandatul său este asumat Memorandumul pentru acest proiect.

Citeste si: Avertizare ANM! Miercuri, 14 iulie, cea mai călduroasă zi din an: “Nu trebuie să excludem un posibil cod roșu”

„Mă bucur că în mandatul guvernului pe care îl conduc implementăm acest memorandum. E nevoie de reformă și investim în viitor. E datoria noastră să luăm măsuri penru elevi și stundeți și angajatori care au nevoie de calitate pe piața muncii. E nevoie să aducem îmbunătățiri pentru fiecare elev, adaptate la cerințele fiecăruia. Vreau să salut obiectivele și țintele asumate de acest proiect.

Vom constitui un grup de lucru care va monitoriza implementarea. Vom elabora un proiect care să asigure implementarea. Termenul va fi octombrie 2021. Acest proiect trebuie să fie adoptat cât mai repede de Parlament „, a declarat Florin Cîțu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Unul din foștii deținuți ai Penitenciarului Brăila a ajuns intenționat în spatele gratiilor, după ce s-a îndrăgostit de șefa închisorii

Oficial american: Cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19 ar putea provoca efecte secundare adverse

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră. Primul examen de Bacalaureat bazat pe competențe va avea loc în 2026

Horoscop decembrie 2021 pentru toate zodiile: bani, dragoste si sanatate

Se dau super mulți bani pe lângă pensie! Vestea momentului pentru 8 milioane de români. Au anunțat acum

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Varianta Omicron îngrozește lumea științei. Noua tulpină este de 5 ori mai infecțioasă decât Delta

Ilie Năstase a recunoscut: S-a infectat cu COVID-19! Cum se simte acum fostul lider mondial

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies