Klaus Iohannis îi pune la punct pe sindicaliștii din Educație, după ce salariile dascălilor au fost majorate: "Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?"

Actualitate

Klaus Iohannis îi pune la punct pe sindicaliștii din Educație, după ce salariile dascălilor au fost majorate: "Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?"

După ce Guvernul a aprobat OUG prin care salariile din educație au fost majorate cu 1000 lei brut, respectiv 400 de lei brut, președintele României a dat de pământ cu sindicaliștii.

Klaus Iohannis a avut o reacție vehementă la adresa sindicaliștilor din Educație, după zile întregi de grevă. Președintele României a transmis un mesaj tranșant, în condițiile în care s-a tot vorbit despre blocarea examenelor naționale.  Protestele durează deja de aproximativ 2 săptămâni,  iar dascălii nu par să renunțe, chiar și după ce salariile s-au majorat.

Klaus Iohannis le atrage atenția sindicaliștilor din Educație: "Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?" 

Haosul provocat de greva profesorilor a dus la crearea unor situații limită pentru elevi, mai ales că anul școlar este pe cale să se termine, în curând.

Cu toate acestea, sindicaliștii din Educație nu par să renunțe prea ușor la proteste, iar acest lucru ar putea să se termine chiar cu blocarea examenelor naționale și a Bacalaureatului. Klaus Iohannis a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, că este cazul ca profesorii să se întoarcă la catedră și să-și reia activitatea, în condițiile în care au primit majorări salariale. Președintele României a transmis un mesaj vehement:

”Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei

se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu şi Guvernul şi coaliţia au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor. Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă.
Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bacalaureatul şi să meargă la universităţi, deci îi punem în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate.
După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut – încă o dată, le-a dat tot ce au cerut – acum în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal ”
, a declarat Klaus Iohannis, potrivit romaniatv.net.

Liderii sindicali susțin că săptămâna viitoare, dascălii se vor reuni pentru a decide dacă renunță la grevă sau o suspendă, pentru a putea fi organizate examenele.

Citește și: Ministrul Educației a anunțat cu cât vor crește salariile profesorilor, după ce Guvernul va aproba OUG. Când vor renunța dascălii la grevă?: „Nu mai au pentru ce să facă”

klaus iohannis, grevă învățământ, salarii profesori, grevă profesori

Elevi la școală - foto ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Cât s-au majorat salariile profesorilor în timpul protestelor?

Salariile din educație au crescut  cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice și cu 400 de lei brut pentru cele nedidactice.

Conform calculelor făcute de Minister, un profesor debutant care până acum avea un salariu de 2400 de lei, net, va beneficia de o mărire de 24,4%, ceea ce înseamnă 580 de lei.

De o majorare asemănătoare vor beneficia și profesorii cu o vechime de 5-10 ani, de la 2713 lei la 3365 lei. La o vechime de peste 25 de ani, salariile vor ajunge la puțin peste 4700 de lei.

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam seama că nu ne ajung banii de două banane, ci doar de una.”- kfetele.ro

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: "E cumva o glumă?!" Cum a apărut Kate Middleton pe coperta unei prestigioase publicații din Anglia- radioimpuls.ro

Citește și: Poate suporta România creșterea salariilor din Educație? Economiștii, sceptici în privința majorării cerute de profesorii în grevă: "Constrângerile bugetare trebuie luate în calcul"| EXCLUSIV

Toate aceste sume nu iau în calcul sporuri sau alte majorări acordate pentru dirigenție, de exemplu.

Profesorii cu studii superioare, grad didactic I, cu peste 25 de ani de vechime vor ajunge la un merit salarial lunar de 4707 lei, adică o majorare de 18%.

Liderii PNL și PSD susțin că sursa nemulțumirilor nu ar fi profesorii, ci membrii unui partid de opoziție infiltrați în rândul sindicatelor.