Kurban Bayram, celebrat de musulmani. Ce semnificație are sărbătoarea și câte zile durează

Kurban Bayram, celebrat de musulmani. Sărbătoarea Eid al-Adha este celebrată de musulmanii de pretutindeni.

Kurban Bayram, celebrat de musulmani
Kurban Bayram, celebrat de musulmani[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Kurban Bayram, celebrat de musulmani. Ce semnificație are sărbătoarea și câte zile durează. Sărbătoarea se numește Kurban Bayram în limba turcă, Eid al-Adha în limba arabă și Sărbătoarea Sacrificiului în limba română.

Kurban Bayram, celebrat de musulmani

Kurban Bayram- Sărbătoarea Sacrificiului- Eid al Adha, trei nume, aceeași sărbătoare. Musulmanii de pretutindeni sunt în sărbătoare, timp de patru zile, cât ține celebrarea Kurban Bayramului.

Citeste si: Bilanț Covid-19, 21 iulie! Peste 100 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Kurban Bayram care a început ieri, 20 iulie 2021, este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu  semnificaţie comemorativă din religia islamică şi are loc în luna pelerinajului organizat la locurile sfinte de la Mecca, potrivit adevărul.ro.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Kurban Bayram, care mai este numită și Sărbătoarea Sacrificiului   comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim, cel care a fost pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi iubirea față de Allah. Astfel, Ibrahim își demonstrează iubirea față de Allah.

Potrivit scrierilor din Coran, Ibrahim decide să își sacrifice fiul pentru a-ai arăta supunere lui Allah. Însă, Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gavriil cu un berbec pe altarul sacrificiului.

Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.

Kurban Bayram, celebrat de musulmani
Kurban Bayram, celebrat de musulmani[Sursa foto: MediaFax Foto]

Tradiții de Kurban Bayram

În prima zi de sărbătoare congregația, formată din bărbați, se adună în moschee pentru a îndeplini împreună prima rugăciune de dimineață, după care urmează rugăciunea specială de Bayram.

Citeste si: Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a alungat turiștii. Efectele devastatoare ale fenomenului

După finalizarea rugăciunilor aceștia se felicită în moschee și apoi se îndreaptă spre casele lor, moment din care începe oficial sărbătoarea. Toată lumea, îmbrăcată în haine noi își vizitează rudele, în special cele vârstnice. Este un prilej de bucurie, apropiere, iertare și împăcare. În același timp, după rugăciunea de Bayram, până la apusul celei de-a treia zi de sărbătoare, cei care își permit, sacrifică un animal (Kurban) pe care îl împart cu cei nevoiași, cu rude și vecini, scrie wikipedia.org.

În funcție de specificul zonei și de situația financiară, musulmanii sacrifică o oaie, un bivol, o capră sau o cămilă. Animalul sacrificat trebuie să aibă o vârstă minimă: oaia și capra peste un an, vaca și bivolul peste doi ani, iar cămila peste cinci ani. Animalul legat la ochi se așază pe partea stângă, cu capul îndreptat spre Kabaa și se sacrifică rapid, printr-o singură lovitură, fără a-l face să sufere. Ritualul este precedat de rostirea unor rugăciuni specifice, dintre care cea mai importantă este: ”Bismillah Allahü ekber” (În numele lui Allah, Allah este Mare). Kurbanul se împarte în trei părți din care una rămâne familiei, una se oferă rudelor și cealaltă parte nevoiașilor.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cristian Popescu Piedone, despre stenogramele DNA: ”Am zis-o într-un spirit de glumă”

În ce condiții va fi necesară cea de-a treia doză de vaccin? Andrei Baciu are răspunsul

Marcel Ciolacu, despre catastrofele din ultimele zile: ”Oamenii nu au fost anunțați că vin inundațiile”

In aceasta noapte, 4 zodii au scapat de probleme

Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies