Kurzarbeit, programul care schimbă România. Ce este Kurzarbeit?

Ce este programul Kurzarbeit? Creat ca o necesitate după ce lumea a fost lovită de Coronavirus, Kurzarbeit poate schimba modul de lucru în România

Autor: D.A.

In articol:

Programul Kurzarbeit poate deveni legea Kurzarbeit dacă acesta va fi aplicat în România.

Modul de lucru al angajaților se poate redesena după cea mai mare provocare a umanității din ultimele decenii. Pandemia de coronavirus a avut un impact major în piața muncii, dar poate redesena și viitorul angajaților și al angajatorilor.

Guvernul de la București, condus de premierul Ludovic Orban, se gândește să aplice programul care a dat rezultate în Germania și denumit Kurzarbeit. Necunoscut românilor din țară, el se aplică deja în Germania, prima economie a Europei.

Programul Kurzarbeit, rezultat al crizei medicale

Criza medicală poate remodela multe comportamente de consum și nu numai. Schimbări importante se vor produce și-n piața muncii. La una dintre ele lucrează intens Guvernul României, care arată că se gândește la o formă care să se plieze pe problemele actuale. Mai mult, se gândește să implementeze diverse programe adaptate acestor schimări, notează playtech.ro.

Citeste si: CUTREMUR la Cotroceni! Iohannis PLEACĂ. Are pe masă o ofertă NEBUNĂ. Bagajele au fost deja făcute...- bzi.ro

Unul dintre ele se numește programul ”Kurzarbeit”, o idee apărută în Germania și pe care echipa Orban o studiază în acest moment. Germanii au implementat-o și susțin că aduce beneficii pentru toate cele trei părți implicate: angajator, angajat și stat.

De ce se gândește Orban la programul ”Kurzarbeit” 

Kurzarbeit s-ar traduce în limba germană drept program redus de muncă. E o măsură prin care eviți presiunea financiară de pe angajator și stat, dar nici nu lași salariatul pe drumuri. Practic, el rămâne cu un loc de muncă și e remunenat pe măsura activității sale reduse.

Programul are o logică simplă: toată lumea are de câștigat.

Astfel, angajații au un program redus sau chiar nu lucrează deloc pe o perioadă stabilită de timp. Fiecare salariat decide împreună cu șeful său cât scade timpul de lucru, iar angajatul primește proporțional salariul. Acesta e scutit de taxe, iar statul preia parțial diferența până la salariul întreg. E o formă similară cu măsura decisă în cadrul șomajului tehnic, dar s-ar putea aplica pentru toată lumea.

Kurzarbeit e dorit de mediul de afaceri. Pe scurt, câștigă toată lumea

De ce este dorit programul Kurzabeit? Salariații își păstrează contractele de muncă și pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaților, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de șomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii și evită concedierile.

Ideea introducerii unui astfel de program a venit de la Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

”În acest moment, Guvernul are în analiză alte programe de sprijin, cum ar fi programul flexibil de muncă, un program așteptat atât de mediul de afaceri, și un program care are efecte deja în mai multe state europene, care va permite angajatorilor și angajaților să deruleze raporturi contractuale de muncă în acord cu nevoile companiilor și ale salariaților”, a anunțat Ionel Dancă.

Distribuie pe:
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies