kanald.ro
Actualitate
La ce trebuie să fim atenți când luăm carnea de porc! Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care sunt cele mai importante aspecte și spune ce nu trebuie să facem dacă vrem să nu avem probleme cu preparatele tradiționale de Sărbători | EXCLUSIV
Carnea de porc este vedeta pe mesele de Sărbători așa că medicul Tudor Ciuhoidaru ne-a spus, în exclusivitate, la ce trebuie să fim atenți atunci când mergem la cumpărături și cum alegem cel mai bine ingredientul pe care îl vom folosi în preparatele din acest an.
Până la Crăciun a început deja numărătoarea inversă, astfel că românii se pregătesc intens pentru mesele de Sărbători. Piftia, mezelurile tradiționale, friptura și mai ales sarmalele – toate din carne de porc sunt vedetele de Sărbători.
Totuși, nu de puține ori oamenii ajuns la Urgențe cu probleme digestive tocmai pentru că nu au ținut cont de unde cumpără carnea de porc pentru masa de Crăciun. Medicul Tudor Ciuhodaru a discutat cu jurnaliștii WOWbiz.ro și ne-a spus la ce ar trebui să fim atenți când mergem să cumpărăm carnea de porc.
În cazul în care nu este depozitată cum trebuie, este congelată și dezghețată de prea multe ori și mai ales dacă locul din care o cumpărăm nu este unul certificat riscăm să ne confruntăm cu grave probleme de sănătate, unele dintre ele ajungând să ducă inclusiv la deces dacă se agravează.
Carne de porc la magazin
La ce trebuie să fim atenți când luăm carnea de porc pentru Crăciun
Așa cum prețurile pot crește accelerat în această perioadă din cauza speculei și calitatea poate să scadă semnificativ din aceleași motive. Nu de puține ori comercianții au profitat de anumite perioade în care au ales să vândă produse nu tocmai conforme, însă foarte dorite de clienți.
Carnea de porc este vedetă pe masa de Crăciun așa că trebuie să fim cât se poate de atenți atunci când o achiziționăm. Primul lucru pe care îl aduce în discuție medicul Tudor Ciuhodaru este, de departe, certificarea și locul din care produsul este achiziționat.
„În primul rând, carnea de porc trebuie să fie cumpărată dintr-un loc care are certificat, un loc sigur și un loc verificat. Riscul de trichineloză rămâne în continuare prezent, România are deja suficiente cazuri de trichineloză pentru ceea ce ar însemna o țară europeană”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
La fel de importante sunt și mirosul și aspectul cărnii, elemente la care trebuie să fim cât se poate de atenți, tocmai pentru că aceste detalii pot ascunde adevărate probleme și bacterii ce condu la afecțiuni digestive nemiloase.
„Pe de altă parte, trebuie să fim extrem de atenți la tot ceea ce înseamnă aspect, culoare, miros și modul de depozitare. Nu uitați că trebuie să fim atenți și la situația aceea în care carnea este încălzită sau reîncălzită, congelată și decongelată pentru că riscul major se întâmplă și în magazine. Enterocolitele sunt și ele o caracteristică a acestei perioade, dincolo de trichineloză.
Citește și: Tochitura de porc după rețeta mamei lui Chef Orlando Zaharia. Cei doi gătesc împreună preparatul tradițional
Trebuie să menționăm faptul că din trichineloză se moare și se poate muri din asta și în secolul XXI așa că nu ar merita riscul pentru doar câțiva lei economisiți. Știu că sărăcia este cea care ne îmbolnăvește pe mulți dintre noi, iar a cumpăra din portbagaj, de la colțul străzii sau cine știe de unde odată că nu știm cum a fost tăiată, când a fost tăiată și prelucrată carnea respectivă”, a mai precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.
Sarmale
Riscurile pe care le aduce carnea de porc la masa de Crăciun
În cazul în care nu suntem atenți de unde și cum achiziționăm carnea de porc, există riscul ca produsul tradițional să se transforme într-un adevărat dușman al organismului. Pe lângă problemele digestive minore, există și altele trichineloza fiind unul dintre motivele pentru care încă se mai moare în România.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro
„Gastroenteritele nu țin cont doar de trichineloză, ci și de condițiile de igienă și de prepararea cărni, de transport. Trebuie să ținem minte că gastroenteritele, enterocolitele și toxiinfecțiile alimentare sunt boli de mâini murdare.
Transportul și prelucrarea necorespunzătoare, mai ales când vorbim despre o sursă neautorizată, poate duce la niște riscuri.
În ceea ce privește carnea de porc, riscurile sunt legate de condițiile de prelucrare, transport și depozitare, iar aici pot cauza o gamă largă de gastroenterite, enterocolite și toxiinfecții alimentare. Există riscul să fie Trichinella spiralis și să nu fie depistată în carnea de porc.
Pentru aceasta din urmă sunt niște teste standard care se fac la carnea de porc și cel mai bine ar fi să duceți un fragment la medicul veterinar ca să nu aveți probleme de genul acesta”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!
Carne tocată de porc