
In articol:
- Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun
- Sfânta Muceniță Hristina, sărbătorită pe 24 iulie
- Cine a fost Sfânta Muceniță Hristina
Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian și Cristina, ori alte derivate ale acestora, obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.
De ce nu este greșit acest lucru?Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun
Potrivit Ministerului Administrației și Internelor, în România peste 320. 000 de bărbați poartă numele de Cristian și aproximativ 300.000 de femei se numesc Cristina sau Cristiana. De Crăciun, pe data de 25 decembrie, aceștia obișnuiesc să-și sărbătorească onomastica, iar acest lucru nu este greșit.
Citeste si: Desert de Crăciun: Turtă dulce de casă! Este preparatul ideal pentru sărbătorile de iarnă
Conform site-ului crestinortodox.ro, numele Cristian și Cristi(a)na au legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin . Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.
În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin. În trecut, erau mai numeroase decât astăzi numele compuse precum Cristofor, Hristofor sau Cristodor.
Variante românești: Cristian, Cristiana, Cârstea, Crâstea, Cirstea, Crîstea, Cristea, Hristea, Hristan, Cristache, Cristei, Cirstici, Cirstila, Cirstocea etc.
Sfânta Muceniță Hristina, sărbătorită pe 24 iulie
Există voci care susțin că persoanele numite Cristina/Cristian își sărbătoresc în realitate onomastica de Sfânta Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.
Părintele Mihai-Andrei Aldea, editorialist ActiveNews, a declarat că persoanele care poartă numele de Cristian sau Cristiana, ori alte derivate, ar trebui sa-și sărbătorească onomastiva în vară. El consideră că, deși etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului.
Citeste si: Cârnați de casă. Cum să prepari cei mai buni cârnați pentru Crăciun și Revelion 2020
„ Aceștia ar trebui sărbătoriți de Sfânta Muceniță Cristina, de Sfinții Adrian și Natalia etc. Că nu este acum Sfântul Cristian sau Sfânta Natalia. Așa cum Florea, Floarea, Florentina etc. trebuie prăznuiți pe 18 august, nu "de Florii", că nu este atunci Sfântul sau Sfânta „Florii”, spune părintele.
Sfânta Muceniță Hristina
Cine a fost Sfânta Muceniță Hristina
Sfânta Muceniță Cristina s-a născut în cetatea Tirului și era fiica unui oarecare Urban stratilat. El a urcat-o într-un turn înalt, alături de cele mai mari bogății ale sale și i-a poruncit să stea acolo și să aducă jertfe la idoli. Dar Sfânta Muceniță Hristina știa că idolii făcuți de oameni nu sunt dumnezei și a început să se roage lui Dumnezeu.
Potrivit site-ului calendar-ortodox.ro, Făcătorul a sfărâmat idolii tatălui său și i-a împărțit săracilor. Sfânta Muceniță Hristina a fost supusă mai apoi la tot felul de chinuri de părintele ei. Ea a fost băgată în temniță, fără mâncare, însă primea hrană îngerească și s-a tămăduit de durerile rănilor. După aceea, sfânta a fost aruncată în mare, și de la Domnul a primit dumnezeiescul Botez, fiind scoasă la uscat de un înger.
După ce a aflat că este vie, tatăl ei a închis-o din nou în temniță, unde a și murit în aceeași noapte, nu înainte să fie chinuită îndelung pentru că l-a mărturisit pe Hristos.