La mulți ani de Crăciun. Le facem sau nu urări celor cu numele Cristian/Cristina pe 25 decembrie

Își sărbătoresc sau nu onomastica pe 25 decembrie persoanele care poartă numele Cristian sau Cristina?

Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian și Cristina, ori alte derivate ale acestora, obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.

De ce nu este greșit acest lucru?

Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun

Potrivit Ministerului Administrației și Internelor, în România peste 320. 000 de bărbați poartă numele de Cristian și aproximativ 300.000 de femei se numesc Cristina sau Cristiana. De Crăciun, pe data de 25 decembrie, aceștia obișnuiesc să-și sărbătorească onomastica, iar acest lucru nu este greșit.  

Citeste si: Desert de Crăciun: Turtă dulce de casă! Este preparatul ideal pentru sărbătorile de iarnă

Conform site-ului crestinortodox.ro, numele Cristian și Cristi(a)na au legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.

În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin. În trecut, erau mai numeroase decât astăzi numele compuse precum Cristofor, Hristofor sau Cristodor.

Variante românești: Cristian, Cristiana, Cârstea, Crâstea, Cirstea, Crîstea, Cristea, Hristea, Hristan, Cristache, Cristei, Cirstici, Cirstila, Cirstocea etc.

Citeste si: Îl mai știți pe Sergiu, tăticul călăreț de la Iași? A dat cu piciorul la tot, a vândut casa cumpărată din donații și s-a mutat din nou în ghetou. Acum, în fața porții stă parcat șmecherește un BMW X6 – Foto- bzi.ro

Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun

Sfânta Muceniță Hristina, sărbătorită pe 24 iulie

Există voci care susțin că persoanele numite Cristina/Cristian își sărbătoresc în realitate onomastica de  Sfânta Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.

Părintele Mihai-Andrei Aldea, editorialist  ActiveNews, a declarat că persoanele care poartă numele de Cristian sau Cristiana, ori alte derivate, ar trebui sa-și sărbătorească onomastiva în vară. El consideră că, deși etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului. 

Citeste si: Cârnați de casă. Cum să prepari cei mai buni cârnați pentru Crăciun și Revelion 2020

Aceștia ar trebui sărbătoriți de Sfânta Muceniță Cristina, de Sfinții Adrian și Natalia etc. Că nu este acum Sfântul Cristian sau Sfânta Natalia. Așa cum Florea, Floarea, Florentina etc. trebuie prăznuiți pe 18 august, nu "de Florii", că nu este atunci Sfântul sau Sfânta „Florii”, spune părintele.

Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun
Sfânta Muceniță Hristina

Cine a fost Sfânta Muceniță Hristina

Sfânta Muceniță Cristina s-a născut în cetatea Tirului și era fiica unui oarecare Urban stratilat. El a urcat-o într-un turn înalt, alături de cele mai mari bogății ale sale și i-a poruncit să stea acolo și să aducă jertfe la idoli. Dar Sfânta Muceniță Hristina știa că idolii făcuți de oameni nu sunt dumnezei și a început să se roage lui Dumnezeu.

Citeste si: Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie, este primul martir al Bisericii. Tradiții și obiceiuri: Ce este bine să faci în această zi

Potrivit site-ului calendar-ortodox.ro, Făcătorul a sfărâmat idolii tatălui său și i-a împărțit săracilor. Sfânta Muceniță Hristina a fost supusă mai apoi la tot felul de chinuri de părintele ei. Ea a fost băgată în temniță, fără mâncare, însă primea hrană îngerească și s-a tămăduit de durerile rănilor. După aceea, sfânta a fost aruncată în mare, și de la Domnul a primit dumnezeiescul Botez, fiind scoasă la uscat de un înger. 

După ce a aflat că este vie, tatăl ei a închis-o din nou în temniță, unde a și murit în aceeași noapte, nu înainte să fie chinuită îndelung pentru că l-a mărturisit pe Hristos.

Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Informații de ultimă oră despre starea actorului Bogdan Stanoevici: Copilul lui a fost chemat de urgență din străinătate!

Liviu, un polițist de 47 de ani, a murit din cauza coronavirusului. A lăsat în urmă o familie îndurerată

Un medic român trage un semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină a coronavirusului: ”E deja în România”

Tudor Chirilă, revoltat în urma a ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor: „Suntem mințiți cu bună știință”

Adevărul despre Andreea Marin. Cine a fost, de fapt, primul ei soț

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

Prințul Philip, gest incredibil înainte de a muri. A proiectat mașina care îi duce sicriul. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies