Lăsata secului de brânză 2021. Tradiții și obiceiuri

Lăsatul Secului marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre posturile rânduite de Biserica Ortodoxă.

Lăsata secului de brânză 2021
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare.

Primul este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, iar celălalt este pentru ouă, pește și lactate și se ține în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Lăsata secului de brânză 2021

Creștinii sărbătoresc în anul 2021 Paștele ortodox în data de 2 mai, iar catolicii pe data de 4 aprilie. Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai important post și durează 40 de zile. Acesta va începe în data de 15 martie și se va termina pe 1 mai.

Citeste si: Cum să faci cea mai gustoasă ciorbă de lobodă. Rețeta tradițională care te va cuceri

Pe data de 7 martie 2021, cu o săptămână înainte de începerea postului mare, este lăsata secului de carne, iar creștinii nu vor mai consuma carne decât în zilele cu dezlegare.

În această perioadă, până în data de 14 martie, atunci când este lăsata secului de brânză, creștinii mai pot consuma lactate. Apoi, începând cu data de 15 martie, oamenii care țin post nu mai consumă carne, brânză, ouă, lapte și nici pește.

Ce reprezintă Lăsata secului de brânză sau Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam

Părinții creștini amintesc că tema izgonirii lui Adam din Rai, pomenită în Duminica Lăsatului sec de brânză, reprezintă o transpunere a expulzării temporare a penitenților în afara bisericii, care se practica în perioada de început a creștinismului.

Lăsata secului de brânză 2021

Expulzații erau obligați să rămână în afara ușilor bisericii, precum Adam în fața ușilor încuiate ale Raiului, și să-și plângă păcatele până la sfârșitul Postului Mare, când erau reintroduși în ea, împreună cu cei care încă nu făceau parte din comunitatea bisericească. De aceea, imnografia acestei Duminici se întemeiază pe imaginea lui Adam tânguindu-se înaintea Porților Raiului.

Lăsata secului de brânză este cea mai importantă sărbătoare după Bobotează și prima mare sărbătoare a calendarului mobil, care marchează despărțirea fermă de bucatele interzise pe perioada postului.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Citeste si: Mai mulți preoți în frunte cu protopopul de la Bârlad au participat la un eveniment privat, spart de polițiști

La Lăsatul Secului, exista obiceiul ca fiecare membru al familiei să mănânce câte un ou, „ca să fie tot anul gras și rotunjel ca oul”. În ziua Lăsatului de Sec de brânză, vecinii și rudele își cereau iertare unii de la alții, ca să intre curați în Post.

Lăsata secului de brânză 2021. Tradiții și obiceiuri

La Lăsatul de brânză, creștinii jucau mult, ca să „crească cânepa înaltă” și strigau femeile de pe margine, care nu erau invitate la dans. Dacă un copil strănuta de Lăsatul Secului, tradiția spunea să i se dăruiască o vită oarecare, ca să aibă parte și noroc de ea.

De asemenea, în ziua de Lăsarea Postului de Paști, se spunea „să nu umbli toată ziua cu nici un fel de boambe de grâu, de secară, cucuruz, ovăze etc., nici de mâncare la galițe să nu dai grăunțe, nici să duci boambe la moară”.

Citeste si: Reţetă de mucenici cu zeamă. Cum să prepari cei mai buni mucenici fierţi

Potrivit obiceiului, seara, creștinii luau în gură tot felul de bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori, cu ochii închiși și cu gura plină de tot soiul de boabe, le aruncau din gură să le mănânce păsările și ziceau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”. La Lăsatul de brânză mari, toate oalele din casă, seara, după masă, se puneau cu gura în jos, ca să alunge paguba.

Placintă cu brânză și stafide- rețetă veche de la bunica

Pregătește o plăcintă cu brânză înainte de Postul Paștelui. Îți propunem o rețetă simplă, dar delicioasă. Iată de ce ai nevoie:

Ingrediente

800 g aluat de foietaj
600 g branza de vaci, proaspata
150 g branză telemea, ușor sărată
3 ouă
1-2 linguri griș
50 g stafide
150 g zahăr
coajă rasă de lămâie
2-3 lingurițe esență de vanilie

Mod de preparare

Lasă aluatul de foietaj la dezghețat, la temperatura camerei. Stafidele trebuie deshidratate în apă călduță, după ce au fost bine clătite.Amestecă brânzeturile bine sfărâmate, într-un vas, adaugă zahărul, esență, coajă de lămâie și omogenizează compoziția.

Apoi încorporează ouăle,iar în funcție de cât de suculentă este compoziția adaugă gris, una sau două linguri. Adaugă stafidele bine scurse și din nou omogenizează compoziția. Unge tavă cu puțin unt, tapetează cu făină și așează prima foaie de aluat în ea.

Citeste si: 4 rețete de mucenici cu nucă

Peste această foaie întinde crema de brânză  și acoperă cu a două foaie de aluat. Plăcinta cu brânză și stafide trebuie să stea la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade. Pudrează cu zahăr după ce se răcește, iar apor o poți tăia pentru servire. Poftă bună!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Situație dramatică în România! Peste 4.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore

Sorin Oprescu avere. Ce afaceri deţine fostul primar al Capitalei

La ce este dispusă fiica lui Gheorghe Moroșan, criminalul de la Onești, doar pentru a sta de vorbă cu tatăl ei

Horoscop Zilnic Luni 10 Mai 2021: Gemenii vor avea parte de cea mai bună zi din acest an, Taurii vor avea parte de câteva discuții mai aprinse cu șefii

Dan Barna e în stare de şoc. Niciodată nu a crezut că se va întâmpla asta

Lavinia Pârva rupe tăcerea: divorțează de Ștefan Bănică? A bătut-o acesta crunt și pe ea? Vedeta a decis să spună adevărul

Exclusiv. Crima de la Onești. Descoperire uluitoare în cazul celor doi muncitori hăcuiți de Moroșan

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies