Stiri

Laura, prima romanca transgender, ucisa din ura: "Este o realitate dura"

An de an, pe 20 noiembrie, comunitatile LGBT din intreaga lume se intalnesc pentru a comemora vietile persoanelor trans care acum nu mai sunt printre noi.

Distribuie pe:
  • icon facebook
  • icon email


Laura, prima romanca transgender, ucisa din ura: "Este o realitate dura"
 
Anul acesta, printre victimele transfobiei se numara si Laura Ursaru, o femeie transgender din Romania, in varsta de 27 de ani. Laura s-a stins la Roma, Italia, dupa ce criminalul a aflat identitatea ei de gen. Laura lasa in urma o familie indurerata – doi parinti batrani, 7 frati si numerosi nepoti. in Italia, la fel ca mii de alte romance, practica sexul comercial. Din 2008 si pana in prezent, s-au raportat 2609 de persoane trans ucise in lume. 69% erau migranti, iar 62% - lucratoarele sexuale, conform raportului Trans Murder Monitoring intocmit de TGEU – Transgender Europe.
 
Laura este prima persoana transgender romanca ucisa din ura
 
Laura este prima persoana transgender romanca ucisa din ura. Statisticile oficiale, totusi, atat la nivel global, cat si national, nu spun o poveste completa. Cazurile raportate sunt doar varful icebergului; din cauza marginalizarii persoanelor transgender in societate sau pentru ca fortele de ordine nu colecteaza date statistice detaliate despre infractiunile motivate de ura, asa cum se intampla si in Romania, majoritatea cazurilor raman neconsemnate, transmite asociatia MozaiQ.
 
 
„Comunitatea transgender din Romania este, probabil, comunitatea aflata in situatia cea mai vulnerabila. De cele mai multe ori suntem respinsi de familie, batjocoriti la scoala, pe strada, discriminati cand vine vorba de gasirea sau mentinerea unui loc de munca. Extrem de putinii profesionisti din domeniul medical si juridic, dispusi sa ne ofere asistenta, se lovesc de un sistem care nu stie si nu recunoaste existenta noastra. Lipsa procedurilor, a medicilor, avocatilor, psihologilor pregatiti in domeniul identitatii de gen se traduce in atitudini discriminatorii, abuzive, intruzive, defaimatoare. Care, asa cum s-a intamplat in cazul Laurei, pot avea consecinte tragice. E comunitatea in care se inregistreaza cel mai mare numar de victime ale urii si comunitatea cu cel mai mare grad de suicid. Iar autoritatile inchid ochii,” a declarat Patrick Braila, Coordonator al activitatilor pentru persoane transgender la Asociatia ACCEPT.
 
„Statul nu ne respecta si societatea ne trateaza cu dispret, pe baza unor prejudecati si a dezinformarii. Vrem sa fim tratati ca cetateni egali, vrem sa avem dreptul de a ne schimba actele mai usor, sa existe acoperire medicala pentru nevoile noastre, sa fim priviti in societate asa cum trebuie, fara discriminare. De asemenea, avem in continuare probleme in campul muncii, la angajare, lucru inacceptabil. si eu, la fel ca multe alte persoane transgender, m-am confruntat cu acte de violenta. Este o realitate dura, care nu mai poate continua asa,” a declarat Alexa Valianatos, membra MozaiQ.
 
Mai multe pe stirilekanald.

Titlu secțiune

Știrile WOW

HOT pe facebook ACUM!

Titlu secțiune