Lecții de prim ajutor: Primul ajutor în caz de leșin, înec sau otrăvire

Primul ajutor în caz de leșin, înec sau otrăvire. Lecții de prim ajutor

Lecții de prim ajutor: Primul ajutor în caz de înec
Lecții de prim ajutor: Primul ajutor în caz de înec
Autor: R.L.

In articol:

Momentul acordării primului ajutor poate fi esențial pentru persoana care este în pericol. Este foarte important ca cel care oferă primul ajutor să intervină nu doar rapid, dar să o facă și corect, intervenția sa fiind cea care îi poate salva viața pacientului. Înainte ca echipajul de salvare să ajungă la fața locului și să intervină, orice persoană cu cunoștințe de acordare a primului ajutor poate face anumite manevre salvatoare.

Lecții de prim ajutor: Cum se acordă primul ajutor în caz de leșin

Leșinul apare atunci când creierul nu mai primește suficient oxigen. Leșinul sau lipotimia reprezintă pierderea cunoștinței din cauza fluxului redus de sânge către creier și implicit de oxigen. Persoana în cauză poate cădea din picioare brusc, fără niciun fel de alt avertisment, sau se poate simți slăbită, amețită, iar starea sa de slăbicune se accentuează treptat, totul culminând cu leșinul.

Starea de inconștiență este însoțită și de o paloare accentuată a feței. Anumite persoane care au leșinat au povestit că, înainte de a cădea inconștienți, privirea li s-a încețoșat, iar sunetele din jur păreau distorsionate.

 

Cum acordați primul ajutor în caz de leșin?

Este important ca victima să fie așezată întinsă pe o parte, preferabil pe partea stângă, cu o pernă sau o haină sub cap.

Sângele va circula mai bine și va ajunge mai repede la nivelul creierului în această poziție. Medicii spun că victima trebuie așezată pe o parte pentru a evita să se înece cu propria vomă. (Citește și: Cei care vor sa obtina permisul de conducere trebuie sa promoveze si un curs de prim ajutor conform unui proiect de lege

Asigurați-vă ca nu există nicio obturație pe căile aeriene care să împiedice victima să respire normal, îndepărtați cureaua, cravata sau alte obiecte vestimentare foarte strâmte.

Pentru o mai bună oxigenare a creierului se pot ridica picioarele victimei la un unghi de 45 de grade pentru ca sângele să fie pus în circulație mai repede.

Nu zdruncinați victima, nu o pălmuiți și nu încercați să îi dați să bea ceva dacă este inconștientă! Puteți aplica pe frunte comprese cu apă rece, nu alte substanțe precum spirt sau oțet! Așteptați ca persoana în cauză să-și revină singură, treptat, fără să o bruscați. Dacă nu își recapătă cunoștința în câteva minute, chemați Salvarea.

Lecții de prim ajutor în caz de încec cu mâncare/ sufocare- Manevra Heimlich

În caz de sufocare cu mâncare sau cu un alt obiect, manevra Heimlich este salvatoare. Dacă o persoană se îneacă la masă cu mâncare și este în pericol, trebuie să interveniți de urgență. Manevra Heimlich este formată dintr-o serie de pași care poate salva o viață dacă persoana respectivă se sufocă din cauza unui corp străin care i-a pătruns în laringe/trahee.

Cum recunoști o persoană care se sufocă?

- Nu mai poate respira, nu poate tuși, nu mai poate vorbi
- Se așază aplecat în față, pentru a-și forța mușchii respiratori
- Fața i se înroșește, apoi pielea începe să se albăstrească din cauza lipsei de oxigen

Citeste si: Delia Matache a aflat că va avea o fetiță! Cum a reacționat artista- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cum se acordă primul ajutor în caz de sufocare- Manevra Heimlich

Manevra Heimlich este eficientă dacă se intervine prompt, iar persoana în cauză este ajutată să elimine corpul străin din laringe/trahee. Iată cum se face, potrivit colonelului medic Asistent universitar dr. Bogdan Teuşdea, medic primar ATI, Şeful Unităţii Primire Urgenţă din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/video-cum-se-acorda-primul-ajutor-in-caz-de-inec-775396

Lecții de prim ajutor în caz de otrăvire

Lecții de prim ajutor: Primul ajutor în caz de otrăvire
Lecții de prim ajutor: Primul ajutor în caz de otrăvire
 

Ce măsuri de prim ajutor pot fi luate în caz de otrăvire accidentală? Prin otravă se înțelege orice substanță toxică care poate răni sau omorî. În caz de otrăvire, pacientul trebuie să fie transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.

Dacă o persoană a observat că a ingerat o substanță periculoasă, pacientul sau cineva din familie ar trebui să sune la 112. Până la sosirea echipajului medical, victima poate să-și provoace vărsături folosind, spre exemplu, apă călduță cu sare. Vărsăturile pot ajuta la eliminarea otrăvii din organism dacă se află încă în stomac (adică la 1-2 ore de la ingerarea substanței toxice). Dacă intervalul de timp este mai mare, substanța nu se mai află în stomac, a ajuns deja în intestin și nu mai poate fi eliminată prin vărsături.

Citeste si: Român salvat miraculos de la moarte din apele Pacificului. „Ești din România? Ai înotat până aici?”

Atenție! Victima nu trebuie să își provoace vărsături dacă a ingerat o substanță caustică sau substanțe iritante (petrol, gaz, benzină).

În cazul otrăvirii, victima trebuie transportată la spital! Medicii vor stabili natura otrăvirii și vor putea administra antidotul.

Lecții de prim ajutor în caz de înec

Lecții de prim ajutor: Primul ajutor în caz de înec
Lecții de prim ajutor: Primul ajutor în caz de înec
 

Înecul sau asfixia are loc atunci când căile respiratorii sunt umplute cu apă. Salvarea de la înec este o misiune deloc ușoară, iar persoana care intervine pentru a salva pe cineva de la înec trebuie să știe să înoate foarte bine și să ia în calcul că viața sa poate fi pusă în pericol. După ce victima a fost scoasă din apă și adusă la mal, dacă este inconștientă, se poziționează cu fața în sus. Se eliberează căile respiratorii (asigurați-vă că nu sunt alge sau alte obiecte străine care să obstrucționeze fluxul de aer). Se încep manevrele de resuscitare cardio-respiratorii: se face respirație gură la cură și se fac compresii toracice.

"Ne apropiem cu urechea de nasul/gura victimei, ascultăm și-i privim totodată pieptul timp de 10 secunde pentru a vedea dacă victima respiră: privim pieptul să vedem dacă se mișcă cu respirația, ascultăm și simțim dacă pacientul dă aerul afară atunci când expiră.

Dacă nu respiră, rugăm pe cineva să sune la 112 și începem resuscitarea cu cinci respirații de salvare (gură la gură, ținem nasul cu două degete).

Dacă nu și-a reluat respirația, următorul pas este să facem compresii toracice. Punem podul palmei unei mâini în mijlocul pieptului victimei, cealaltă palmă peste prima, apăsăm și relaxăm toracele. Facem 30 de compresiuni, după care facem alte două ventilații (gură la gură)", spune dr. Diana Iordache de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov pentru digi24.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Celebrul naist Nicolae Voiculet, revoltat de moartea Cristinei Țopescu: Rusine “colegilor” & “prietenilor” ei!

Cristina Țopescu, înmormântată lângă tatăl ei? Cum arată locul de veci

Care a fost ultima conversație a Cristinei Țopescu și cu cine a vorbit: „Cristina Țopescu nu a mai fost activă pe whatsapp de pe data de 28 decembrie, de la 9:54 dimineața,...

Ziua de astăzi va fi plină de tensiune. Zodiile trebuie să gestioneze lucrurile pentru a trece cu bine

Veste șoc despre Vladimir Putin. Soția lui aruncă BOMBA! Ce i s-a întâmplat liderului de la Kremlin

„Îmi place să greșesc”. Jador, indecis între fosta și actuala iubită

Verdict istoric în SUA. Curtea Supremă limitează puterea lui Joe Biden. „Decizia e devastatoare” pentru președinte

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies