Stiri

Legea pensiilor 2018! Câţi bani vor lua cei care vor ieşi la pensie în următorii ani

Legea pensiilor 2018, care a primit undă verde acum de la Guvern, se va aplica peste 3 ani.

Distribuie pe:

Autor: C.L.

Noua Lege a pensiilor urmează să fie dezbătută de parlamentari. În forma aprobată, miercuri de Guvern, Legea pensiilor păstrează până în 2021, modul de calcul actual, însă punctul de pensie va fi majorat anual. Astfel, începând cu septembrie 2019, punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, de la 1.100 de lei, cât este în prezent. Iar în 2021, punctul de pensie va fi de 1.875 de lei.

Din 2022 însă, conform Legii pensiilor aprobate de Guvern,  regulile se schimbă şi intră în vigoare noua formulă de calcul. Astfel, pensiile vor creşte în funcţie de rata inflaţiei, deci în ritm cu majorarea preţurilor, la care se va adăuga 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie.

”Din 2022, pe măsură ce cresc salariile, vor creşte şi pensiile”, susţine ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, despre proiectul Legii pensiilor 2018. 

Legea pensiilor 2018. Vârsta de pensionare nu se schimbă

Noul proiect nu a adus modificări în ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet. Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. 

Legea pensiilor 2018. Avantaj pentru femeile care au crescut 3 copii

O schimbare prevăzută însă de noua Lege a pensiilor este scăderea cu 10 ani a stagiului minim de cotizare, la 15 ani. În plus, femeile îşi vor putea reduce cu până la 6 ani vârsta de pensionare - asta numai dacă au muncit măcar 15 ani şi au crescut 3 copii.

O modificare din noua Lege a pensiilor este cu privire la studiile universitare, masteratul şi doctoratul, care vor fi luate în considerare la calcularea pensiilor.