Legenda Mărțișorului 2022. Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 martie

Mărțișor 2022. Ce sărbătorim pe 1 Martie? Care este semnificația mărțișorului care se dăruiește pe 1 martie.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Mărțișor 2022.Ce sărbătorim pe 1 Martie? Legenda Mărțișorului și semnificația șnurului împletit în culorile alb și roșu, care se dăruiește o dată cu venirea primăverii.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Mărțișor 2022. Ce sărbătorim pe 1 Martie?

1 Martie este o zi specială în România. La data de 1 martie începe primăvara calendaristică, prilej deosebit în care domnii le oferă mărțișoare doamnelor și domnișoarelor. 

Pe 1 martie se sărbătorește venirea primăverii, reînoirea, dar și revenirea la viață a naturii. Mărțișorul se oferă din vremuri străvechi, fiind un simbol al primăverii.

Citeste si: Mărțișor 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 1 martie

Legenda Mărțișorului 2022. Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 martie

Legenda Mărțișorului 2022. Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 martie

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro

Mărțișor 2022. Legenda Mărțișorului

Tradiția spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume  Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i:   „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Citeste si: Mesaje de 1 Martie 2022. Cele mai frumoase gânduri, urări și SMS-uri, pe care le poți trimite celor dragi de Mărțișor

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul. Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna. Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, fata l-a numit  Mărţişor  pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Citeste si: Mărțișor 2022. Ce flori poți dărui persoanelor dragi de 1 Martie

Legenda Mărțișorului 2022. Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 martie

Legenda Mărțișorului 2022. Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 martie

[Sursa foto: Shutterstock]

Mărțișor 2022. Semnificația șnurului împletit în culorile alb și roșu 

Mărțișorul format dintr-un obiect mic și un șnur împletit cu ață alb-roșie, se oferă pe 1 martie, fiind un vestitor al primăverii, dar și un simbol al renașterii naturii.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii, potrivit Hotnews.

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

Sursa: wikipedia.org, tradiții-superstiții.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mărțișor 2022. Ce NU ai voie să faci pe 1 Martie, dacă vrei să îți meargă bine toată primăvara

Mesaje de 1 Martie 2022. Cele mai frumoase gânduri, urări și SMS-uri, pe care le poți trimite celor dragi de Mărțișor

Mărțișor 2022. Ce flori poți dărui persoanelor dragi de 1 Martie

Sfinții Trei Ierarhi 2023. Citește cea mai puternică rugăciune, dar și acatistul Sfinților Trei Ierarhi

O MARE COMPANIE tocmai a decis: Suspendă tot și se închide DEFINITIV

„Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o

Relație ciudată la Antena 1. I-ar fi putut fi tată...

Mărțișor 2022. Ce flori poți dărui persoanelor dragi de 1 Martie

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies