Lentile bifocale sau lentile progresive?

Avem peste 40 de ani și am început să simțim nevoia unor ochelari pentru citit.

 Dar ce ne facem ca avem și ochelari pentru vederea la distanță. Începem să ne încurcăm în doua perechi, eventual sfârșim cu ei atârnați cu un șnur la gât ca sa îi avem mereu la îndemână. Se murdăresc, se zgârie sau se rup și trebuie schimbați doarte des. Despre ochelari de soare nici nu poate fi vorba prea ușor, va trebui să gasim soluții legate de una din cele două perechi.

Ce se poate face?

Ne alegem niște lentile multifocale, prin care să putem vedea și la distanță și în apropiere purtând o singură pereche de ochelari. Domnul din imagine poate lucra și la calculator, dar poate privi și la distanță cu aceeași pereche de ochelari (pare ca are lentile progresive, pentru ca nu se vede linia de demarcatie specifică lentilelor bifocale).

Lentile multifocale? Da. Lentile bifocale sau lentile progresive?

Lentilele bifocale sunt lentile pentru vederea la distanță în a căror parte inferioară a fost inserată o pastilă (o lentilă) mai mică, cu dioptriile dumneavoastră pentru citit. Linia de demarcație este vizibilă, dar depinde și de calitatea lentilelor și de adiție (diferența între dioptriile pentru distanță și cele pentru citit). Evident, cu cât diferența e mai mare e greu de facut invizibilă trecerea între o lentilă convexă și una concavă.

Citeste si: Loredana Groza divorțează? Ce spune Andrei Boncea despre pozele deocheate pe care le postează artista- bzi.ro

Lentilele progresive au în zona superioară dioptriile pentru vederea la departare, în zona inferioară pe cele pentru citit, trecerea între ele facându-se printr-o zonă îngustă, numită canal de progresie, prin care se poate vedea la distanță intermediară (la calculator, de exemplu).

In laterale se află zone prin care vederea nu mai e la fel de clară, datorate trecerii de la un tip de dioptrii la celălalt. Marimea acestor zone depinde din nou de adiție, de gradul de personalizare al lentilelor, de nevoile vizuale ale utilizatorului, de parametrii ramei.

Ce alegem?

Așa cum am văzut, linia de demarcație între cele două tipuri de lentile în cazul lentileor bifocale este netă, vizibilă.

In cazul lentilelor progresive nu există o linie, ci o zonă de trecere, complet invizibilă, ceea ce reprezintă un avantaj.

Zonele de vedere clară în cazul lentilelor bifocale acoperă întreaga suprafață disponibilă, dar se refera doar la vederea la distanță și respectiv la citit. Totuși zona pentru vederea aproape poate fi mai mare decât în cazul lentilelor progresive, mai ales dupa 50-55 de ani.  Lentilele progresive au zonele de vedere clara mai mari in perioada de presbit începător, pe la 40 -50 de ani. Ulterior, odată cu creșterea dioptriilor pentru citit, adiția se mărește și zonele de vedere clară se micșorează. Dar lentilele progresive au marele avantaj că ne ajută să vedem la toate distanțele prin zone diferite de pe suprafața lor.

Ambele tipuri de lentile au nevoie de un timp de acomodare pentru că purtatorul trebuie să învețe prin care zonă a lentilei trebuie să privească ca să vadă bine la o anume distanță. Se pare ca pentru lentilele bifocale perioada de acomodare e mai mică. În cazul lentilelor progresive apare un efect de curbare a liniilor drepte, dar care nu durează mult, după câteva zile purtătorul obisnuindu-se cu noile lentile. Durata acestor perioade, chiar acomodarea însăși, depind de modul de alegere al lentilelor în concordanța cu datele specifice ale utilizatorului, de execuția corectă, dar și de dorința acestuia de a depăși aceste inconveniente.

Prețul lentilelor bifocale este in general mai mic decât al lentilelor progresive, dar toate depind foarte mult de adiție (de dioptriile dumneavoastră), de tratamentele alese, de diverși parametri tehnici, de producator, etc.

Un mare avantaj al ambelor tipuri de lentile în discuție este că le putem face și fotocromatice (heliomate), astfel încât să se transforme în ochelari de soare cand lumina este puternică și să redevina clare când ne aflăm în interior.

Deci nu vă faceți griji, aveți de unde alege lentile pentru toate nevoile. Doar să va informați, să găsiți locul potrivit cu dumneavoastră și cu bugetul prevăzut pentru a vă comanda ochelarii cu lentile multifocale care să vă facă viața mai ușoară. Noi vă recomandăm ochelari.com, un magazin online în care merită să citiți, să încercați să vă alegeți lentilele, să vedeți prețurile pentru diverse variante, să discutați cu specialiștii de acolo care să vă ajute în alegeri.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Moartea misterioasă a unui elev de șapte ani! A decedat după ce a ajuns la spital cu o saturație de oxigen de 30%

Scene șocante în Iași. Un șofer a lovit de mai multe ori mașina fostei iubite în trafic, în mod intenționat

Băiețel de opt ani, mort din cauza inconștientei medicilor. Specialiștii nu și-au dat seama că suferea de meningită

Modele unghii 2022: top 100 de modele care se poartă

FLORIN CĂLINESCU dă lovitura! Este bomba anului în televiziune

BOMBA BOMBELOR! Iubitul super celebru al Kirei, fiica lui Gică Hagi. Fac un cuplu de senzație

Monica Gabor, distrusă de durere: Irinel Columbeanu a ajuns la spital. Situația a scăpat de sub control

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies