Liderii Coaliției pentru guvernare au îngropat securea războiului! Au semnat un acord care readuce pacea. Iată ce prevede documentul

Prin semnarea noului acord, premierul Cîțu nu va mai avea voie să demită miniștrii din funcție.

Florin Cîțu și Dan Barna
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Săptămâna trecută, spiritele s-au încis între liderii Coaliției, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis din funcție pe Vlad Voiculescu care era în fruntea Ministerului Sănătății.

În plin criză sanitară, România a rămas fără conducere la cea mai importantă instituție care ia decizii în cazul pandemiei de coronavirus. S-a iscat mai apoi un război între PNL și USR-PLUS, care, însă, acum a luat sfârșit grație unui document care a redat pacea la Palatul Victoria: „Actul adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020”. Iată ce prevede!

Florin Cîțu
Florin Cîțu[Sursa foto: MediaFax Foto]

Liderii Coaliției au căzut la pace. Ce este actul pe care l-au semnat marți 

„Actul adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020”, este un act în care liderii Coaliției și-au luat mpsuri pentru ca Guvernarea să fie executată într-un mod cât mai impecabil și în folosul cetățenilor, fără a mai fi loc de jocuri politice. Astfel, conform documentului semnat marți, 20 aprilie, de câtre toate partidele aflate la cârma țării, șefuș Executivului nu mai poate demite din funcție miniștrii, ci trebuie să informeze mai întâi partidul, iar decizia va fi dezbătută în ședință.

Citeste si: Rareș Bogdan, anunțul momentului despre cine va prelua ministerul Sănătății, dacă USR-PLUS nu vine cu o propunere: „Nelu Tătaru, Cristi Bușoi sau Andrei Baciu"

De asemenea, potrivit actului, în fiecare luni va fi o ședință a cu toți liderii politici, unde va fi dezbătut modul în care este implementat programul de guvernare, dar și alte probleme.

Iar în ceea ce privește colaborarea în Parlament, documentul introduce posibilitatea ca, pe anumite teme care nu sunt în programul de guvernare, partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide. 

Citeste si: Florin Cîțu răspunde acuzațiilor lui Vlad Voiculescu, ministrul demis de la conducerea Ministerului Sănătății. „Eu fac reforme, nu doar declar că le fac!”

„După două zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în parteneri, care să ducă la îmbunătățirea mecanismelor de

guvernare și performanță de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii, suntem o coaliție care cooperează, cu dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere. Suntem preocupați în primul rând de o guvernare care să duc la o îmbunătățire a vieții românilor”, a declarat Ludovic Orban, liderul liberalilor. 

Iată ce scrie în documentul integral semnat de liderii PNL, USR PLUS și UDMR în seara aceasta, 20 aprilie 2021. 

Dan Barna
Dan Barna [Sursa foto: MediaFax Foto]

Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020

”Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.

În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Citeste si: Incendiar! Acuzații extrem de grave la adresa europarlamentarului Dragoș Benea!- bzi.ro

Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare”, potrivit documentului. 

Agenda coaliției și agenda guvernului

„Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:

  • ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat.
  • fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor.
  • temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție.
  • ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale.
  • agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public”, se mai arată în actul adițional. 

Agenda coaliției și agenda guvernului

„Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.

În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”, potrivit aceluiași document. 

Priorități asumate la nivelul Coaliției

„Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.

Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.-

Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.

Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.

Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului. 

Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene- MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.

Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.

Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.

Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului

Ludovic Orban, președintele PNL

Dan Barna, co-președinte USR-PLUS

Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS

Kelemen Hunor, președintele UDMR (RMDSZ)” se mai arată în actul adițional. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Scandalurile din mandatul lui Vlad Voiculescu care au dus la demiterea sa din fruntea Ministerului Sănătății

Vlad Voiculescu, acuzații grave. Sugerează că morții de COVID sunt mai mulți decât în rapoarte

Presa internațională a scris despre scandalul Vlad Voiculescu! Iată ce părere au jurnaliștii străini despre situația sanitară din România

Horoscop Zilnic Duminică 16 Mai 2021: Astăzi puteți simți o dorință puternică de a începe un nou proiect sau o nouă colaborare

A explodat bomba despre Pfizer! Ce efect are asupra celulelor din corp? S-a aflat cum a fost creat

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Cum s-a terminat actuala ediție "Te cunosc de undeva". Adriana trandafir a câștigat concursul. Cui i-au căzut dinții

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies