Localnicii din Constanta si Tulcea s-au imbogatit de pe urma morilor de vant gigantice

Turbinele eoliene au intrecut in capacitate Centrala Nucleara de la Cernavoda. Proiectele de energie verde s-au inmultit in ultimii ani, iar acum aproape ca nu mai e loc pentru un parc de amploare in judetele Constanta si Tulcea.

Distribuie pe:

Autor: V.P.

fara descriereIn aceasta zona, unde sufla cel mai puternic si constant vant din Europa, terenurile si-au dublat preturile. Unii localnici s-au imbogatit de pe urma morilor de vant gigantice, in timp ce altii s-au plans ca au fost pacaliti, scrie stirileprotv.ro.

Intre 3.000 si 5.000 de euro pe an. Atat plateste in medie o companie care isi amplaseaza o turbina eoliana pe terenurile dobrogenilor. La finalul acestui an sunt aproape 3.000 de astfel mori de vant, imprastiate in peste 20 de parcuri, unul dintre ele fiind considerat cel mai mare din Europa.

Insa nu toti cei care au teren in zona Dobrogei au fost norocosi. Unii au dat pamantul in arenda pe 10 ani, chiar inaintea aparitiei eolienelor, iar conform contractului, arendasul este cel care incaseaza banii de pe turbine.

Sunt atat de multe turbine in Dobrogea, incat aproape ca nu mai exista loc pentru proiecte mari.

Preturile pentru pamant au crescut in medie cu o treime in plina criza, iar cine a prins un contract, s-a imbogatit.  Proiectele migreaza acum spre Moldova, al doilea loc din tara in care vantul sufla puternic.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate