Lovitură finală pentru Liviu Dragnea! Curtea Constituțională a decis

Curtea Constituţională a României a luat o decizie importantă. Ultimul proiect de suflet al lui Liviu Dragnea a fost respins. Este vorba de Legea pentru elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040".

Distribuie pe:

Autor: A.I.

Curtea Constituţională a României a admis joi sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, dar şi de PNL şi USR, privind Legea pentru elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040". 

Şeful statului susţinea în sesizarea transmisă la CCR că, ''prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale", relatează Agerpres.

Preşedintele preciza că a fost încălcată competenţa primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor. 

Klaus Iohannis sublinia că, prin raportul comun al comisiilor sesizate în fond cu această propunere legislativă, au fost admise 15 amendamente, iar atât din punct de vedere formal, cât şi al conţinutului, textele adoptate de către fiecare dintre cele două Camere sunt diferite. De asemenea, el atrăgea atenţia că prin aceste modificări legea se îndepărtează în mod substanţial de voinţa iniţiatorului şi reprezintă modificări majore ale conţinutului formei iniţiale. 

Totodată, şeful statului menţiona că a fost modificată definiţia Strategiei "România 2040", fără ca aceasta să fie corelată cu alte dispoziţii. 

O altă modificare importantă, arăta Iohannis, este reprezentată de transferul responsabilităţii elaborării acestei strategii de la Parlamentul României la Camera Deputaţilor. În egală măsură, a fost extinsă durata de funcţionare a "Comisiei 2040" la un an de la intrarea în vigoare a legii şi s-a modificat în mod substanţial componenţa acestei comisii. Celelalte modificări realizate la nivelul Camerei decizionale vizează corelarea Strategiei "România 2040" cu Strategia naţională pentru dezvoltare durabilă a României 2030, dar şi introducerea obligaţiei în sarcina Guvernului de a aplica măsurile prevăzute în Strategia "Romania 2040", prin adoptarea de acte normative. 

Şi PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională pe această lege, considerând că ea este neconformă cu o serie de prevederi din Legea fundamentală

Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO: