Lucruri bine de știut despre piele care te pot ajuta să-ți menții sănătatea cutanată

Autor: Clara Ionescu

In articol:

Pielea este cel mai mare organ al corpului și are rol de protecție. Fiind parte a sistemului tegumentar, respectiv învelișul superior al corpului, pielea reprezintă prima linie de apărare a organismului în fața factorilor externi dăunători.

Poluarea, radiațiile ultraviolete, virusurile și bacteriile pot afecta bariera cutanată, ceea ce face ca pielea să nu-și mai poate îndeplini corespunzător rolul, cel de protecție a organismului.

Pielea reprezintă aproximativ 15% din greutatea totală a corpului și este formată din trei straturi principalele: epiderma, dermul și hipodermul. La rândul lor, acestea sunt alcătuite din alte straturi, care îndeplinesc funcții specifice.

Potrivit American Academy of Dermatology, fiecare centimetru de piele este format din aproximativ 19 milioane de celule, 60.000 de melanocite (celule care produc  melanina  sau pigmentul pielii), 650 de glande sudoripare, 20 de vase de sânge și 1.000 de terminații nervoase.

Odată cu înaintarea în vârstă, textura și nuanța pielii pot suferi schimbări. Factorii de mediu, stilul de viață, genetica, precum și procesul natural de îmbătrânire influențează producția de  elastina  și colagen, două proteine esențiale pentru menținerea sănătății pielii.

Astfel, pot apărea liniile fine, ridurile și petele pigmentare.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva lucruri relevante despre piele, care te pot ajuta să-ți menții sănătatea cutanată la orice vârstă.

Microbiomul pielii

Pielea este alcătuită dintr-o multitudine de microorganisme, precum bacterii, ciuperci și virusuri. Aceste forme de viață formează microbiomul pielii și sunt utile pentru menținerea sănătății întregului organism.

Microbiomul pielii îndeplinește mai multe roluri, însă funcție de bază este protejarea organismului de factorii externi.

Astfel, microbiomul pielii are un rol important în combaterea infecțiilor, întrucât unele microorganisme acționează ca un antibiotic natural. Totodată, acționează ca un sistem de alertă pentru sistemul imunitar, când organismul intră în contact cu bacterii sau virusuri dăunătoare. Nu în ultimul rând, contribuie la vindecarea rănilor și la ținerea sub control a inflamației. Semnalele microbiomului pielii pot activa sau dezactiva sistemul imunitar.

Citeste si: Culiță Sterp și logodnica lui, fotografie de excepție împreună: „Faină”. Cât de bine le stă celor doi împreună- kanald.ro

Citeste si: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?- stirilekanald.ro

Microbiomul pielii contribuie la menținerea barierei cutanate și, prin extensie, asigură protecția și sănătatea întregului organism.

Tipuri de piele

Rutina de îngrijire este esențială pentru menținerea sănătății cutanate cât mai mult timp. Respectarea etapelor principale din rutina de îngrijire (demachiere, spălare, hidratare, protecție solară), precum și alegerea produselor cosmetice adecvate nevoilor pielii sunt două măsuri importante. Pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la îngrijirea tenului, este indicat să cunoști tipurile de piele și particularitățile fiecăruia.

Așadar, există patru tipuri de piele, care se diferențiază în funcție de nivelul de hidratare, secreția de sebum și gradul de sensibilitate.

1. Pielea normală are foarte puține imperfecțiuni și nu necesită îngrijire specială.

2. Pielea uscată nu este suficient de bine hidratată și este caracterizată de lipsa elasticității.

3. Pielea grasă este rezultatul producției în exces de sebum, erupțiile acneice fiind mai frecvente în rândul persoanelor care au acest tip de ten.

4. Pielea mixtă prezintă caracteristici specifice atât pielii grase și uscate, cât și celei normale. Zona T (frunte, nas, bărbie) poate fi mai grasă, în timp ce zona obrajilor poate fi ori normală, ori uscată.

Odată identificat tipul de piele, alegerea produselor potrivite nevoilor tenului este mai ușor de realizat. Un medic dermatolog poate oferi sfaturi utile în ceea ce privește ingredientele potrivite fiecărui tip de piele.

Citeste si: „Îmi doresc copilul, indiferent că noi suntem împreună sau nu.” Ramona Olaru, declarații despre sarcină, la scurt timp după ce a anunțat că este o femeie singură- kfetele.ro

Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro

Elastina și colagenul

Elastina și colagenul sunt principalele componente proteice structurale ale pielii. Împreună conferă elasticitate și rezistență țesuturilor și contribuie astfel la menținerea sănătății pielii.

Atât colagenul, cât și elastina sunt produse, în mod natural, de către organism. Însă, producția acestor proteine scade odată cu înaintarea în vârstă. Procesul natural de îmbătrânire influențează nivelul celor două proteine, dar și factorii de mediu joacă un rol important. Radiațiile ultraviolete și poluarea contribuie la degradarea fibrelor de elastină și colagen, ceea ce duce la pierderea integrității structurale a pielii.

Dacă pentru îmbunătățirea nivelurilor de colagen din piele există numeroase soluții (de la introducerea în rutina de îngrijire a unor produse cosmetice ce conțin ingrediente care susțin producția acestei proteine până la schimbări ale stilului de viață), când vine vorba despre creșterea nivelului de elastină, nu au fost încă identificate tratamente.

Pielea lăsată, liniile fine, ridurile și schimbările în nuanța și textura pielii sunt câteva dintre consecințele degradării fibrelor de elastină și colagen. De aceea, măsurile de prevenție sunt esențiale.

Adoptarea unei rutine eficiente de îngrijire a pielii, evitarea expunerii prelungite la soare, precum și un stil de viață sănătos (dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, odihnă suficientă și un nivel redus de stres) contribuie la menținerea unor niveluri optime de elastină și colagen.

Pielea joacă un rol important pentru organism- acționează ca o barieră împotriva factorilor de mediu dăunători-, însă are nevoie, la rândul său, de protecție, astfel încât să funcționeze optim. O rutina eficientă de îngrijire și un stil de viață sănătos contribuie la menținerea funcției de barieră a pielii, la orice vârstă.

Sursă foto: Freepik

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Cele mai importante transferuri făcute de Dinamo în acest sezon. Dulăii domină handbalul intern

4 sfaturi utile pentru organizarea eficientă a spațiului din baie

Cum se joacă live la cazino

„Spune-mi dacă ești pe undeva, pe aici”. Un bărbat din Turcia își caută cu disperare mama, printre ruinele lăsate în urmă de cutremure

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

„Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin

Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies