Înscrierile la grădiniță 2023-2024. Grupa mijlocie devine obligatorie!

Ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță. Grupa mijlocie devine obligatorie.

Autor: Alina Petre

In articol:

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre inscrierile la gradinita 2023-2024.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi grădinița potrivită pentru copilul tău.

Ce trebuie să știi despre înscrierile la grădiniță în anul școlar 2023-2024

Înscrierile la grădiniță și creșă pentru următorul an, vor începe la data de 6 iunie. De asemenea, reînscrierile au început deja pe 23 mai, astăzi fiind ultima zi în care se pot depune documentele.

În perioada 6- 15 iunie, părinții trebuie să depună dosarul de înscriere al copiilor care vor merge la creșă sau la grădiniță pentru prima dată, menționând 3 locații, în funcție de preferințe. Documentele pot fi depuse la unități de învățământ sau online.

Pe data de 16 iunie se va afișa numele copiilor înscriși, dar și lista cu locurile libere rămase. În perioada 19- 29 iunie, părinții mai pot înscrie copiii, pe locurile neocupate în prima etapă. Pe 30 iunie, va fi afișată lista celor înscriși, precum și locurile disponibile.

De asemenea, va exista și a treia etapă de înscriere, pentru copiii care nu au ocupat nici un loc.

Astfel, în perioada 20-30 august se vor face ajustări, astfel încât toți copiii să fie înscriși la una dintre opțiunile dorite de către părinți. Ultima listă cu cei înscriși va fi afișată pe 31 august.

Criterii de departajare pentru înscrierile la grădiniță

Conform Ministerului Educației, există câteva criterii de departajare, cu privire la înscrierea copiilor la creșa și la gădiniță, în anul școlar 2023- 2024.

Iată care sunt acestea:

  • Copilul înscris are vârsta de 4 sau 5 ani împliniți la începutul anului scolar 2023- 2024,
  • Domiciliul copilului sau locul de munca al unuia dintre părinți este în apropierea unității de învățământ unde părintele depune cererea de înscriere;
  • Cel puțin unul dintre părinți/reprezentanții legali ai copilului urmează o forma de învățământ la zi;
  • Un document care dovedește că este orfan de ambii părinți; situația copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • Un document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • Ambii părinți ai copilului lucrează sau cel puțin unul dintre ei se încadrează în una dintre situațiile: pensionat în conformitate cu prevederile legale; cu certificat de handicap; șomer, în căutarea unui loc de munca, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Munca.

Citește și: 1 iunie 2023. Idei de cadouri pentru copii, în funcție de vârstă

Citeste si: Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre inscrierile la gradinita 2023-2024

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre inscrierile la gradinita 2023-2024

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfaturi pentru alegerea grădiniței

Atunci când iei în calcul înscrierea la grădiniță, trebuie să te gândești dacă optezi pentru una de stat sau una privată. Este bine să ții cont de program, astfel încât unul dintre părinți sau bunici să poată să ducă și să îl aducă de la grădiniță pe cel mic.

În cazul în care preferi o grădiniță privată, este bine să analizezi costurile și beneficiile pe care le are copilul, precum: programul, somnul de prânz, mesele principale, activități, cursuri de engleză, de dansuri, de teatru.

Este indicat să alegi o grădiniță care se află în apropierea locuinței sau locului de muncă. Astfel, nu vei pierde mult timp în trafic, iar cel mic va dormi mai mult dimineața.

Atunci când alegi cele trei opțiuni pentru înscriere, verifică recenziile grădinițelor sau aranjează o vizită, cu directorul unității. O altă variantă ar fi să te înscrii în diferite grupuri de mămici, de pe rețelele de socializare, pentru a afla detalii.

În parc vei avea șanse să întâlnești părinți cu copii care frecventează deja grădinița de pe lista ta, așa că ai putea să le adresezi câteva întrebări.

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter- radioimpuls.ro

Citește și: 1 iunie 2023. 10 idei de cadouri pentru copiii din întreaga lume

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre inscrierile la gradinita 2023-2024

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre inscrierile la gradinita 2023-2024

[Sursa foto: Shutterstock]

Cum să-l pregătești pe cel mic pentru primul an la grădiniță

Mersul la grădiniță reprezintă una dintre cele mai importante etape din viața celui mic. Atunci când programul copilului se modifică, este necesar ca părinții să îl pregătească pentru ceea ce va urma.

Copilul trebuie informat despre ceea ce înseamnă grădinița și de faptul că în acel loc va petrece timp alături de doamnele educatoare și de alți copii. Iată câteva idei pentru pregătirea celui mic, pentru primul an de grădiniță:

  • Povestește-i din timp despre mersul la grădiniță, despre faptul că va întâlni mulți prieteni și va învăța lucruri noi.
  • Pentru că vor exista multe schimbări, este bine să informați copilul treptat, despre programul modificat, despre faptul că va petrece timp cu educatoarele și cu ceilalți copii, fără părinți.
  • Stabiliți o zi în care să mergeți la cumpărături pentru lucrurile necesare, împreună cu cel mic. În timp ce achiziționați hăinuțe, ghiozdan, jucării este bine să îi amintiți copilului că sunt special pentru grădiniță.
  • Ați putea vizita grădinița înainte de primul an, pentru a se familiariza cu locația, pentru a înțelege mai ușor despre ce vorbiți.
  • Părinții trebuie să îl asigure din timp pe cel mic, că vor veni mereu să îl aștepte la ieșirea din grădiniță, atunci când se termină programul.
  • La începutul anului, copiii se vor simți abandonați de către părinți, în primele săptămâni. Este bine să existe o perioadă de acomodare pentru cel mic. Părintele ar putea rămâne cu el puțin timp în sala de clasă, ar ajuta la crearea unei legături cu educatoarea.

Surse: edupedu.ro, hotnews.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere Rusalii 2023. Vezi când se termină mini vacanța bugetarilor

Ziua Copilului 2023: Semnificația zilei de 1 iunie. Vezi de ce a fost aleasă această zi pentru a sărbători copilul

Cel mai înspăimântător sunet din lume a fost reprodus. Era folosit la sacrificiile umane

Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”

O femeie și-a lăsat fiul să moară de foame după ce soțul i-a ordonat să-l nu-l mai hrănească. Bărbatul susținea că acesta trebuia hrănit doar cu „razele soarelui”. Cei doi au...

„Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație

Mario Fresh i-a dat inelul fiicei lui Dragoș Bucur. Imaginile care au stârnit controverse

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies