Luna plina 28 ianuarie 2021. Superstiții referitoare la luna plină

Luna plina 28 ianuarie 2021. Ce fenomene astronomice vor avea loc în acest an.

Luna plina 28 ianuarie 2021
Luna plina 28 ianuarie 2021[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Luna plina 28 ianuarie 2021. Care sunt cele mai importante fenomene astronomice care vor avea loc în acest an și ce superstiții referitoare la luna plină au popoarele lumii.

Anul 2021 este anul curent al calendarului gregorian și a debutat într-o zi de vineri. 2021 are 365 de zile, după ce 2020 a fost an bisect și a avut 366 de zile.

Luna plina 28 ianuarie 2021

Astăzi, 28 ianuarie 2021, apare pe cer prima lună plină a anului, la ora 21:16. Luna plină este faza lunară care apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. 

Aceasta se întâmplă când Luna este în opoziție cu Soarele, adică Pământul se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele, mai exact atunci când longitudinea ecliptică a Soarelui și a Lunii diferă cu 180 de grade.

Citeste si: Când începe Anul Nou Chinezesc 2021. Află cum calculezi în ce zodie chinezească te-ai născut

Luna plina 28 ianuarie 2021
Luna plina 28 ianuarie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Superstiții referitoare la luna plină

Aristotel și Plinius cel Bătrân erau convinși că luna plină poate înnebuni persoanele susceptibile, crezând că acesta afectează creierul.

În vechime, oamenii erau de părere că luna plină vine cu intenții malefice  și că oamenii se transformau în vârcolaci.

În cultura hindu, eclipsa de lună era considerată o acțiune a demonului Rahu, care voia să devină nemuritor.


Indienii cred că eclipsa de lună înseamnă ghinion, iar atunci când avea loc, aceștia acopereau mâncarea și apa, apoi le purificau printr-un ritual special. Femeile însărcinate nu munceau și nici nu mâncau în timpul eclipsei, pentru a-și proteja fătul.

Islamicii devin superstițioși la eclipsele de lună. Soarele și Luna sunt forme de respect pentru Allah, iar în timpul eclipselor se spun rugăciuni speciale care îi cer lui Allah iertare și îi reafirmă măreția.

În tradiția populară se spune că urletul lupilor este un obicei asociat cu fenomenul de pe cer.

Mulți fermieri sunt de părere că plantele cresc mai repede atunci când este lună plină.

Citeste si: Horoscop Chinezesc 2021. Ce ne aduce Anul Bivolului Alb de Metal

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Luna plina 28 ianuarie 2021
Luna plina 28 ianuarie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Fenomene astronomice 2021

Ploaia de meteoriți Lyrid- aprilie 2021

Ploaia de meteoriți Lyrid este foarte cunoscută printre fenomenele astrologice. Prima dată a fost observată în 687 î.Hr., potrivit NASA. Anul acesta, va avea loc între 16 aprilie și 25 aprilie. Acești meteoriți tind să lase o urmă de praf strălucitor, care poate fi văzut câteva secunde, transmite Live Science.

Ploaia de meteoriți Eta Aquarids- mai 2021

Ploaia de meteoriți Eta Aquarids se vede cel mai bine în emisfera sudică. Cel mai bine poate fi văzută cu o oră sau două înainte de a se lumina pe 5 mai, potrivit Earthsky.

Eclipsa totală de Lună- mai 2021

Eclipsă totală de Lună sau „Luna Sângerie” va avea loc pe 26 mai și va fi vizibilă în Estul Asiei, Australia și în zone din Oceanul Pacific și din America, potrivit Space.com și NASA.

Numele de „Luna Sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea, un roșu portocaliu, pe care o capătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Eclipsa solară inelară- iunie 2021

Eclipsa solară inelară va avea loc pe 10 iunie. Această eclipsă apare atunci când luna trece între Soare și Pământ, dar nu acoperă complet Soarele, creând un inel strălucitor n jurul umbrei. Această eclipsă inelară va fi vizibilă doar în nordul Canadei, Groenlandei și Rusiei, potrivit NASA.

Perseidele- august 2021

Perseidele se vor vedea pe 11 și 12 august, dar este posibil să se vadă și în nopțile dinainte și după această dată, potrivit EarthSky. Această ploaie de meteoriți se vede cel mai bine la cei care locuiesc în emisfera nordică.

Ploaia de meteoriți Orionid- octombrie 2021

Ploaia de meteoriți Orionid este cunoscută pentru strălucire și viteză. Aceasta este considerată cea mai frumoasă ploaie de meteoriți, potrivit NASA. Acest fenomen se va vedea în cele două emisfere, după miezul nopții. Orionidele vor putea fi observate cel mai bine între 20 și 21 octombrie.

Eclipsa de lună parțială- noiembrie 2021

Eclipsa parțială de Lună va fi observată în America, Australia, dar și în anumite regiuni din Asia și Europa pe 19 noiembrie, anunță Space.com și NASA.

Ploaia de stele Geminide- decembrie 2021

Acest fenomen numit Ploaia de stele Geminide se va desfășura pe tot globul în perioada 4-20 decembrie, potrivit NASA.

Luna plina 28 ianuarie 2021
Luna plina 28 ianuarie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Fazele Lunii

Fazele Lunii sunt diferitele forme în care apare Luna văzută de un observator de pe Pământ. Ele sunt date de poziția Lunii în raport cu dreapta Pământ-Soare. Aceasta variază datorită mișcării de revoluție a Lunii în jurul Pământului. Perioada de repetare a fazelor Lunii este numită Lună sinodică și are o durată de aproximativ 29,5 zile.

Faza Lunii noi este atunci când, în cursul orbitei sale, satelitul se întrepune între Pământ și Soare. În timpul acestei faze nu este posibilă vederea Lunii întrucât ea este prezentă "pe cerul zilei", aparent, la mică distanță de Soare.

Când orbita Lunii este aliniată în mod perfect cu Pământul și cu Soarele atunci se verifică fenomenul eclipsei de Soare.

Sursa: LiveScience, Wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop 28 ianuarie 2021. Ce schimbări aduce prima lună plină

Calendar Ortodox 28 ianuarie 2021. Ce sfânt mare este cinstit azi

Calendar admitere Spiru Haret. Ce trebuie să conțină dosarul și cât costă taxa anuală

Horoscop Zilnic Vineri 30 Iulie 2021: o zi foarte productivă

Reghecampf, lovitură finală pentru Anamaria Prodan! E socant ce i-a făcut. Se va înfuria rău

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Dacia scoate o nouă SUPER-MAȘINĂ. Designul este unul SPECIAL. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies