Stiri

Poze de senzatie! Simte-te ca un sultan si relaxeaza-te in luxosul hamam construit de Hurrem, sotia lui Suleyman!

Hamamul sotiei sultanului Suleiman, Hurrem, e functional si arata exact ca atunci cand a fost construit si... e deschis oricui! Luxoasa baie publica a fost construita in 1556 la ordinul lui Hurrem si e amplasata in centrul istoric al orasului Istanbul. Aurul a fost folosit din abundenta pentru ornamente, iar cine vrea sa se alinte precum un sultan trebuie sa scoata din buzunar o suma de bani pe masura.

Distribuie pe:
  • icon facebook
  • icon email


Hurrem, interpretata de Meryem Uzerli si Halit Ergenc, actorul care joaca rolul sultanului pot fi vazuti in fiecare seara de luni si marti, de la ora 20.00 in serialul tau preferat "Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii"

Hamamul "Ayasofia" a fost construit in doi ani, incepand din 1556 la ordinul sotiei sultanului Suleyman Magnificul, Roxalana, cunoscuta drept Hurrem. Baia publica e amplasata intre Moscheea Albastra si Hagia Sofia, la doi pasi de intrarea principala in Topkapi, vechea resedinta a sultanilor. Aici si-a trait viata si Hurrem alaturi de celebrul sultan.
Hamamul a fost construit pe locul unei vechi bai publice romane, Baia lui Zeuxippus. Aici a fost si un vechi templu inchinat lui Zeus. Hamamul lui Hurrem a fost functional din 1557 pana in 1910. A urmat o perioada de degradare, cladirea fiind inchisa multi ani. Ulterior a fost folosita ca arest, depozit de hartie si ulei. Intre 1957 si 1958, imobilul a fost restaurat fiind folosit ca magazin de covoare turcesti.
In 2007, autoritatile din Turcia au decis sa redea vechea stralucire hamamului. Asa au fost demarate lucrarile complexe de renovare. Dupa trei ani si peste 10 milioane de euro cheltuite baia publica arata exact ca in prima zi cand vestitul arhitect turc Mimar Sinan indeplinea dorinte celebrei Roxelana.
Cine vrea sa treaca pragul acestui hamam, impartit in doua sectiuni identice, pentru femei si pentru barbati trebuie sa scoata din buzunar 80 de euro pentru o singura sesiune.
Totusi, alintul de care veti avea parte e unul demn de un sultan! Clientii sunt serviti cu dulciuri, fructe, o formatie canta pe ritmuri orientale in timpul masajului sau a diverselor tratamente.
Prosoapele folosite aici sunt tesute din matase si bumbac intr-un atelier specializat din Izmir.

 

 

 

 

 

Placa de marmura incinsa pe care trebuie sa stai intins inainte de tratamentele din hamam e realizata cu entarsii din aur

sursa foto: ayasofyahamami.com

 

 

Titlu secțiune

Știrile WOW

HOT pe facebook ACUM!

Titlu secțiune