Maine e Sf. Andrei, iar noaptea asta e supranumita si "Noaptea strigoilor"- Uite ce superstitii si obiceiuri au romanii!

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este supranumita, in Romania, "Noaptea strigoilor" sau "Noaptea vrajitoarelor", si exista o serie de superstitii si obiceiuri de Sf Andrei.

Distribuie pe:

Autor:

fara descriereSe spune ca, daca nu respecti aceasta sarbatoare, lupii iti vor manca animalele pe care le ai in gospodarie, scrie Adevarul.ro.

„În seara de ajun a Sântandreiului nu se doarme, deoarece el este considerat stăpânul strigoilor care părăsesc acum vatra satului şi se dedau la acţiuni malefice: sug sângele celor vii, leagă sau iau puterea bărbaţilor, răspândesc diferite molime, fură mana holdelor şi laptele vitelor, strică taurii, leagă puşca vânătorilor, se joacă cu lupii şi urşii”, scrie Vasile Pistolea în volumul ”Sărbători religioase şi datini la români”.

Pentru a scapa de spiritele rele este bine sa folosesti usturoi si cruciulite, care se pun la grajduri pentru a apara animalele.

”Noaptea de sfântul Andrei este un fel de noapte magică, când ca să se ţină în cumpănă răul se fac diferite gesturi care să protejeze. Unul din ele este faptul că se unge cu usturoi la ţâţâna uşii, la prag, la geamuri, peste tot pe unde în casă ar putea să intre răul. Chiar la grajduri se punea că nu cumva să intre vrăjitoarele, să intre răul.

Se spunea de asemenea că în ajun circulă strigoi, aceştia fiind suflete pedepsite care din cauza unei vieţi nepotrivite sau luată prin violenţă bântuie, şi atunci tot drept apărare se folosea usturoiul, copiilor li se făcea cruciuliţă cu usturoi pe mânuţă, li se făcea de mâncare cu usturoi, cam toate sunt în jurul acestei idei de luptă împotriva magicului negativ”
, spune Carmina Maior, muzeograf în cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra din Sibiu.  

In anumite zone din Romania fetele obisnuiesc sa faca o turta sarata, iar baiatul pe care il viseaza si care ii aduce apa ii este ursit.

O alta superstitie spune ca fetele nemaritate trebuie sa stea goale cu o oglinda in fata si cu una in spate si cu doua lumanari aprinse in mana, iar in oglinda din spate il va vedea pe cel cu care se va marita.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate