Mâine este sărbătorită Sfânta Muceniță Anastasia. Cine a fost, de fapt, aceasta

Mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox pe 29 octombrie.

Distribuie pe:

Autor: Cristina Cruceru

Sfânta Muceniţă Anastasia
Sfânta Muceniţă Anastasia[Sursa foto: Captură YouTube]


In articol:

Creștinii o sărbătoresc, joi, 29 octombrie, pe Sfânta Muceniţă Anastasia. Este mare sărbătoare în calendarul creștinilor ortodocși. Sfânta Muceniță Anastasia a trăit în vremea împăraților pagâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260) și a rămas orfană de ambii părinți la vârsta de trei ani. A fost luată spre creștere de stareța unei mănăstiri de lângă Roma, care se numea Sofia. Sfânta Anastasia s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovnicești, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Dumitru! Te scapă de orice problemă

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce este bine să faci pe 8 septembrie ca să ai noroc tot anul

Sfânta Muceniță Anastasia, originară din Roma, a fost crescută într-o comunitate monastică condusă de o bătrână pe nume Sofia, care o și crescuse. A fost denunțată prefectului Romei că refuză să aducă jertfe zeilor păgâni și că se închină „Celui răstignit”. Anastasia a fost dusă la judecată, unde a refuzat să-și lepede credința și a fost chinuită și decapitată.

Citeste si: Intră soția lui Mihai Gâdea în lumea politică? Mircea Badea despre „bomba anului” - evz.ro

Citeste si: Virus rar, descoperit în Bolivia. Provoacă febră hemoragică și se transmite de la om la om - bzi.ro

Era romană de neam, tânăra fiind şi locuind într-o mănăstire. Această mărturisind pe Hristos cu îndrăzneală de faţă a fost bătută cu palme peste obraz şi au întins-o pe jăratic cu foc, apoi au bătut-o cu toiege. Apoi spânzurând-o pe lemn au strâns-o cu vârteje de munci şi au străpuns-o cu ţepi ascuţite. Şi iarăşi spânzurând-o, au strujit-o peste tot trupul, i-au tăiat sănii, i-au smuls unghiile, i-au tăiat mâinile, picioarele şi limba; apoi i-au scos măselele şi dintîi şi i-au tăiat capul”. (Vieţile sfinţilor de peste tot anul).

Sfânta Muceniţă Anastasia
Sfânta Muceniţă Anastasia[Sursa foto: Captură YouTube]

Guvernatorul Probus a vrut s-o ia de soție

Guvernatorul păgân Probus, când a auzit de frumusețea ei, a trimis soldați la mănăstirea în care aceasta trăia, ca să o aducă pe Anastasia la el. Aceasta și-a declarat credința în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întai să o ademenească pe Anastasia, căci dorea să o ia de soție, apoi a trecut la amenințări. Însă, mucenița a răspuns:

Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință.”

Anastasia a fost supusă la chinuri greu de imaginat: i s-au tăiat sânii și limba, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare în afara cetății. În Mănăstirea Grigoriu se păstrează gambele, talpa stângă, mâna dreaptă a moaștelor Sfintei Anastasia Romana. Numele Anastasia înseamnă înviere. Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana este pomenit în Glasul 4.

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”.

sursa - PlayTech

 

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop Zilnic Marți 24 Noiembrie 2020: Taurii intră în posesia unui secret, Leii sunt trădați

Șoc total la Antena 3! Mihai Gâdea a plecat din emisiune. Ce a făcut în direct

Cele 5 alimente minune care te scapă rapid de grăsimea abdominală: Include-le în dieta ta de zi cu zi și vei vedea diferiența în scurt timp

Rugăciune către Sfântul Dumitru! Te scapă de orice problemă

Sfântul Dumitru se sărbătorește luni, 26 octombrie! Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies