Mărțișor 2021! Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 martie

Mărțișor 2021! Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 martie. Ce tradiții se păstrează în ziua venirii primăverii.

1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021
1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Mărțișor 2021! Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 martie. Ce tradiții se păstrează în ziua venirii primăverii calendaristice.

Ziua de 1 martie are o însemnătate deosebită.

În această zi începe primăvara calendaristică, natura renaște și totul revine la viață. Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Mărțișor 2021. Tradiții 1 Martie

Pe 1 martie se obișnuiește ca bărbații să le ofere femeilor mărțișoare, în semn de respect și admirație.

Scopul legării sau punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul odată cu venirea primăverii.

În tradiția populară se spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia  în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an.

Citeste si: 1 martie- Povestea mărțișorului. Legenda Babei Dochia și venirea primăverii

1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021
1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021[Sursa foto: PixaBay]

Se spune că mărţişoarele sunt purtătoare de noroc şi de fericire, de aceea la acest şnur, legat sub forma unei fundiţe, se adaugă şi alte simboluri ale norocului, cum ar fi trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar sau inimă.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga luna martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer.

Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor.

De asemenea, se spune că, dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se vă împlini curând. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

Citeste si: O batrana, in ultimele clipe ale vietii, i-a spus preotului: „La inmormantare, vreau sa mi se puna in mana o lingurita!” Parintele a amutit cand a aflat motivul- bzi.ro

Citeste si: Ce reprezintă Mărțișorul, semnificația și originea șnurului împletit cu ață alb-roșie

1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021
1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021[Sursa foto: PixaBay]

Mărțișor 2021. Obiceiuri 1 Martie

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur. Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii.

Unii copii vor purta mărțișorul 12 zile la gât, apoi îl vor lega de ramura unui pom tânăr. Dacă pomului îi merge bine (înflorește, înverzește, face fructe) se crede că și copilului îi va merge bine. Alți copii vor purta mărțișorul până când vor vedea prima dată un pom înflorit și abia atunci îl lasă pe ramurile pomului.

Se leagă copiilor ață roșie cu alb și cu bani la gât, păstrându-le până când vin berzele, și atunci zic: Na-ți negrețele și dă-mi albețele!

1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021
1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021[Sursa foto: PixaBay]

În alte zone se obișnuiește ca mamele tinere să-și pună la gât un bănuț de argint. Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și atârnat de un fir roșu pentru a se păstra rumene la față. Bănuțul este purtat până când vor înflori cireșii, când va fi agățat de ramurile acestora pentru a fi frumoase și sănătoase ca florile de cireș.

În Maramureș și în Bucovina, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților pe 1 martie, aceștia oferind, la rândul lor, fetelor mărțișoare de 8 martie.

Un alt obicei care încă se respectă pe 1 martie este alegerea “babelor”. “Babele” reprezintă o tradiție pur românească: de pe 1 până pe 9 martie fiecare își alege o zi, sau mai bine zis o “babă”, iar, așa cum vă fi vremea în acea zi, așa este și firea omului respectiv, spun unii bătrâni, sau alții spun că, așa cum este vremea în acea zi, așa vă fi și următorul an pentru cel care a ales.

1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021
1 martie, tradiții, superstiții și obiceiuri de Mărțișor 2021[Sursa foto: PixaBay]

Mărțișor 2021. Superstiții 1 Martie

Mărțișorul este considerat un simbol al luptei vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. De asemenea mărțișorul este considerat un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii.

Totodată, mărțișorul este considerat un simbol al primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Mărțișorul este purtat la vedere timp de aproximativ două săptămâni sau toată luna martie, pentru că aduce optimism și credință.

În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele doua săptămâni. În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se considera că astfel se pot speria duhurile rele.

În județul Bihor se crede că, dacă oamenii se spală cu apă de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.

În Banat, fetele se spală cu zăpadă, de mărțișor, pentru a fi iubite mereu. 

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

Sursa: traditii-superstitii.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie. În unele zone ale țării, băieții primesc mărțișoare de la fete

1 martie 2021 - Povestea mărțișorului. Legenda Babei Dochia și prima zi de primăvară calendaristică

1 martie 2021. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și actuale

Horoscop Zilnic Joi 5 August 2021: nativul TAUR se va îmbogăți, în timp ce SCORPIONUL se va trezi cu o surpriză

Marele secret al lui Denise Rifai! Puţină lume ştia. Vedeta a făcut dezvăluiri complete

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies