Marturie socanta a unui protestatar: "Un jandarm lovea multimea cu o bucata de gard. Mi-a spus ca e stare de razboi"

Un protestatar care a mers pentru a depune plangere penala la Parchetul Militar a facut o marturie socanta despre protestul violent din 10 august.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

"În partea frontală a Guvernului, au început oamenii să alerge. Atunci s-a dat prima dată cu gaze. M-am dus să văd de ce se dă cu gaze şi care este situaţia. Dispăruseră câteva bucăţi din gard. Jandarmii care au fost la gard au fost schimbaţi de către un alt pluton, care era condus de un jandarm mai în vârstă, nu ştiu ce era, cu două trese pe umăr, locotenent sau ce era, care era foarte nervos şi iritat. L-am întrebat de ce este aşa iritat şi m-a înjurat. Ce făcea el acolo? Pe lângă faptul că îi coordona pe jandarmi şi dădea indicaţii, cu o bucată de gard desprinsă a început să dea în mulţime, să lovească mulţimea cu gardul. L-am chemat pe un jandarm de la 'Dialog' şi i-am spus că este provocator ce face şi acel jandarm mi-a spus că este stare de război şi că nu am ce căuta acolo", a declarat barbatul, care sustine ca este cercetator.

O alta persoana care a depus plangere la Parchet a sustinut ca a avut un atac de panica dupa ce jandarmii au dat cu gaze lacrimogene.

"Am fost prima care a ieşit pe targă din Piaţă. Vorbeam cu un cetăţean care era lângă mine şi, la un moment dat, am fost gazată. Am intrat în panică, mă usturau ochii, gâtul şi am făcut atac de panică, pentru că am fost luată prin surprindere. Consider că au vrut să sperie mulţimea. Voi cere daune. Eu vreau să mă întorc în România, într-o ţară civilizată, cu legi care se respectă. Nu sunt de acord ca cei din Parlament să conducă cu atâtea dosare penale. De patru ani trăiesc în străinătate ca asistentă medicală la o companie în Berlin", a spus femeia, citata de Agerpres.

Procurorii militari au deschis un dosar in care s-a inceput urmarirea penala in rem pentru savarsirea infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu in legatura cu modul de interventie a jandarmilor in timpul protestului din 10 august. Pana duminica au fost depuse la Parchetul Militar 291 de plangeri din partea persoanelor care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO: