Masivul Ceahlău, turn prăbuşit! Stânca uriaşă care cântărea sute de tone s-a făcut bucăţi

Masivul Ceahlău, turn prăbuşit! Vezi din ce cauză s-a prăbuşit turnul din Masivul Ceahlău.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Masivul Ceahlău, turn prăbuşit! Stânca uriaşă care cântărea sute de tone s-a făcut bucăţi. Vezi din ce cauză s-a prăbuşit turnul din Masivul Ceahlău. 

Masivul Ceahlău, turn prăbuşit!

Unul dintre turnurile masivului Ceahlău s-a prăbuşit.

Vestea vine la scurt timp după ce o bucată din cascada Bigăr  s-a prăbușit. 

Citeste si: Așa arăta cascada Bigăr, din Caraș-Severin, în urmă cu 100 de ani

O stâncă uriaşă din Masivul Ceahlău s-a prăbuşit din cauze naturale, potrivit informaţiilor oferite de Salvamont Neamţ pe reţelele de socializare.

Turnul care cântărea sute de tone s-a rupt în bucăţi şi a traversat poteca ce leagă zona Ocolașul Mic de Cabana Dochia. Din fericire, în momentul producerii incidentului nu se aflau turişti în apropiere.

"În urmă cu câteva zile unul din turnurile Ocolașului Mare s-a prăbușit din cauze naturale. Stânca uriaşă cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia. Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii.

O echipă din cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul nostru în geologie s-au deplasat în zonă pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de frecventată în sezonul de vară.( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolașul Mic- Cabana Dochia)

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Concluzia pe scurt esta că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheț /dezgheț acesta erodând liantului care susținea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporție mare care este posibil să fi creat vibrațiile care a declanșat dislocarea.

La ora actuală exiata fragmate de diverse dimensiuni aflate în instabilitate și care se vor desprinde ulterior existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică.!!!

În zilele urmatore vom amplasa indicatoare de avertizare pe acea porțiune considerată de noi periculoasă.

Măsuri de siguranță:

Nu staționați în acea zona.
Traversarea se va efectua individual și nu în grup.
Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții.
Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații.
Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.
Sub nici o formă nu părăsiți poteca turistică și nu intrați în Brâna Estică a Ocolașului Mare", se arată în comunicatul transmis de Salvamont Neamţ pe reţelele de socializare.

Masivul Ceahlău, turn prăbuşit!
Masivul Ceahlău, turn prăbuşit![Sursa foto: Salvamont Neamt]

Raul Papalicef: "Din cauze naturale, din cauza fenomenului dezgheț – îngheț"

Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamț, a declarat că prăbuşirea stâncii de pe Masivul Ceahlău s-a produs din cauze naturale. 

Şeful Salvamont Neamţ a menţionat că pe timpul iernii, traseul va fi închis, zona va fi delimitată, iar plăcuţele cu avertismente nu vor lipsi.

Cascada Bigăr, din Caraș-Severin, ascunde o poveste dramatică. Numele Bigăr este legat de fata închisă de tată în grota de deasupra izvorului

"Din cauze naturale, din cauza fenomenului dezgheț – îngheț și al eroziunii îndelungate, cel puțin din ceea ce spune specialistul nostru în geologie, conglomeratul calcaros a fost erodat și a apărut inevitabil această prăbușire, 100% naturală.

Bucățile de stâncă au traversat poteca turistică, nu au blocat-o. Există un potențial risc ca resturile de dimensiuni destul de mari și care au rămas într-un echilibru precar, să recidiveze.

Momentan nu cred că există la ora actuală, la noi în țară cel puțin, tehnologia care, fără să distrugi mediul ambiant, să înlături în totalitate pericolul. Singura posibilitate la ora actuală este să instalezi plăcuțe avertizoare, să delimitezi foarte bine zona, să închizi traseul turistic.

Nu-mi permit să spun că zona la ora actuală este sigură sau că va fi. Cert este că pe perioada iernii, când aceste prăbușiri din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț se intensifică traseul va fi 100% închis.

Am înaintat și o informare Departamentului pentru Situații de Urgență. Se va lua în foarte scurt timp o decizie unanimă vizavi de situația din această zonă.

Mai există două trasee de urcat spre Cabana Dochia din zona estică și sud-estică a Masivului și a Parcului Național Ceahlău. Vorbesc de zona de acces dinspre Izvorul Muntelui”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef, pentru digi24.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Adevărul despre prăbușirea Cascadei Bigăr! A fost sau nu vina intervenției umane? „Informați-vă corect‼️”

Cascada Bigăr, din Caraș-Severin, ascunde o poveste dramatică. Numele Bigăr este legat de fata închisă de tată în grota de deasupra izvorului

Cascada Bigăr din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa s-a prăbuşit! A fost desemnată cea mai frumoasă cascadă din lume

Horoscop Zilnic Miercuri 28 Iulie 2021: Săgetătorii sunt epicentrul unor tranzacţii şi proiecte mari, Berbecii emană foarte multă pozitivitate

China trimite o undă de șoc la nivel mondial! S-a aflat ce face, de fapt, guvernul de la Beijing. E vorba despre rachete nucleare

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

O nouă lovitură pentru Brigitte și Florin Pastramă. Nu se mai poate face nimic. Au anunțat chiar ei

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies