Medicamentele interzise cu alcool. Ce pastile nu se consumă în timp ce bei

Asocierea dintre medicamente și alcool ridică un pericol real pentru sănătate, nefiind recomandată în nicio circumstanță. Interacțiunea alcoolului cu substanțele farmaceutice poate conduce la declanșarea simptomelor de greață și vărsături, dureri de cap, stări de amețeală, leșin și pierderea coordonării corporale.

Distribuie pe:

Autor: Calin Perian

Alte potențiale consecințe grave sunt hemoragiile interne, problemele cardiace și dificultățile de respirație. În plus, alcoolul poate să scadă eficacitatea medicamentelor, reducând absorbitia lor completă în organism sau făcându-le chiar toxice. Protejați-va de consecințele asocierii substanțelor farmaceutice cu alcoolul, informându-va asupra celor mai importante medicamente ce pot interacționa cu acesta.

Citeste si: Mario Iorgulescu a fost transferat în străinătate! Medicii de la Elias nu au fost de acord!

Citeste si: O femeie a sunat la 112 și le-a spus polițiștilor că a fost sechestrată, dar de fapt motivul apelului era altul. De ce a apelat numărul de urgență

Citeste si: Imagini halucinante cu o mamă, surprinsă în timp ce-i dădea copilului să bea tărie în cană

Mai jos sunt o serie de medicamente care, sub nicio formă, nu trebuie asociate cu alcoolul. Important de precizat este însă că, în cazul unui tratament, alcoolul ar trebui să lipsească din ”mniu”, acesta supralicitând, la fel ca și medicamentele, funcția hepatică, lucru care poate duce la diverse afecțiuni ale ficatului. 

 

Alcool + tranchilizante (benzodiazepine, ca Valium, Xanax şi Ativan): depresia sistemului nervos central, dificultăţi de coordonare, comă, risc ridicat de supradoză şi deces, potrivit sfatulmedicului.ro.

Alcool + somnifere: alcoolul potenţează efectul sedativ, aşa că nu trebuie asociat la nici un medicament care are efect sedativ, asta însemnând somnifere, hipnotice, tranchilizante, sedative, antiepileptice etc. Combinaţia alcool-sedative poate genera accidente de maşină, de muncă, scade timpul de reacţie al celor care le folosesc, persoana respectivă se îmbată mult mai uşor dacă consumă alcool sub influenţa acestor medicamente decât dacă consumă alcool în afara acestor medicamente, scrie doctorulzilei.ro.

Alcool + antidepresive (Prozac, Elavil, Nardil): depresia accentuată a sistemului nervos central, creşterea accentuată a tensiunii arteriale care poate duce la hemoragii cerebrale şi deces.

Alcool + antibiotice (în mod special Metronidazol, Tinidazol, furazolidone (Furoxone), griseofulvin (Grisactin), Eritromicina, Linezolid, Co-trimoxazol şi antimalarice): accelerarea timpului de reacţie, efect rapid, dureri de cap, ritm cardiac neregulat, scăderea tensiunii arteriale, dispnee, greaţă şi vărsături.

Medicamentele sunt, de obicei, interzise cu alcool

Alcool + peniciline: alcoolul face ineficiente unele medicamente, spre exemplu penicilinele. Pe piaţă, există foarte multe peniciline (nu numai cele care se pot cumpăra sub această denumire). Mai precis, alcoolul interferează cu Penicilina G, Penicilina V, Ampicilina, Amoxicilina, Oxacilina, Dicloxacilina, Cloxacilina şi nu generează probleme la antibiotice care nu sunt de tippenicilinic precum tetracicline, cloranfenicol, eritromicină, gentamicină, kanamicină etc.

Alcool + stimulante: poate avea loc mascarea efectelor deprimante ale alcoolului, creşte tensiunea arterială, starea de iritaţie, creşte riscul de supradoză prin producerea de cocaetilenă.

Alcool + medicamente eliberate cu prescriptie medicala: sunt anulate beneficiile oferite de antibiotice şi de alte medicamente, apar crampe, greaţă, convulsii, comă, vărsături şi dureri de cap, poate fi iritată mucoasa stomacului şi se declanşează dureri şi sângerari gastrointestinale, iar în unele cazuri poate să survină chiar şi decesul.

Alcoolul și medicamentele nu trebuie combinate

Alcool + paracetamol: medicamentele toxice pentru inimă, ficat, sistemul nervos central nu trebuie nici ele asociate cu alcoolul. Alcoolul este toxic, iar toxicitatea lui se manifestă în special la alcoolicii cronici, în principal pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inimă. Aşa că toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru aceste zone ale corpului, nu trebuie asociate cu alcoolul pentru că, în mod firesc, creşte riscul apariţiei acestor efecte toxice. Este şi cazul paracetamolului, care luat în doze foarte mari este toxic pentru ficat.

Alcool + opiacee (heroină, codeine): depresia gravă a sistemului nervos central, stop respirator şi deces.

Alcool + canabis: amplificarea efectului canabisului şi creşterea absorbţiei toxinelor.

Alcool + medicamente pentru diabet: Combinarea medicamentelor pentru diabet cu alcoolul nu este niciodată o idee bună. Acest lucru poate duce la un nivel scăzut al glicemiei, greață, vărsături, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii sau o schimbare bruscă a tensiunii arteriale.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate