Medicii sunt în alertă! O tulpină rară de hepatită pare să fi făcut saltul de la şobolani la oameni

O femeie de 70 de ani din Hong Kong tocmai a devenit al doilea caz înregistrat vreodată de hepatită specifică şobolanilor transmisă la om.

Distribuie pe:

Autor: M. B.

 
O femeie de 70 de ani din Hong Kong tocmai a devenit al doilea caz înregistrat vreodată de hepatită specifică şobolanilor transmisă la om. Această mutaţie rară i-a îngrijorat pe cercetătorii chinezi. Un caz ar putea fi o anomalie. Însă două cazuri ar putea însemna că boala este transmisibilă între specii.
 
Femeia, care avea un sistem imunitar foarte slăbit, a fost internată în spital în mai 2017, plângându-se de mai multe simptome care corespund versiunii umane a hepatitei E.
Femeia prezenta dureri abdominale, pierderea apetitului, slăbise foarte mult şi avea dureri de cap, au declarat pe 21 noiembrie 2018, pentru The Guardian, oficialii Departamentului de Sănătate din Hong Kong. Femeia a fost tratată şi trimisă acasă şi s-a recuperat de atunci. Primul caz cunoscut de hepatită de şobolan transmisă la om a fost cel al unui bărbat de 56 de ani (din districtul Choi Wan Estate din regiunea Kowloon).
 
„Deoarece tulpina de hepatită de şobolan este foarte diferită de hepatita umană, lumea nu crede că s-ar putea transmite şi la om”, a afirmat Siddharth Sridhar, unul dintre principalii cercetători de la Universitatea din Hong Kong. După ce au depistat cazul bărbatului, specialiştii au testat eşantioanele de sânge de la 70 de pacienţi din spital care fuseseră diagnosticaţi cu hepatită E. Rezultatele femeii de 70 de ani – de asemenea din Kowloon – au ieşit pozitive.
Însă, chiar dacă cele două tulpini au fost descrise drept „anormal de similare”, între cei doi pacienţi nu există nici o legătură directă.
 
 

De unde s-au îmbolnăvit?

 
Versiunea umană a hepatitei E se răspândeşte atunci când fecale umane care conţin virusul contaminează apa, obiectele sau mâinile care vin în contact cu gura.
De asemenea, poate fi contractat de la consumul de carne din surse nesigure.
 
Dar de departe cel mai frecvent vector este apa potabilă contaminată cu materii fecale. Modul exact în care este transmis virusul şobolanilor este neclar, dar în ultimii ani numărul rozătoarelor a crescut dramatic în Hong Kong.
 
Când au descoperit primul caz, cercetătorii au speculat că omul mâncase alimente contaminate cu excremente de şobolani, sau că fusese muşcat de un şobolan.
 
CIteşte continuarea peINCREDIBILIA.RO.
 
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum arată acum copilul care s-a născut la doar 5 luni! Medicii nu îi dădeau nicio şansă de supravieţuire

5 lucruri surprinzatoare despre sex! Uite cat de benefic e pentru sanatate

Tu știi ce conține cabanosul de la magazin? Iată câți nitriți are!

Faimoasele, declarații acide despre băieții din echipa lor: „Suntem luate la mișto și bârfite. Suntem înjurate”

Nenorocirea care loveşte toată Europa! Tot continentul, în pericol. Situaţia este dramatică

Vedeta Kanal D care are trei copii cu trei femei diferite. Toată lumea îl credea familist convins. Nimeni nu a știut până acum

Spectrul Cernobîl apare la granița României

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies