Medicina a ajuns la un alt nivel! Metoda prin care jumatate din cazurile de cancer ar putea fi vindecate

Cercetătorii americani anunţă că au dezvoltat o metodă inovatoare de depistare a cencerului în stadii incipiente, când există şanse mari de vindecare. Aceasta poartă numele de "biopsie lichidă“ Omenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins, din SUA, sunt convinşi că jumătate din cazurile de cancer ar putea fi vindecate, datorită metodei pe care au pus-o la punct, informează mic.com, citat de Adevarul.

Distribuie pe:

fara descriereEste vorba despre o tehnică de analiză a probelor de sânge rapidă şi precisă, prin care sunt identificate urmele de ADN tumoral, pe care inventatorii săi au botezat-o "biopsie lichidă“.

În cadrul studiilor, analiza s-a dovedit eficientă în detectarea cancerul la 80% dintre pacienţii cu forme de cancer avasate şi la 47% dintre cei care aveau cancere localizate. Metoda este o alternativă binevenită celorlalte teste practicate în aceste moment, care dau adesea rezultate fals pozitive.
"Biopsia lichidă“ are şi unele neajunsuri şi anume faptul că nu poate arăta cu precizie de unde provin celulele tumorale. Autorii metodei sunt însă încrezători că ea se va dovedi oricum un instrument formidabil în arsenalul medical.

Diagnosticarea timpurie a cancerului reprezintă o prioritate, deoarece rata de supravieţuire a pacienţilor la 5 ani după diagnosticare scade cu cât boala este detectată mai târziu, aşa cum se poate vedea în graficul de mai jos.

Tramentul cancerului în stadii avansate este foarte dificil, cu şanse mici de remise şi efecte secundare grave. De aceea, detectarea bolii în stadii incipiente are potenţialul de a salva milioane de vieţi, potrivit cercetătorilor.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate